BLUE HEAVEN LOFT: Newsletter November 2023

From: PIGEON OBSERVER in THE FAR EAST: The Lost Son


Voor we er aan beginnen toch nog even luisteren, mijmeren en genieten van de Song: Ed Sheeran – Perfect

email: observer@vanlint.be


“ Alles wat je in dit leven nodig hebt is zelfvertrouwen,
dan is je succes verzekerd ”

(Marc Twain,Amerikaanse auteur en humorist,1835-1910)


November 10 2023! Uw dienaar The Lost Son, in de wijde natuur.


TAIWAN, TAIPEI (R.O.C.)

De Wintervluchten in Taiwan zijn nu volop aan de gang. Zoals je reeds lang weet, wordt er hier alleen maar met jonge duiven gespeeld. Men wijkt hier niet vanaf om de goede reden dat een jonge duif die al als pieper bij de winnende behoorde, dat die dat nog eens zou kunnen overdoen als jaarling en of oude duif. Het zijn dus steeds andere jonge duiven die aan de start worden gebracht, telkens er een nieuwe competitie een aanvang neemt.

In de Zuiderse regionen :Tainan/Kaoshiung worden iedere keer vier vluchten georganiseerd voor jonge duiven die niet ouder zijn dan 100 dagen.
Meer Noordelijk gelegen gebieden , met name : Taichung/ChiaYi/ChingTzu/Taoyuan/Banchiao en Keelung, zijn dat telkens 2 voorbereidende vluchten plus 6 werkelijke wedstrijden voor jonge duiven die 6-7 maanden oud zijn, paarlustig dus.
Om u een gedacht te geven van zo’n uitgestippelde vlucht kalender : hier nu  een overzicht van een dergelijk programma : Houd er rekening mee dat alle vluchten gebeuren, en losgaan van op zee…

 • November 12  Zondag :   60 Kilometers : Trainingsvlucht
 • November 15  Woensdag :   90 Kilometers : Trainingsvlucht
 • November 19  Zondag : 150 Kilometers :  Wedstrijd
 • November 22  Woensdag : 180 Kilometers :  Wedstrijd
 • November 26  Zondag  : 210 Kilometers :  Wedstrijd
 • November 29  Woensdag : 240 Kilometers :  Wedstrijd
 • December 03  Zondag : 270 Kilometers :  Wedstrijd
 • December 06  Woensdag : 300 Kilometers :  Wedstrijd, Eindvlucht.

 

Mist bij Dageraad

Zoals je duidelijk hieruit kan opmerken dient zo’n programma afgewerkt te worden binnen een tijdstip van minder dan een maand. En naar het weer wordt er niet gekeken, de duiven gaan los zoals voorgeschreven en gepland. Alleen bij Tyfoons worden de vluchten vertraagd.
Vaststelling : De weersomstandigheden en de kort op elkaar volgende vluchten zijn er de oorzaak van dat er zo weinig duiven het einde halen. Maar dat is juist de bedoeling opdat de fenomenale inleggelden onder zo weinig mogelijk liefhebbers zouden kunnen verdeeld worden.
En kom mij nu niet zeggen dat van meer dan 10-12.000 duiven, meestal minder dan vijftig, de eindmeet halen bij de laatste vlucht op de kalender, dat de reden hiervoor is omdat de andere duiven onbekwaam zouden zijn om hun thuishaven veilig en binnen de opgegeven tijdsgrens te bereiken. Dat gelooft toch geen enkele Europeaan. Eerder spelen Voeding en een optimale gezondheid hierin een zeer grote rol. En is de tekst uit het OUDE TESTAMENT nog steeds van kracht : “VELEN ZIJN GEROEPEN, MAAR WEINIGEN UITVERKOREN.”


Oogstrelend


En dan nu weer hoog tijd om onze eminente Wetenschapper, Jean Louis JORISSEN, Industrie Apotheker en eigenaar van de Firma COMED uit Hoeselt (België) aan het woord te laten :

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN


Jean-Louis Jorissen  Industrie-apotheker

Toch goed opletten
COVID is een VAATZIEKTE!

Het binnenste laagje van de bloedvaten van hart en -longen kan bij een COVID besmetting ontstoken geraken, vooral bij aderverkalking.
Een ontsteking van deze (microscopische) bloedvaten is ernstig en herstelt heel moeilijk (soms niet meer helemaal).
Deze beschadigende aderontsteking kan bovendien uitbreiden naar andere organen.
Op de verkalkte plekken (“plaque”) ontstaan ook de gevaarlijke bloedklonters (trombose).
Wie overweegt om zich niet meer te laten vaccineren, doet er goed aan om de antistoffen in zijn bloed te laten bepalen, alvorens onbeschermd de winter in te trekken.

Wat met de veiligheid:
Myocarditis (hartspierontsteking)  is een mogelijke complicatie van het m- RNA vaccin (bij 1 op de 100.000 mensen) die zich binnen de 7 dagen na vaccinatie meestal voordoet bij mannen onder de 40 en eerder mild verloopt met meestal volledig herstel. Het interval vergroten tussen de vaccinaties zou volgens studies dit mogelijks verhelpen.

Duiven zijn granivoren en hebben sneller te kort aan eiwit

Eiwitten ( proteïnen) verschillen qua samenstelling van koolhydraten( suikers)  en vetten( lipiden) , door dat ze naast het waterstof(H)-, zuurstof(O)- en koolstof (C)-, ook het stikstof(N) atoom bevatten, een belangrijk scheikundig onderdeel om aminozuren aan te maken. Deze aminozuren (N-CHO)zijn vooral de bouwstenen van het lichaam.
Koolhydraten en vetten (CHO) zijn eerder betrokken in het genereren van energie.

Tussen deze drie soorten voedingsstoffen (vet, eiwit en suiker) zijn volgens de behoeften in noodsituaties zekere onderlinge omschakelingen mogelijk.

Het overmatig voederen van eiwit zorgt voor ongemakken wanneer het overschot stikstof (N) afgescheiden wordt, onder de vorm van ammoniak, (NH3)hetgeen het tegen ziektekiemen bescherm-ende zuur in de darm verdringt.

In de natuur (flora) verdringt het teveel aan stikstof (tgv overbemesting) de biodiversiteit van de flora en verstoort het grondig het ecosysteem (monocultuur van woekerplanten), vandaar het actuele ‚stikstof’ debat in de agrarische sector.

Duiven zijn granivoren (graaneters) en hun diëten bevatten minder eiwitten dan die van insecteneters en omnivoren.

Hoewel het aanbevolen gehalte aan ruw eiwit van duivenvoer zich tussen de 12 en 18% bevindt, is dit niet experimenteel vastgesteld en is het gebaseerd de kweekresultaten in plaats van op onderhoudsvereisten.

 • Jonge duiven uitgekipt 18% 
 • Leg, broeden, kropmelk, opgroei jongen 16%
 • Jaarlingen 15 % 
 • Oude onderhoud 14%

We weten dat wedstrijdduiven bloot staan aan ziekten en tegelijk ook fungeren als dragers er van. Ondanks dat zij al meer dan 7000 jaar gedomes-ticeerd zijn kreeg, bij de samenstelling van het voer, hun behoefte aan voedingseiwit voor het onderhoud van hun afweersysteem tegen (deze) ziekten nauwelijks  aandacht.

Het immuunsysteem van duiven bestaat uit twee componenten, het aangeboren en het verworven (humorale) immuunsysteem.

 • Het aangeboren immuunsysteem (thymus, milt en bursa van Fabricius ) reageert
 • Het verworven immuunsysteem reageert trager op ziekteverwekkers, maar het heeft een geheugen dat specifiek op bepaalde ziekteverwekkers werkt (bijv. eerder gevaccineerde dieren kunnen zichzelf beschermen tegen latere blootstelling aan ziekteverwekkers).

Mocht het aangeboren immuunsysteem een binnengedrongen ziekteverwekker niet over-winnen, dan kan het verworven immuunsysteem worden geactiveerd.

Traditionele studies gebruiken een evenwicht tussen de inname- en het uitscheiden van voedingsstoffen in verband met het behoud van het lichaamsgewicht. Voor het goed functioneren van het immuunsysteem ivm de voeding was zelden aandacht.

Het immuunsysteem (bestaat uit de samenwerking van cellen en eiwitten) bij gezonde duiven heeft slechts een relatief klein deel van het dagelijkse ingenomen hoeveelheid eiwit (of hun bouwstenen, de aminozuren) nodig om goed te functioneren. Tijdens de activering van het immuunsysteem neemt de eiwitbehoefte echter toe en kunnen de jonge duiven in een negatieve eiwit balans terecht komen.

Zo werd er in 2016 aan de La Trobe University van Melbourne,  nagegaan of het afweersysteem van duiven efficiënt functioneert met diëten van 6 % , 10% of 14% ruw eiwit.

In het bloed werden vervolgens verschillende antistoffen (meestal in eiwitvorm) gemeten.

 • Een lage ruwe eiwit inname (6 % van het dieet) was voldoende om de stikstofbalans en het lichaamsgewichtbij de duiven op peil te houden.

Bij deze duiven waren de basis immuun functies van het aangeboren afweersysteem – waarbij afweercellen ( heterofielen) en -stoffen snel naar de infectieplaats migreren om daar de indringende ziektekiemen te overspoelen en uit te schakelen – echter verminderd in vergelijking met diëten met hogere  gehalten ruw eiwit (10 en 14% )

 • Duiven die het 6 en 10% ruw eiwit- dieet kregen, hadden lagere antilichaam gehalten na inenting tegen de ziekte van Newcastle (verworven systeem) dan die op het 14% ruw eiwit-dieet.

Het was merkwaardig dat bij de autopsie, in de darm  (ter hoogte van de Peyerse platen) parasieten werden gevonden bij sommige duiven die het 6 en 10% ruw eiwit dieet kregen; duiven van de 14% groep hadden geen enkele parasiet.
Geen enkele van de duiven die betrokken waren in het onderzoek was echter voorafgaandelijk besmet met parasieten.

Conclusie:

Het blijkt dat zowel 6 als 10% ruw eiwit dieet onvoldoende is om de verworven immuun functie van duiven in stand gehouden.

Onderzoek wees uit  dat gekooide duiven van 360 gram per dag minstens 3 gram en bij voorkeur 5 gram zuiver eiwit nodig hebben om hun afweersysteem operationeel te houden.
Duiven hebben tijdens de kweek- of de wedstrijdperiode uiteraard meer nodig.

Comed biedt ENERCOM aan, een zuiver plantaardig eiwit.

1 soeplepel per kilo zorgt voor een stijging van 1 gram per duif per dag 

Hier geldt de regel van Johan Cruyff  „elk voordeel heb zijn nadeel“.
Hoe voornaam de eiwitten ook zijn, we moeten steeds in achtnemen dat een te veel, wordt omgezet in ammoniak wat de cruciale zuurtegraad in de darm meteen afzwakt waardoor de ziekte-kiemen opdoemen.

In een darm die onvoldoende zuur is worden de mineralen minder goed opgenomen.

Dit ammoniak nadeel kan perfect opgelost worden met RONI wat door tussenkomst van levende zuur producerende kiemen in het verteringssyteem, orde op zaken stelt.


Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.


Wij danken onze Wetenschapper voor zijn speciale bijdragen die voor velen onder ons steeds de nodige richtlijnen aanduiden en het verschil tussen winnen of verliezen uitmaken.

Wetenschapper Dhr. Jean Louis Jorissen “COMED” samen met The Lost Son van “BLUE HEAVEN LOFT”


F.C.I. NIEUWS

Lees het volgend belangrijk bericht van de F.C.I.

LINK: Olympiad 2024 – Standard category criteria


Nieuwsbrieven / newsletters

Blijf op de hoogte en lees het recente nieuws van de F.C.I. en de Olympiade:

Lees ook het laatste nieuws van de NPO:

https://mailchi.mp/duivensportbond/op-de-hoogte-10-november-6169080

 • Voorwoord
 • Definitieve agenda Ledenraad 25 november
 • PV Beemster en Purmerend viert 100-jarig jubileum met trots en erkenning
 • Webshop Olympiade online
 • Uw mooiste duivenfoto’s
 • Arjan van de Willige onderscheiden
 • Overzicht bonnenverkopen
 • Activiteiten in het land
 • Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen
 • Aangevraagde duplicaten tot en met 8 november 2023

Bergland


Het oog mag ook wat hebben :

“BEAUTY IS A JOY FOREVER”

BEAUTY IS A JOY FOREVER!


Voor u gezien en gelezen bij ”QUORA.COM”

LINK: What are the main cultural differences between Taiwanese women and Chinese women?

Nota : Het weergeven van deze tekst houdt niet noodzakelijk in dat wij volledig akkoord gaan met de inhoud hiervan.


Landscape


Dat is het dan weer voor vandaag.

Bij leven en welzijn horen wij elkaar terug rond 15 december 2023. Sinterklaas is dan voorbij gekomen en de feestdagen rond de jaarwisseling (Kerstmis en Nieuwjaar) liggen in het verschiet.
Aan allen die mij lezen nog het allerbeste. Blijf gezond en geniet van ieder dag die komt. Dat doen ook wij…

Vanuit Taipei/Taiwan, R.O.C. groet u

Je dienaar

The Lost Son

Pigeon Observer in “The Far East”
Ambassador and Senior Adviser of the F.C.I.

November 15th 2023


BLUE HEAVEN LOFT – Waar geschiedenis geschreven werd door The Lost Son!Total Page Visits: 5149 - Today Page Visits: 1