Het leven is wat het is: kort, jachtig, maar vooral onberekenbaar

Voor we van start gaan even aandachtig luisteren, mijmeren en genieten van de song: “And the reason is you – from Hoobastank”.

 

Vanuit : BLUE HEAVEN LOFT : 2nd Generation

Het seizoen 2019 is voorbij, althans toch voor de Fond-, Halve Fond- en Zware Halve Fondvluchten. Het is zo waar moeilijk en uitputtend geweest. Heeft overal sporen nagelaten. Want zowel bij de bewezen vliegduiven als bij deze die voor hun eerste jaar aan de geplande vluchten moesten deelnemen, vielen er meer dan normale verliezen te noteren. Ook Blue Heaven Loft: 2d generation kon hieraan niet ontsnappen en toch mogen we niet klagen. Op de kalender van de KBDB stonden er 10 Nationale vluchten Zware Halve Fond geprogrammeerd. Hier tussen ook een nationale vlucht uit Vierzon, een nieuwigheid, half mei, echt te vroeg op het seizoen, om die reden heeft BHL:2d generation hieraan ook niet deelgenomen. Bleven er dus nog 9 vluchten over. Op de PIPA-ranking, beste oude duif, 7 Nationale vluchten en beste jaarduif 7 Nationale vluchten, Zware Halve Fond, wist BHL:2d generation vijf duiven te plaatsen. Op Argenton Nationaal van augustus en Chateauroux van September, vlogen oude en jaarduiven samen in één categorie. Wij hebben een jaarling duivin die zich kon plaatsen op de 9 Nationale vluchten Zware Halve Fond. Wat we nooit voor mogelijk hielden is ons toch gelukt.

Ready? Start and go!

Bekijk ook de video “De laatste training van het seizoen 2019”

Met de jonge duiven verliep het minder vlot. Dus ook, zoals op de meeste plaatsen, gevoelige, ongewenste en onverklaarbare verliezen. Door herhaalde wijzigingen aan de vliegkalender werden we meermaals verplicht om de jonge duiven sprongen te doen maken van meer dan 150 km, met natuurlijk alle gevolgen vandien.

Het jaarlijks weerkerend fenomeen wordt hierdoor nogmaals bevestigd: wie zijn piepers speelt op al de 4 Nationale vluchten voor jonge duiven, zal geen moeilijkheid ondervinden om een selectie te maken van het jonge volk naar volgend jaar toe. Al wat thuis komt, zal doorgehouden moeten worden om toch het aantal vliegduiven voor het seizoen 2020 min of meer nog binnen de perken te krijgen. Dat noemt men dan roeien met de riemen die men nog heeft. Of van de nood een deugd maken.

Duiven op weg naar huis in P.R. CHINA

Intussen is er echter een interessante bijdrage binnen gelopen van onze eminente Wetenschapper Jean-Louis Jorissen, Industrieel Apotheker van de firma COMED uit Hoeselt. Mag ik u aanraden om deze tekst niet alleen met aandacht te lezen, maar er ook zorgvuldig over na te denken. Het is alleszins een verrijking voor iedereen.

Graag laten we hem hier nu aan het woord :

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN

Hoe te overleven in de eigen afval

Nieuwe ontwikkeling in de formule Winmix.

Veel succesvolle microben die goed gedijen in het substraat waarop ze leven, raken door de enorme groei die ze ondergaan, in hun eigen afvalstoffen versmacht, waarbij de kolonie finaal uitsterft.
Wetenschappers geven dit voorbeeld van zelfvernietiging aan, om te waarschuwen dat de mensheid hetzelfde pad bewandelt…

Ons succesvolle ras beïnvloedt het hele ecosysteem zodanig dat het kantelmoment waarop herstel niet meer mogelijk is voor sommigen reeds bereikt werd. De onbewoonbaarheid van onze planeet, nog maar een kwestie van de onvoorspelbare uitroltijd, van nefaste kettingreacties is.
Optimisten geloven dan weer in een scenario waarbij herstel nog mogelijk is door het vernuft van het mensdom.
Voorwaarde is dat we niet meer wachten op onze besluiteloze leiders, maar zelf initiatief nemen en per direct tenminste de drie meest schadelijke factoren aan te pakken:

  1. bewuster eten
  2. geboorte beperking
  3. vliegreizen beperken

Inderdaad 90 % van het verdwenen Amazonewoud wordt omgezet in landbouwgrond voor het winnen van veevoeder.

Wat zin heeft het met veel moeite enerzijds de CO2-voetafdruk binnen de 20 jaar te laten dalen met 30%, terwijl binnen dezelfde periode de bevolking zal verdubbelen.

Terug naar de les:

Bovenstaande logische fenomenen trekt ons onderzoeksteam ook door naar de ontwikkeling van de Comed producten.
De rijke voeding die wij onze duiven op een zilveren schotel dagelijks presenteren, zorgt voor de nodige energie maar kan in bepaalde omstandigheden op de lange termijn door de opgehoopte afvalstoffen, negatieve gevolgen hebben.
Als je elke morgen spek en eieren eet, elke middag biefstuk friet en ‘s avonds voor de TV een Cola met knakworstjes of een donkere Leffe met kaasblokjes etc… dan gaat dat niet zonder gevolgen blijven, zeker niet in combinatie met een zittend leven.
Wie vele calorieën verzet, vb. in de (land)bouw werkt of sport, kan het misschien wat langer volhouden , maar finaal gaat men met zo een levensstijl op de knietjes.

Onze duiven verbruiken veel energie, worden als topatleten natuurlijk goed getraind, nemen deel aan zware wedstrijden, maar toch is het niet hetzelfde zoals in de natuur, waar ze permanent in de weer moeten zijn om te overleven.
De darm lijdt onder deze levensstijl en zijn cruciale functies zoals de uitwisseling van voeding tegenover afval, alsook de natuurlijke bescherming tegen ziektekiemen worden verstoord.
In de duivengemeenschap is de mest waarlangs de meeste ziektekiemen zich verspreiden alom aanwezig.
De natuur zorgde tegelijk voor een evenwicht zodat onze duiven hierin gezond kunnen samenleven, weliswaar rekening houdend met de dichtheid van de populatie, de rijkheid van de voeding, de stress, de bodemgesteldheid (vooral het vochtgehalte).

Het bodemvraagstuk en de omgang met de alom aanwezige mest kan op meerder manieren aangepakt worden.
We corrigeren op vlijtige wijze met hygiëne maatregelen.
Naast het huisvesten roosters, kan men ontsmetten, de droge mest op de houten vloer dagelijks krabben, stofzuigen, branden, ontsmetten met chemicaliën etc…
Er zijn ook veel voorstanders om minder permanent te kuisen en om zoals hierboven aangegeven de natuur zijn werk te laten doen, dmv het gooien van diverse soorten strooisel , kwestie van de duiven permanent bloot te stellen aan de kiemdruk (antigenen) van uit de mest, waardoor zij een natuurlijke weerstand opbouwen (antilichamen).

De zeer gevoelige jongen zijn gedurende een zestal weken beschermd door de afweerstoffen meegekregen van de moeder, zodanig dat ze geleidelijk aan hun eigen afweer kunnen opbouwen.

Dit verklaart ook dat als wanneer een duif bloot staat aan voor haar ongekende kiemen uit een vreemde kolonie, waartegen zij nog geen antilichamen heeft kunnen aanmaken (vb. korfdruk, of verhuis) gemakkelijk ziek kan worden.

Het vooral bij de jonge duiven intense proces in de darmwand noemt men in het Engels “antibodypainting” of als het ware: “antilichamen schilderen op de darmwand”.
Telkens een antigen afkomstig van een opgepikte kiem de darmwand passeert, maakt deze laatste er een overeenkomstig antilichaam tegen.
Laagje per laagje, als een schilderwerk, wordt dus de bescherming in de darmwand opgebouwd.
Comed speelde steeds een voortrekkersrol door in de Cometose en Winmix dit complexe proces slim te assisteren. (*)

Meerdere verbeteringen werden in de loop der jaren geruisloos aangebracht.
Momenteel trachten we om vooral de Winmix op dit vlak nog fors te verbeteren.
Bij de volgende generatie Winmix zal uitzonderlijke nadruk gelegd worden op een aantal aandachtspunten:

  • een zeer hoge waterbindende capaciteit
  • het stimuleren van de groei van de villi (**)
    Dit zijn de typische dunne darm-inkepingen, met oppervlakte vergrotende plooien en uitstulpingen, waar de uitwisseling voedsel / afvalstoffen ter hoogte van de darmwand plaatsvindt
  • het bouwen van een vezelnetwerk in de darminhoud, dat niet wordt afgebroken in het darmkanaal
  • tegelijk met het verhoogd waterbindend effect beogen we het gemakkelijk vrijgeven (werkt als een spons) van dat water, wanneer het organisme er nood aan heeft.

Deze eigenschappen veroorzaken samen een aantal gunstige effecten:

  • verbeterde verteerbaarheid van eiwitten en vetten waardoor aanzienlijk betere voederconversie met verbeterde groei en -prestaties
  • gewicht- en spiervolumetoename en verhoogde beenderdensiteit
  • de gezondere mest zorgt (vooral bij de hierboven beschreven natuurlijke droge methode voor betere strooiselkwaliteit) voor verminderde verspreiding van bacteriën, verminderd voorkomen van pododermatitis, (ontsteking aan de poot), propere nesten en eieren
  • vergrote spiermaag, verbeterde zetmeelverteerbaarheid, minder verenpikken
  • verbeterde mineralisatie van het bot (betere botstabiliteit)

(*) Clean spray 2 x per week over de mest vernevelen ondersteunt een gezond bacteriologisch evenwicht.

(**) De dunne darmwand is geplooid. Deze darmplooien ,zorgen voor een enorme oppervlakte-vergroting. Op de plooien bevinden zich ook talrijke uitstulpingen, de darmvlokken of villi, die op hun beurt het oppervlak nog meer vergroten.
Het totale contactoppervlak van de dunne darm van de duif bedraagt ongeveer 1 m². Het contact met de verterende voedselmassa is daardoor optimaal. Door middel van resorptie worden voedingsstoffen hier via de epitheelcellen waaruit de darmwand bestaat, in het bloed opgenomen. In de villi zitten reinigende lymfevaten en haarvaten. Het met voedingsstoffen verrijkte bloed uit de darmvlokken gaat vanuit de darm-haarvaten naar de poortader, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. In de lever neemt de stofwisseling een aanvang.

Wij houden u graag op de hoogte van de vorderingen van deze ontwikkeling.

Wij bieden onze liefhebbers intussen Winmix aan met een najaarskorting van 30 % op alle verpakkingen (zie hieronder).

Jean-Louis Jorissen
Apotheker


NAJAARSKORTING WINMIX

Dit geldt voor het actuele lot met een vervaldatum van 31/12/2021 zo lang de voorraad strekt.


Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.

Comed NV | O.L. Vrouwstraat 2 | B-3730 Hoeselt
T +32 (0) 89 51 01 35 | info@comed.be | www.comed.be

Aanrader

Wie up-to-date wil zijn, wie onbaatzuchtig op de hoogte wil blijven van alles en nog wat over het reilen en zeilen in de duivensport, moet zich zeker abonneren op het maandelijkse tweetalige, duivenmagazine “La Colombophilie Belge” (LCB). Hieronder een meer uitgebreidere info…

LCB Magazine

In de meest recente uitgave van LCB-magazine vindt u traditiegetrouw een zo objectief mogelijke bespreking van de nationale vluchten van einde juli tot en met einde augustus.
De Asduif van de maand – of de beste duif van de maand juli 2019
De rui periode ….
Reportages over :

  • DANIELS PEETERS, Ketsingen met hun “JACK”
  • de Sunshine, van de tandem SURINX PLETSERS, Nieuwerkerken
  • de “Bonte Crack” 1 Nationale As Fond KBDB, Anthony MAES, Waregem
  • de 1 Prov. Chateauroux 1751 p, Ivan VANVUCHELEN, Grazen
  • De familie HASEVOETS, Kozen, pure promotie voor de duivensport

Formulier ASDUIF COMPETITIES LCB 2019

Les nationaux du moi juillet et aout sur la loupe
Patrice GONDRY, la colombophilie faite femme !
Emile DARIMONT de Verviers 1, 2 Prov. Bourges Vx
Olivier GEORIS de Marche en Famenne, 1 Prov Aurillac
Gregory DEMARET d’Herquegies, 1 + 2 CFW Pau
Le Papy Jack de la colonie BODSON ANCIA
Joseph LHOEST de Lxhe – 1 Limoges 1503 p
Guy DELFOSSE de Mazée 1 Bourges de 1704 Vx
le triumvirat SOETAERTS, GOETHALS , GARIN de Warchais Villers
JP BATTEUR d’Estaimbourg 1 Nevers Vx
La MUE …..

Formulaire pour les ASPIGEONS LCB 2019


Wie nog geen abonnement heeft op LCB kan ons steeds contacteren via 0496 78 00 34 of via mail lcb@surinx.be
Kostprijs voor België : € 77 / jaar – andere landen : € 108 / jaar

Indien u uw licentienummer KBDB doorgeeft, kunt u het vernieuwde magazine ook digitaal consulteren en deelnemen aan de welgekende LCB Kampioenschappen op www.lcbchampions.be.

Vrouwen aan de macht bij Blue Heaven Loft: 2d Generation

En dan VERSELE-Laga…

Hun succesvolle uitbreiding, vooral in P.R. China en Taiwan is een zegen voor alle duivenmelkers aldaar. Kijk maar even naar het veroverde marktaandeel. En wat dan te moeten zeggen van hun sponsoring voor het Wereld Kampioenschap One Loft Race. Ook hiervan kunnen we u beelden laten zien….


Duiven en melker … samen …

 

Uw dienaar met opvolgster

De huidige stand van zaken:

Einde seizoen, even de remmen loslaten, maar toch een waakzaam oog tonen voor het ruiproces. Het begin van de grote rui moet je aanzien als een eerste voorbereidende stap op het vliegseizoen 2020. De pluimen/veren die onze sportduiven nu zorgvuldig vernieuwen, zijn het werkinstrument dat hen gaat toelaten om volgend jaar mooie prestaties te kunnen leveren. Houd hier rekening mee, en geef je duiven al wat nodig is om de ruiperiode probleemloos door te kunnen komen. Volg de  raad van onze Wetenschapper Jean-Louis Jorissen. Zo zit je veilig en kan je rustig en zorgloos toeleven naar het speelseizoen 2020.

Oase van rust

Dat was het dan weer voor september 2019. Bij leven en welzijn komen we bij u terug rond half oktober.

Aan allen die mij lezen nog het allerbeste…

Vanuit ZOUTLEEUW groet u

Je dienaar
THE LOST SON

September 16 2019


logo-versele-laga img_2864 logo-comed

bridge-sydney

Total Page Visits: 753 - Today Page Visits: 1