Hij die meer doet dan wat hij kan, wordt door vrouwen aanzien als een echte man…

Onlangs en andermaal waren we te gast in de P.R. China van 9 tot 22 maart 2016.

Beijing, China : 14 maart 2016

Zonsopgang 6 u 30. Zonsondergang 18u.30. Stralend mooi weer met volop zon maar met een onaangename gevoelstemperatuur door de gure noordenwind. Je voelt heel duidelijk de kracht en de stuwing van de wind.  Wie geen waterdichte jas aanheeft wil zo gauw mogelijk weer terug naar binnen. Daags nadien dan… intussen was de wind wat gaan liggen en is de temperatuur gevoelig gestegen en vandaag 16 maart 2016 hebben we zelfs meer dan 16°graden Celsius kunnen noteren.

Gisteren een hok duiven bezocht. Onze opdracht was bij de jarenlange niet aangewende duiven de nog bruikbare er van tussen uit te halen. Allemaal duiven geboren tussen 2003 en 2009, die nooit voordien werden gebruikt voor de kweek. Opvallend is toch dat het hier ging om allemaal Belgische duiven (geen enkele Hollandse of Duitse duif te bespeuren), die nu wel in aanmerking komen om voor de eigenaar een weg naar de toekomst uit te bouwen.

In onze toch wel zeer lange en hoge leeftijd hebben we zelden, laat ons maar zeggen nooit, een hok kunnen bewonderen, ondanks de reeds tamelijk hoge ouderdom  van de duiven in een nog zo’n goede gezondheid en met een buitengewone krachtuitstraling . Ogen glanzend als spiegelglas, neuzen en oogranden wit als krijt of ongebluste kalk. Opgezwollen spieren en allemaal met een perfecte vleugelpatroon. Echt een weelde voor het oog. De eigenaar kocht jaren aan een stuk de beste duiven in België, dikwijls samen met hun ouders en broers en zusters. Niet te geloven dat deze duiven voordien nooit aan de kweek werden gezet. Nieuwe perspectieven en vooruitzichten gaan hier nu wel verandering in brengen. En de eigenaar was, na uitvoering van mijn  opdracht, een tevreden en gelukkig man.

Beijing bij nacht. Het uitgangsleven is gebleven. Alleen de aanvoer en de aanwezigheid van Mongools – en Russisch schoon is opvallend en duidelijk waar te nemen. Maar blijkbaar zijn zij er zich niet van bewust dat het ook crisis is in Europa. Vraag en aanbod spelen hier natuurlijk ook een rol. Goesting is koop. Liefde is een gok…verleiding een geur. Maar met de duiven gaat het prima op dit vaste land. China evolueert straks van 632 “One Loft races” in 2015 (goed voor  meer dan 10 miljoen deelnemende duiven die het tegen elkaar opnemen) naar meer dan 800 lofts met gemiddeld tussen de 3000 en de 10.000 duiven. En dat met een inzet van 2 miljard 400 miljoen Remingbi aan prijzengeld (100 Euro = +-700 Remingbi, Rb.) In 2015 kende China nog een 20 tal “Teamlofts” met ieder 6 tot 20 duiventillen. In 2016 zal dit aantal aangroeien tot nagenoeg 50 stuks (zie de beelden).

 

Opmerkelijke vaststelling

Statistieken tonen aan dat 70% van de actief aan de races deelnemende liefhebbers (momenteel 350.000) jonger zijn dan 50 jaar.. Bij ons in België is dat spijtig genoeg een ander verhaal.  In China stijgt het leden aantal nog jaarlijks waar dat bij ons steeds maar in dalende lijn gaat, pijnlijke vaststelling als je me dat vraagt.

Spring Cipex in Langfang 19-20 maart 2016

Een delegatie van onze K.B.D.B.  was ook aanwezig op de Cipex Spring Exhibition in Langfang. Dit keer veel meer dan gewoon maar een succesvolle vertegenwoordiging ,met daarbij een ruime stand(booth)met het oog op promotie voor de volgende Olympiade die in Brussel zal doorgaan in het Square Centrum ( gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het Centraal Station), in januari 2017. Kijk even maar naar de beelden.

 

Toeval of geluk?…

Nu, je hebt het allicht wel gezien bij de aanhef van ons relaas… 22 maart 2016… Die tragische gebeurtenis op de luchthaven van Zaventem. Onze terugkeer naar België was reeds maanden voordien gepland op 22 maart 2016. Nu moet je weten(niets vermoedend natuurlijk), dat onze vlucht, vanuit Beijing naar Brussel, die morgen een vroegtijdige (40 min. om precies te zijn) landing uitvoerde, waardoor ik als het ware ben ontsnapt aan de gruwelijke taferelen die zich hebben afgespeeld in de vertrekhal van Brussels-Airport. En zeggen dat we met een troley en onze valiezen nog naar boven , langs de vertrekhal naar buiten zijn gekomen. Reden : het schijnt gemakkelijker om iemand af te halen bij de vertrekhal dan wel bij de aankomsthal waar de vele taxi’s haast geen ruimte toelaten om iemand op te pikken. Maar voor hetzelfde geld, met een normale stipte of laattijdige aankomst, had ik de drie terroristen gewoon tegen het lijf kunnen lopen. O.L.Heer moet werkelijk een brave man zijn omdat Hij  wijselijk oordeelde  om mij nog niet op te eisen, ook al sta ik(als 81 jarige levensgenieter) waarschijnlijk en zonder twijfel, bovenaan op Zijn lijst?

Ben er toch een paar dagen niet goed van geweest. En hoe meer ik naar de beelden op TV keek, des te meer het bij mij doordrong aan wat ik in werkelijkheid ben ontsnapt. Zo zie je maar…

En de duiven nu…Een vriend van ons had nog een 10 tal jongen (2de ronde) bij een Oost-Vlaams gekend hok besteld. Deze werden geleverd op het ogenblik dat ik nog in Beijing zat. Mijn vrouw belde mij de dag nadien al om te zeggen dat er zieke duiven waren afgeleverd.

Twee zelf met reutel en een paar andere met de symptomen van Adeno-Coli. Je kunt u inbeelden hoe ik hierop heb gereageerd? Moest ik thuis zijn geweest dan had ik deze duiven, Stande -Pede, teruggestuurd. Gelukkig echter had mijn vrouw de duiven met deze ziekte symptomen afzonderlijk geplaatst en onmiddellijk een behandeling gegeven met “PARACOLI” en “CLAVUBACTINE” en de duiven met reutel een halve pil “ROVAMYCINE” door het keelgat laten glijden (2 x per dag, drie dagen lang). Bij mijn thuiskomst, een week nadien, schenen de problemen van de baan, alhoewel ik nog steeds met argusogen deze aangetaste en genezen duiven blijf volgen. Maar Oh wee… zonder de waakzaamheid, opmerkingsgeest en bezorgdheid van mijn wederhelft, hadden deze duiven er zeker voor gezorgd om onze ganse bende vroege jonge duiven aan te steken met de steeds meer weerkerende jonge duiven ziektes. God zij dank is dat niet gebeurd alhoewel het nog steeds kan. Want je weet het : “Je vijand slaapt nooit, en is steeds dichter bij dan je denkt”.

Maar hoe kan het in Godsnaam als je met dergelijke soldaten naar den oorlog moet? Dan ben je toch op voorhand uitgeschakeld. Tenzij je weet dat(en dat vermoeden hebben we reeds een gans leven(meer dan 65 jaar duivenliefhebberij) de ligging van Oost-Vlaanderen en wat er achter ligt, de streek van Antwerpen, met al hun Kampioenen, steeds bevoordeligd zijn op de Nationale vluchten. Bij Westenwind, zowel als bij Oostenwind ligt deze streek steeds in het Midden van het bed als het ware. Hoe je dat nu draait of keert. En zij die daar wonen, ze mogen het van mij aan- nemen of niet…Wie hierop reageert, gaan we niet van antwoord dienen… We willen geen polemieken uitlokken. Het blijft voor ons een gewone vaststelling en dat al door de jaren heen.

Blue Heaven Loft: 2nd Generation

hokkenWe zijn nu de eerste week seffens van april gepasseerd.  Onze jarige- en enkele oude duiven leven nog steeds gescheiden van elkaar. Worden ook afzonderlijk getraind en gevoederd. Alleen bij de thuiskomst van een lapvlucht kunnen en mogen ze samen komen, krijgen de ganse afdeling en drie rennen vrij ter beschikking tot een uur voor de avond valt. Dan worden ze samen gevoederd en even nadien weer gescheiden.  Momenteel dus, zowel bij de duivers als bij de duivinnen, geen openstaande nestbakken, maar wel en alleen maar honing graden… (zie afbeelding.) Het is een nieuw experiment… zien wel wat er van komt en zijn benieuwd hoelang ze het gaan volhouden… Meer hierover dan in een andere, volgende aflevering.

black-labelVERSELE-LAGA

Nu… de duivenvoeder fabrikant bij uitstek, heeft weer wat toegevoegd aan hun verschillende mengelingen voor duiven. Als het ware een verrijking van de voedingswaarde valt ons op, vooral dan bij de ‘BLACK LABEL” mengelingen. Bovendien werd alles dan nog eens in een nieuw kleedje gestoken, mooi voor het oog , maar vooral veilig als verpakking. Hiermede zijn ze klaar om hun reeds uitgebreid marktaandeel nog te gaan vergroten. Beslist de moeite waard dus om even een kijkje te gaan nemen naar de pas vernieuwde brochure met duidelijke tekst en uitleg er bovenop…

Duiven en vrouwen

Ik krijg er nooit genoeg van…omdat je nooit op voorhand weet hoe ze gaan reageren als ze in je nabijheid vertoeven. Duiven kan je nu wel leren om naar de stem van de meester te luisteren. Maar vrouwen daarentegen laten zich niet verleiden door alleen maar mooie woorden Zij willen wat meer op tafel zien komen om zich te laten overhalen en hen over de streep te laten trekken. Vrouwen geloven niet in mooie liedjes, omdat die gewoonlijk nooit lang duren. Ook al is “Düren” een mooie stad in Duitsland, maar “Blijven Duren” is toch geheel wat anders. Met duiven kan je veel. Met vrouwen heel wat minder. Nochtans is er toch een pluspunt omdat vrouwen van elke leeftijd verrukkelijk zijn, zalig zelfs en wat het belangrijkste is – fiscaal aftrekbaar… Hun kracht ligt niet in wat ze zeggen maar in het aantal keren dat ze het zeggen. Dat hebben we ergens voor u gelezen… Denk er maar eens over na…

De sperwer

Beschermde vogel… klachten van overal, tot zelfs in China… Je moogt hem niet pakken, niet doden want Oh wee… je weet niet goed wat er je allemaal te wachten staat indien je nadien hiervoor een klacht in je brievenbus krijgt. Nochtans hebben wij het hierover reeds gehad, een paar jaar terug, in één van mijn pennenkronkels. Dus nu even een herinnering hieraan met beelden als bewijskracht. Aan de hand van de beelden kan je zien hoe we te werk gaan.

Op verschillende voederhuisjes strooit mijn vrouw, drie keer per dag , een mengeling van maïs en kleine zaden (25kgr. per week). Mussen, vinken,groenvinken, merels, roodborstjes, spreeuwen, koolmeesjes (de grote en de kleinere soort), maar vooral ook tortelduiven, en een paar bosduiven (houtduiven), wachten hun beurt af om zich te verzadigen. Een 10 tal kraaien zorgen voor wat gehakketak en lawaai en ruzie. Maar de Sperwer komt pas dan als de kraaien uit het zicht zijn verdwenen. Schichtig als hij is, vangt hij telkens ofwel een mus ofwel een tortelduif, naar gelang zijn goesting denk ik. Dat doet hij tweemaal per dag. Maar onze jonge duiven, als ze buiten zijn, laat hij onaangeroerd. Waarschijnlijk door de overvloed aan kleinere wilde prooien. Als hij zijn aanval doet is het wel vanzelfsprekend dat onze jonge duiven opschrikken en er als een wervelwind van door gaan. Ik denk zelfs dat deze dagelijkse oefening de jonge duiven meer snelheid bijbrengt. Het is dus niet allemaal slecht wat de Sperwer doet.

dettolIeder nadeel heeft ook zijn voordeel. Probeer het zelf maar eens… Opgepast toch : Zorg voor voldoende hygiëne… bij ons is dat Dettol water waardoor we geregeld lopen. Daarbij kunnen we echt niet naar de vlieghokken zonder van schoeisel te hebben gewisseld. Bovendien worden de grote valplanken, voor de verschillende spoetnikken, 2-3 maal per week grondig gereinigd. Dat zijn opdrachten die we moeten naleven omdat we de in het wild levende vogels lokken. Maar zij kunnen echt wel voor een besmetting zorgen. Vooral dan Parasitaire aandoeningen). Wormen, Coccidiën, tricho en noem maar op… Attent zijn dus… is de boodschap…

Genoeg voor vandaag… We zien en horen u graag terug, begin mei… na de start van het nieuwe vliegseizoen, halve fond…

Blijf gezond en veel succes intussen aan allen die mij lezen…

Uw Dienaar :
The Lost Son
Zoutleeuw
8 april 2016


logo-versele-laga

Total Page Visits: 934 - Today Page Visits: 3