Van de nood een deugd maken

Onze jonge duiven zijn reeds twee weken gespeend, door de Dierenarts ook al ingeënt tegen Paramixo met  “HIPRAVIAR –AP” en naar de vlieghokken overgebracht.

Heel jammer, maar vroeger, de voorgaande jaren dus werd er gretig gebruik gemaakt van “IDEAL PILLS” van Versele-Laga (Oropharma). Met dit ritueel werd er aangevangen nadat de piepers een ring om de poot hadden. Vrijwel dagelijks bedienden we ons hiervan en stond dit op de orde van de dag. De piepers groeiden op als kolen en ze leerden zo ook van jongs af aan zich te gewennen aan de hand van de melker.

 

Deze pillen nu zijn uit de handel genomen, maar wie weet komen ze nog een dag terug, dan zeker met een andere samenstelling en waarschijnlijk dan ook onder een andere benaming.

Intussen moest er dus gezocht worden naar een alternatief. Mijn vrouwen aan het bewind, nieuwsgierig als altijd, lieten zich niet onbetuigd. En je weet wel dat vrouwenhanden en paardentanden nooit stil staan. Logisch dus dat je het verdere verhaal ook kent?  Want”Wie zoekt , die vindt”. Hun oog viel op een “OMEGA 3” product van BIOVER in eerste instantie en te verkrijgen bij “Kruitvat”. Een tweede vondst was het “OMEGA 3” product van Eger, te bekomen bij de Colruyt Group.  Bij nader toezicht blijkt nu dat de samenstelling van beide vondsten nagenoeg dezelfde verhouding heeft.

Toeval wil nu dat ik, sedert mijn terugkeer in België, einde 2002, geen enkele dag heb overgeslagen om zelf mijn toevlucht te nemen om deze Omega 3 capsules (OMACOR) te verorberen. Nu voornoemde capsules zijn wat te groot om door de keel van de duiven te laten glijden. Deze van BIOVER en EGER zijn kleiner en dus ideaal geschikt om ze te hanteren  bij opgroeiende piepers, en dat om de twee dagen tot ze gespeend zijn en alleen goed eten.

 

Gewoon even in wat water dompelen en vervolgens door de keel laten zakken.

Even wat uitleg over “OMEGA 3” :  het is een vetzuur dat van levensgroot belang is voor levende wezens. Als voedingssupplement  is het goed voor het hart, goed voor de hersenen en goed voor de ogen. In het algemeen dus goed voor een gezond actief en vitaal leven.

Dit vetzuur is te vinden in vis, visolie, krillolie, walnoten en lijnzaad. Ze ondersteunen het reparatieproces van de cellen in het algemeen, geven dus een verlaagd risico op hart- en vaatziekte, kanker en hersenbloeding,  Alzheimer, Artritis en andere degeneratieve ziekten.

Het zijn dus ontstekingsremmende vetzuren.
“OMEGA 6” vetzuren daarentegen versterken wel het immuunsysteem , ondersteunen hart- en bloedvaten maar sturen geregeld aan op ontstekingen. Is dus een boosdoener in feite.
Goede bronnen zijn extra Virgin olijfolie en hennepolie.
Maar wetenschappers zijn het niet altijd eens over het gebruik en de exacte verhouding tussen deze twee vetzuren (3-6).
“OMEGA 9” vetzuur wordt door ons lichaam zelf aangemaakt en schikt zich, past zich aan bij de combinatieverhouding  van Omega 3 en 6.
Zoals je zelf kunt uitmaken is er wel wat voorzichtigheid aan te raden bij het willekeurig gebruik van voornoemde verzuren.

Een andere optie wordt ons aangereikt door de Firma Natural.  Hun “NUTRI-POWER”, nu sedert kort ook verkrijgbaar in poedervorm, vult op een zeer effectieve wijze de tekorten aan in de dagelijkse voedingsbedeling.

 

Versele-Laga Traditional Bordeaux Black LabelOok bij VERSELE-LAGA heeft men niet stil gezeten. In 2016 wil deze firma haar Marktaandeel nog trachten uit te breiden door de” BLACK LABEL” mengelingen in een nieuwe en efficiëntere verpakking aan te bieden. Al deze “Black Label” mengelingen bevatten  nu minstens 10% bijzondere zwarte maïs die zijn oorsprong vindt in Peru, maar die veel rijker is aan antioxidanten tegenover al de andere maïssoorten. Het zijn de antioxidanten die instaan voor de spierbescherming, minder spiercelbeschadiging en meer uithouding. De gehaltes aan spierbeschermende antioxidanten zijn gerelateerd aan de maïskleur : hoe donkerder de maïs, hoe rijker aan antioxidanten.! Geweten is tot nu toe dat zoveel mogelijke spiercel  beschermende antioxidanten ook oxidatiestress bij duiven kunnen vermijden.

Klik hier voor meer informatie

Bij duiven immers worden tijdens de vlucht glucose en vetzuren verbrand in de spiercellen, waarbij afvalstoffen geproduceerd worden (CO2, vrije radicalen) die spiercellen beschadigen. Die oxidatiestress vermindert de energieproductie en hypothekeert de prestaties.  De spierbeschadiging veroorzaakt door oxidatiestress, vertraagt daarenboven de recuperatie na inspanningen.(Bron: “Wegwijzer” Sportduiven”Versele-Laga”)

Besluit: Het aanwenden van “Omega 3” vetzuur, hierbij aansluitend, lijkt dus wel geschikt om voedingstekorten aan te vullen.

Duiven die van jongs af aan de hand van de meester kennen zijn zelden schuw maar wel aanhankelijk. Vrouwen daarentegen moeten behandeld worden als soep en die mag je niet koud laten worden… Maar de moeilijkheid in ons leven is toch het feit dat er zoveel mooie vrouwen zijn, en we hiervoor zo weinig tijd hebben…

Niet te vergeten : Binnenkort:

20-21 februari 2016: “FUGARE”: 6de Internationale Beurs voor de Duivensport die doorgaat in Kortrijk Xpo België. Melkers uit alle hoeken van de wereld zullen hier aanwezig zijn. Niet te missen dus.

Dat was het dan weer voor vandaag… Stel het wel en blijf gezond.

Tot binnenkort!

Vanuit Zoutleeuw groet u :

THE LOST SON

6/02/2016

Total Page Visits: 806 - Today Page Visits: 1