Blij om weer thuis te zijn

Blij om weer thuis te zijn, na meer dan drie weken in het Verre Oosten, Taiwan en China achtereenvolgens. Maar het doet ook echt goed om opnieuw te woelen en te slapen op de plaats waar ik nu al jaren rust en geborgenheid vind.

Mijn trip naar het Verre Oosten kwam er op uitnodiging van de Organisatoren van CIPEX (China International Pigeon Exhibition). Ik was er dus niet als zakenman maar wel gewoon als Internationaal Waarnemer.

Niettegenstaande we altijd, tijdens onze afwezigheid, gerust zijn in wat er zich afspeelt op Blue Heaven Loft: 2nd Generation, toch kon ik het niet nalaten om onmiddellijk, na mijn thuiskomst, even poolshoogte te gaan nemen. Zoals we echt wel konden vermoeden heeft mijn echtgenote en dochter Linda alles goed onder controle gehouden. De duiven zagen er prima uit en onze eerste indruk gaf me werkelijk een speciaal gevoel van tevredenheid. Met het brein achter Blue Heaven Loft: 2nd Generation, weg van huis voor bijna een maand, is dat echter geen sinecure. Instructies kan je geven, maar je bent er nooit zeker van in hoeverre  dat de spelers deze ook gaan uitvoeren. Maar niet geklaagd, ik ben toch wel een geluksvogel. Alles werd prima uitgevoerd en opgevolgd.

MARIMAN SUPER POWER - 20kg, 25kgMet de winterkweek voor ogen werd de belichting aangestoken op 15 november en werd er meteen ook overgeschakeld van de originele Rui Subliem mengeling (Versele-Laga) naar een lichte, en gemakkelijk te verorberen Kweekmengeling: namelijk Petit France maïs (Mariman,Versele-Laga).

En tarwekiemolie (Orapharma) en toevoeging van 10% kempzaad, gaat er nu wel voor zorgen dat de koppeling en het rijzen van de eieren vlot zullen verlopen.

METHIO-FORTEDe aldus bevochtigde granen worden droog gemaakt met “METHIO-FORTE” (HAP), een voedsel supplement van grote waarde. Het wordt in feite ingezet als stimulantia voor de grote rui. Wij gebruiken ook nu nog dat supplement omdat er hier en daar nog een paar duiven rondlopen wiens laatste pen juist is gevallen of halfweg uit de stoppel steekt. Bovendien heeft dit supplement ook een invloed op het vallen en hernieuwen van de kleine witte donsveren. Het kleeft goed aan de bevochtigde granen die zonder lange tanden gretig worden opgenomen. ”Allemaal flauwe Kul”. Schrijft een bekende weekblad reporter. Ieder zijn mening natuurlijk. Maar wie, zoals wij, meer dan 60 jaar actief duivenmelker is geweest, weet wel beter… In een volgend stukje komen we hier nog wat uitgebreider op terug… Zonder, en dat zeg ik op voorhand, hierover een echte polemiek te willen ontketenen.

 

Dit jaar hebben we zowel de vlieg – als de kweekduiven gekoppeld het laatste weekend van november. Opvallend echter was de vaststelling dat deze gebeurtenis zonder ook maar een vechtpartij verliep. Ook de voedster duiven lieten zich gewillig en zonder moeilijkheden aanparen. Zou het dan toch waar zijn dat de conditie bij winterkweek van het allergrootste belang is? Duiven in optimale gezondheid met de aanwezigheid van een supervorm, staan borg voor een schitterende ronde jonge duiven. Dat weten we allang natuurlijk. Het is echter niet evident dat ieder jaar zo’n optimale gezondheid en conditie aanwezig is. Heb je zelf nog niet opgemerkt hoe vooral de jonge duivers onstuimig en als bezetenen te werk gaan? Ze dulden zelfs niet dat hun wederhelft enkele granen pikt of even haar dorst lest. Daarom hebben wij in ieder nestvak, waar aangepaarde duiven huizen, twee stenen potjes geplaatst, waarin wij, tweemaal per dag een volle soeplepel eten en speciale grit met mineralen gemengd, aanbrengen. Ook hebben wij, op iedere afdeling twee stenen drinkpotten staan, gevuld met water waaraan nu eens vitaminen, dan weer ”Herbolan” een kruidenmengsel worden toegevoegd. En nu dan weer wachten op eerste eieren… en die zijn er nu, we zeggen en schrijven 7 december 2015.

Recent vernomen

Vogelgriep uitgebroken in Frankrijk met alle gevolgen van dien. Benieuwd nu toch hoe dat verder gaat evolueren? Mijn vrouwen in huis maken zich geen zorgen hierover. Zij volgen stipt het geschreven en opgelegde programma. Zo zijn vrouwen nu eenmaal. Ze leven ook langer dan mannen. En dat moet je begrijpen omdat ze met geen vrouw getrouwd zijn. Voor ons mannen is het mooi als je de echte vrouw van je leven hebt gevonden. Maar nog mooier vind ik het als je er een paar meer kent…

De kat de bel aanbinden…

Geruime tijd reeds (4-5 maanden) zitten we met een probleem waarvoor ook The Lost Son geen uitleg of oplossing heeft. De feiten nu : Begin van de zomer 2015… een ronde jonge duiven moest nog een chipring aangedaan worden. Dus neem ik onze boek waarin alles zorgvuldig wordt genoteerd en zeker ook de ringnummers van de aanwezig zijnde duiven. The Lost Son maakt nu een lijst van de duiven die nog een chipring moesten krijgen, overhandigt deze, samen met twee klokken, aan de persoon die gemachtigd is om chipsringen te koppelen. Een paar dagen nadien…chipsringen en klokken terug thuis en dus tijd voor ons om deze chipsringen rond de poot te klikken. Toen we de duiven één voor één vastnamen en de voetring nakeken, bleek er een vergissing in het spel te zijn. In de plaats van 23 vooraan de ring moest dit 22 zijn. Vlug dus naar mijn lijst gegrepen en natuurlijk van mijn oren gemaakt tegen mevrouw (die alles netjes had opgeschreven) omdat ik dacht dat zij verkeerde cijfers had genoteerd. Maar alras bleek dat de fout bij mij lag… en dat bij het overschrijven van de ringnummers in kwestie. Een gemeende sorry aan mijn halve trouwboek was het gevolg hiervan. Kon ik anders? Nee toch? Dan maar bellen naar de persoon die de koppeling tussen klokken en Chips had uitgevoerd, met een verontschuldiging en de melding wat er in feite fout was gelopen. Maar blijkbaar was dit niet een groot probleem. Ik moest alleen de klokken terug bezorgen en de chipsringen met 23 vooraan aangemaakt, hoefde daar niet eens bij te zijn… Toen we dan weer de toestellen in handen kregen, was mijn eerste bekommernis(ik de ongelovige Thomas) om te zien of de chipsringen nu wel 22 vooraan droegen zoals de ringen aan de poot van de duiven. En ja… bij het testen van de chips met de klokken bleek nu alles in orde te zijn… HOKUS, POKUS,PAS…. Begrijpe wie kan… Maar wat houdt zulks niet in? Specialisten ter zake… aan u nu… En ik… ik wil geen last… maar het moest van mijn hart en wou het dus kwijt…

THE LOST SON

Zoutleeuw 7 december 2015


logo-versele-laga

Total Page Visits: 434 - Today Page Visits: 1