Laat u inspireren door de onderstaande foto’s en lees ook het blog, waarin elke duivenliefhebber z’n gading zal vinden!


Observer : Newsletter December 2023

From: PIGEON OBSERVER in THE FAR EAST: The Lost Son


“ Als ik mezelf aan het einde van mijn leven nog EEN keer vraag:
wat heb ik gedaan ?
Laat mijn antwoord dan zijn:
I made Love”

(Jen Pastiloff, Amerikaanse auteur)


Voor we er aan beginnen toch nog even luisteren, mijmeren en genieten van de song: Forever In Love – Kenny G.

email: observer@vanlint.be


BLUE HEAVEN LOFT Waar het Sprookje van The Lost Son begon


TAIWAN, TAIPEI (R.O.C.)

In mijn bijdrage van november 2023 heb ik het uitvoerig gehad over de speelwijze en het daarbij horende programma van de Duivenvluchten in Taiwan, R.O.C.
Spijtig genoeg was ik onvolledig en vergat ik nog een belangrijke toelichting bij de omschrijving van de vluchtkalender.
Een bijkomende moeilijkheid is dat er voor iedere vlucht ook nog een bepaalde snelheidsgrens in acht dient genomen te worden. Meestal ligt deze tussen de 700-800 meters/minuut. Verschillend van Club tot Club. Dus duiven die deze vereiste snelheid niet halen , zijn automatisch uitgeschakeld voor deelname aan de volgende vluchten. Zo is het dus ook mogelijk dat bij de afloop van de laatste race het niet noodzakelijk is dat de eerst weerkerende duif alles gaat winnen. Het is integendeel de duif welke de hoogste snelheid behaald op alle race vluchten samen geteld, die met de meeste knikkers aan de haal gaat.

Ochtend Gloren

Wereldwijd ken ik geen enkele competitie die de speelwijze en de voorwaarden, zoals die van kracht zijn in Taiwan, ook maar benadert? Onooglijk zwaar dus.
De in november doorgegeven vluchten, kregen +-17.500 duiven aan de start. Maar na de derde vlucht waren het nog maar 1.400 duiven die opnieuw mochten deelnemen aan de vierde vlucht. Slechts 292 duiven konden voldoen aan de voorwaarden en gingen dus opnieuw, onderling wedijveren op de laatste eindvlucht over 340 kilometers, over zee. Regen , mist,  en geen zon te zien , zorgde ervoor dat slechts 78 duiven, tijdig huiswaarts keerden en onder elkaar de ingelegde gelden gaan mogen verdelen.

En dan nu maar op naar de volgende herkansing in maart, april 2024.

The Lost Son op 85ste verdieping, 101 Tower in Taipei

Vogelgriep, Vogelpest, Avian Flu

Ook in Taiwan blijft men niet gespaard van deze ziekte, en werd er onlangs nog, positief getest op H5N1. Vooral de maanden december en januari 2024 zorgen er voor dat er wederom een te kort aan eieren zich gaat voordoen.

Ook Japan en de US melden nu een zelfde probleem. (Bron : Taipei Times 30 november 2023)

België maakt hierop andermaal geen uitzondering . Zie beide LINKS voor meer uitleg.


De Natuur in al zijn Pracht

En dan nu weer tijd om onze eminente  Wetenschapper Jean Louis JORISSEN, Industrie Apotheker, Eigenaar van de Firma COMED uit Hoeselt (België) , aan het woord te laten. Met aandacht te lezen :

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN


Jean-Louis Jorissen  Industrie-apotheker

De mysterieuze kropmelk en Miobol

Hoe kunnen de opvallende kweekresultaten met Miobol verklaard worden?
Waarom Miobol ook tijdens het vliegseizoen een belangrijke aanvulling is…

Ten geleide:

De krop is een zakvormige verdikking links en rechts halverwege de slokdarm om het voedsel te stockeren en voor te bereiden op de vertering en het mogelijk maken van het glijden van de voedselprop.

Boven rechts halverwege de slokdarm, de krop

In de krop ontstaan golvende bewegingen, waarvan de intensiteit, het ritme en de kracht onder meer afhankelijk zijn van honger, nervositeit en stress. Ze zijn intenser bij honger en blijven volledig weg als de krop leeg is, waarbij de sluitspier onderaan, in afwachting op nieuwe voeding dicht gaat.

De sluitspier onderaan de krop 


Komt er ooit kunstmatige duivenkropmelk? 

Er lopen alleszins onderzoeken omwille van haar grote voedingswaarde.

In de afgelopen jaren is de marktvraag naar ‘vlees’duiven snel gestegen. Duiven zijn altriciale vogels ( de jongen hebben intensieve hulp van de ouders nodig ), wat de productie-efficiëntie van vleesduiven grotendeels beperkt en dus qua kweek tot een enorm economisch nadeel leidt. Daarom kan de ontwikkeling van kunstmatige alternatieven voor natuurlijke duivenkropmelk voor het voeren van de jongen tijdens de kweekperiode een goede oplossing zijn. 

De kropmelk ontstaat echter door een uiterst ingewikkeld fysiologisch proces. Het is gekenmerkt door een permanente wijziging -vooral in de vroege periode – in de zeer complexe samenstelling. Ze bevat niet alleen een hoog eiwit- en vetgehalte, maar ook enzymen, mineralen, immuun eiwitten en onbekende groeifactoren, waardoor het een enorme uitdaging is om kunstmatige vervangers voor krop-melk te ontwikkelen mede door de eerder schaarse studies over de voedingsbehoeften van jonge duiven.

We weten wel dat groeiprestaties van 0–7-dagen oude duiven optimaal worden gevoed door een dieet met een metabole energie van 15,38 MJ/kg en 53,3% ruw eiwit.
Het geven van deze kunstmatige kropmelk in deze vroege groeifase , resulteerde echter in onbevredigende groei-prestaties in vergelijking met jongen met de natuurlijke kropmelk voeding.

In het midden- en laat stadium van de groei, komen er meer graankorrels in de kropmelk, wat de moeilijkheidsgraad voor het ontwikkelen van kunstkropmelk tot op zekere hoogte vermindert. Een aanvullend dieet met 13,04 MJ/kg en 17,77% ruw eiwit (waarden die de granen benaderen) kan de gewichtstoename van 7-25-daagse duivenjongen aanzienlijk bevorderen, maar hun groeiprestaties bleven zoals gezegd nog steeds lager dan een natuurlijke voeding door ouders.


Tijdens de kweekcyclus ondergaan duiven een reeks gedrags- en fysiologische veranderingen om zich aan te passen aan deze overgangsperiode. Voedzame natuurlijke kropmelk is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de jongen. De ouders braken de melk op waarbij de jongen die met hun bijzondere platte bek achter in hun keel voor de nodige prikkels zorgen.

De vorming van duivenmelk is complex en gestuurd onder de stimulatie van hormonen en andere factoren die het kropweefsel dramatisch van vorm doen veranderen en waarbij voedingsstoffen zich  snel ophopen in de (epider-male) krop-wand-cellen. Dit proces begint bij doffers en duivinnen enkele dagen na het broeden en voor het uit-kippen. De oppervlakte cellen van de binnenkant van de kropwand sterven massaal af en vormen samen met vocht uiteindelijk kropmelk.

Er zijn al enkele studies over de samenstelling van kropmelk, maar de resultaten zijn onvoldoende samenhangend, wat verband kan houden met de diversiteit aan voer dat door ouders wordt ingenomen en mogelijk de bemonstering methoden.

Duivenmelk is gekenmerkt door hoge concentraties eiwitten (64%)waarnaast ook vetten(30%) mineralen (5-6%)en lage concentraties suikers (1-3%). In de eerste week van de melksecretie waren al de bestanddelen van duivenmelk stabiel, behalve het eiwit (en zijn bouwstenen nl. de aminozuren) dat fluctueerde, om dag na dag en uur per uur zo nauw mogelijk aan te sluiten met de specifieke behoeften van de jonge duif.

Ook al zijn op dit moment zijn de groeiprestaties van met kunstmatige duivenmelk gevoede duiven’ dus niet zo goed als wanneer deze op natuurlijke wijze worden gevoed, maar het valt niet te ontkennen dat de ontwikkeling van kunstmatige duivenmelk nog steeds een mooie toekomst heeft vanwege de potentiële voordelen.

Met Miobol heeft Comed reeds een eerste belangrijke stap gezet. Feit is dat de toevoeging van Miobol aan de natuurlijke kropmelk merkbaar betere kweekresultaten geeft (meer spiervolume, oliedruppels op de pennen, vroeger spenen…).

In het aanbevolen  kweek programma gamma worden in de andere producten zoals Roni, Lisocur+, Curol, Fertibol etc… de nuttige bestanddelen naar gelijkenis van de krop-melk voorzien. Het lijdt geen twijfel dat naast de voedings-stoffen ook micro-organismen aanwezig in kropmelk die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling. De kropflora (Lactobacillus, Enterococcus, Veillonella en Bifidobacte-rium) is nauw betrokken bij het koolhydraatmetabolisme, aminozuurmetabolisme en energiemetabolisme. In de krop heerst o.a. in een lage (zure) pH die wordt gecreëerd door microbiële fermentatie en alzo fungeert als een barrière voor ziekteverwekkers.

Dit suggereert dat het microbioom in duivenmelk in veel aspecten een belangrijke rol kan spelen, zoals

  • helpen van de spijsvertering van jongen,
  • handhaven van de darmevenwicht (homeostase) van de gastheer,
  • vergemakkelijken van de vroege (postnatale) ontwikkeling,
  • verbeteren van de immuun functie
  • het vrijstellen van de energie.

Duivenmelk is de enige voedingsbron voor jongen in hun vroege groeiperiode. Onderzoek heeft aangetoond dat jongen van  0–3 dagen oud alleen krop melk krijgen en daarna begint deze te worden gemengd met granen en wordt het geleidelijk vervangen door voer. Bovendien, wanneer het relatieve gehalte aan graan in duivenmelk verhoogd was, nam de groeisnelheid van jongen aanzienlijk af, wat suggereert dat duivenmelk een onvervangbare rol speelt bij de snelle vroege groei.

Miobol werd als aanvulling ontwikkeld om aan deze bijzondere  behoeften van vetten en eiwitten maximaal te voldoen.

De verschillende producten van het kweek programma in zijn geheel houden trouwens rekening met deze behoeften.

Door zijn bijzondere samenstelling en zijn invloed op het energie metabolisme bleek  Miobol ook een ideale aanvulling te zijn voor de voorbereiding en de recuperatie tijdens de vluchten.

Om deze redenen is er ook een sterke band tussen het kweek- en het vliegprogramma.


Ronde duiven – Spieren – Botten

Geschikt ter ondersteuning van de spierfunctie en voor meer spiervolume vanaf het uitkippen tot het uitvliegen.
Ter ondersteuning van de vluchtprestaties en om snel te recupereren na een vlucht. Ook voor de ouders tijdens de kweek en zeker vanaf de derde ronde.
Stimuleert de vorming van een glanzend vederkleed en reguleert de vorming van talg.
Aanbevolen in combinatie met Fertibol.

https://comed.be/products/miobol-pigeon-1kg


https://forum.mikroscopia.com/topic/18235-pigeon-le-lait-de-jabot-histologie/
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmowtoeC_pDZeEnsP3YCmKMkKO-J6ViDTF-A&usqp=CAU

Bron foto’s 


Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.


We danken onze Wetenschapper voor zijn, door iedereen graag gelezen, bijdragen.

Wetenschapper Dhr. Jean Louis Jorissen “COMED” samen met The Lost Son van “BLUE HEAVEN LOFT”


F.C.I. NIEUWS

Duiven Olympiade : volgende maand al, in januari 2024

Visit the Olympiad in Maastricht

From Friday 26 to Sunday 28 January 2024, the Dutch Pigeon Sports Federation, NPO, will organize the 38th edition of the Olympiad at the MECC Maastricht. Pigeon sport, recognized as intangible cultural heritage, has a history dating back two centuries. During the Olympiad, pigeon fanciers from all over the world come together to learn about the latest developments, share experiences and enjoy the most beautiful and fastest pigeons in the world.

Varied program

The three-day event has a varied program that includes a fair floor with renowned international companies, an exhibition where visitors can enjoy the finest and best pigeons in the world and the Pigeon Theater where professionals, doctors and fanciers give presentations and share their knowledge, experience. More than 40 countries will participate in the Olympiad in Maastricht. All of this comes together in MECC Maastricht, a great location for an event like this.

Join the party

On Saturday, January 27th, a special party night will be hosted for all pigeon fanciers. With the special party night ticket, visitors can enjoy a 3-course dinner and performances of great artists, like Belle Perez and The Hermes House Band. For those who want to go all in, there is a dancefloor right in front of the stage. The party night is the perfect opportunity to reconnect with international pigeon fanciers and will most definitely be night to never forget.

Visit Maastricht

The Olympiad takes place in the beautiful Dutch city of Maastricht. The city’s rich history makes it the perfect place to spend an extra day enjoying one of the museums, shopping or one of the many other tourist options in Maastricht and its surroundings.

Come to the 38th Olympiad

The Olympiad will be the biggest event of the year for all pigeon fanciers around the globe. Don’t miss out on the latest innovation in tech, supplements and feed and of course the ceremonies of the world’s greatest pigeons and pigeon fanciers. Book tickets and hotel reservations online to ensure access/participation. Important note is that the location is a cash-free venue, meaning that it is only possible to pay by credit and debit card. All information on the Olympiad 2024 can be found on: www.Olympiad2024.nl.

Information is available in Dutch, English, German and French.


Met aandacht te lezen en te noteren in uw Agenda

Blijf op de hoogte en lees het recente nieuws van de F.C.I. en de Olympiade:


Oogstrelend


Internationale Duivenbeurs : “FUGARE”

Vleugels van vernieuwing voor Fugare

Beste Exposant,

We tellen af! Binnen 2 maanden gaat Fugare opnieuw door.

We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat ruim 75 exposanten opnieuw hun plek hebben veiliggesteld. Als u nog niet bent ingeschreven en wilt profiteren van de beste beschikbare standlocaties Is het nu de tijd om actie te ondernemen. Benieuwd naar de nog beschikbare standlocaties? Bekijk hier het beursplan. Mis deze kans niet en schrijf u vandaag nog in!

Via deze mail willen we ook met trots onze nieuwe huisstijl aankondigen.

Na maanden van creativiteit, samenwerking en passie, is het moment eindelijk daar om het doek op te lichten en onze vernieuwde identiteit met jullie te delen. Vanaf vandaag zal onze nieuwe huisstijl zichtbaar zijn op al onze communicatiekanalen en meer. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij over deze verandering!

Fugare zit in een nieuw en fris jasje maar het concept blijft als vanouds, op naar een meer dan geslaagde editie!

FUGARE Beursdetails:
Datum:  zaterdag 17 & zondag 18 februari 2024
Locatie: HALL 6  In Kortrijk Xpo, België

We hopen u daar te zien!

Team Fugare


Uw dienaar, THE LOST SON


Vragen van Lezers

Beste Michel,

Het gaat je goed zie ik op de foto’s, zo hoort dat te zijn!
Ik zou u graag wat informatie ontfutselen omtrent verduistering of/en belichting jonge (winter jonge) (tweede ronde)duiven.
Ik weet dat jij daar in het verleden uitgebreid hebt over geschreven met kennis van zaken.
Mocht je mij de artikels of de link willen bezorgen zou ik al heel dankbaar zijn.

Mijn dilemma:
Verduister ik ze?
Of belicht ik ze?
Of beiden?

Alvast bedankt!

Met sportieve groet,( W.N.)

Antwoord

Winterjongen hoef je niet te verduisteren, maar gewoon spelen op nest, einde seizoen… op de Nationale Vluchten van de K.B.D.B.
Of anders deze jongen, eind juli/begin Oogst gedurende minstens 18u.: Belichten.
Lente jongen, wel verduisteren en belichten vanaf begin Oogst. Indien je niet wenst te belichten kan je ze ook spelen op nest.
Nog later geboren jongen, niet verduisteren maar wel belichten vanaf begin van de zomer (21 juni).


The Way to Paradisum


Het oog mag ook wat hebben :

“BEAUTY IS A JOY FOREVER”


Dat is het dan weer voor vandaag.

De Feestdagen komen er aan. Het jaar 2023 is aan zijn laatste dagen bezig.
Graag neem ik nog van de gelegenheid gebruik om al mijn lezers te danken voor de steun en hun repliek. Hen en alle duivenliefhebbers, wereldwijd, wens ik, nu al van harte een Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig en Gelukkig Nieuwjaar 2024.
Moge al jullie wensen worden ingewilligd en in vervulling gaan. Tot een volgende keer.

Vanuit Taipei/Taiwan, R.O.C. groet u

Je dienaar

The Lost Son

Pigeon Observer in “The Far East”
Ambassador and Senior Adviser of the F.C.I.

December 15th 2023Total Page Visits: 57221 - Today Page Visits: 70