BLUE HEAVEN LOFT: Newsletter June 2023

From: PIGEON OBSERVER in THE FAR EAST: The Lost Son


“ HET FEIT DAT JE ANGSTIG BENT, BETEKENT DAT IETS BELANGRIJK VOOR JE IS ”

ASaskia Kalb / 1966


Voor we eraan beginnen toch nog even luisteren, mijmeren en genieten van de Song van Celine Dion: I’m Alive

email: observer@vanlint.be


Taiwan natuurlijke omgeving…

De Haven van KEELUNG – Meest Noordelijke gelegen punt van Taiwan

Wind(richting), Massa(duiven) en Ligging

Moet het nog duidelijker aangetoond worden dat zowel de wind,als het aantal duiven en de ligging de uitslag bepalen op de Nationale vluchten?
Dat wordt mooi bewezen op de Nationale vluchten van Bourges (Vierzon) einde mei en de Nationale vlucht uit Limoges van begin juni 2023.

De overheersende en strak waaiende Noordoostenwind bezorgde de naar huiskerende duiven veel last. Alle kracht inspanningen ten spijt , haalden de meeste duiven rond of amper 1.100m/m. En veel duiven, vooral dan deze met een wankelende gezondheidstoestand en deze met nog te weinig ingevlogen en onvoldoende kilometers in de vleugels, stuurden hun kat en diende te overnachten om wat uit te rusten en bij te tanken. Opmerkelijk ook dat hoe meer je naar het Westen trekt, hoe sneller de duiven gaan vliegen.
Resultaat bijvoorbeeld op Limoges :slechts 1 op de 10 duiven kon zich plaatsen op de Nationale uitslag, als je kijkt naar de provincies Limburg en een gedeelte van Vlaams Brabant.

Bijna thuis…

The Way to Paradise…

Bij dergelijke situaties hebben duiven, wiens hok, hoe meer en hoe verder naar het Westen gelegen, ook nog een ander voordeel.
Bij vroege lossingen speelt ook de zon een heel grote rol. Kort na het lossen van de duiven wordt het zicht van de duiven belemmerd door de opkomende zonnestralen, waardoor de hele groep duiven automatisch Westwaarts gestuurd wordt.
Zonder ook maar iets te willen afdoen van de verdienste en het succes dat sommige hokken in het Westen gelegen , zich toe-eigenden op deze laatste, recente twee Nationale vluchten, wijzen statistieken toch uit dat er zelden of bijna nooit een zo’n opvallend verschil op de Nationale uitslag zich voordoet wanneer de wind gaat blazen, uit Westzuidwestelijke richtingen.  Opmerkelijk toch en sta me toe om dat toch even aan te halen.

En als we de Weermannen mogen geloven is er ook voor de komende twee weken geen wijziging van de windrichting in het vooruitzicht. De Noordoostenwind zal dus nog een tijdje zijn invloed laten gelden op de eerstkomende Nationale vluchten, Valance en Argenton.

Wandelen in de Natuur… Genieten maar…

Tussen bloesem en bomen… hartelijk dromen…

Even stilstaan en mijmeren…

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Sedert 15 mei heeft het niet meer geregend!  Met als gevolg dat we nu dagelijks veel uren zon krijgen. Zonnestralen zorgen voor toevoer van Vitamine D , bespoedigen het omzetten van opgeslagen vetten in bruikbare energie , laten duiven toe zich sneller te herpakken en te recupereren, deels ook door de aangevoerde warmte…

De vluchten voor oude- en jaarduiven zijn nog in hun beginfase of het spel met jonge duiven 2023 is ook al aan de gang. Jonge duiven hebben last en angst om tegen de Noordoosten wind in te gaan, bij het naar huis terugkeren. En zij die al een paar weken met hun piepers de weg zijn opgegaan en deze ook aan prijsvluchten hebben laten deelnemen, weten het nu wel. Grote verliezen, overal ten lande… En zij die geduld hebben kunnen opbrengen, gaan de winnaars worden op de vluchten die nog volgen eens dat de windrichting naar Westzuidwestelijke richting zal draaien… Geduld is een deugd! Sommige melkers lachen hiermee maar moeten nu wel de gevolgen hiervan dragen…

Van de reis terugkerend…


Tijd nu weer om onze Wetenschapper Jean Louis Jorissen, Industrie Apotheker, Eigenaar van de Firma COMED uit Hoeselt (België) aan het woord te laten.

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN


Jean-Louis Jorissen  Industrie-apotheker

Doe normaal

Hoe meer ik met grote kampioenen spreek des te  meer ik bij hen steeds iets gematigds, een beheersende zelfzekerheid herken. Natuurlijk zijn ook veel liefhebbers gespannen en ongeduldig van aard, ze willen over vlijtig in alles kracht bijzetten, hun best doen, maar al te vaak met forceren. Dit moet niet meteen betekenen dat ze daarom automatisch slecht presteren, maar een averechts effect op het spel kan niet worden uitgesloten.
Grote kampioenen hebben min of meer alles onder controle ook hun eigen leven, wat leidt tot inwendige vrede die onvermijdelijk af-kleurt op de duivenkolonie.
Het gevoel het stuur in handen te hebben en dan ook vaak in de prijzen delen, verheft de liefhebber tot een gevoel van opperste gelukzaligheid.

Een duivenlichaam in prestatie modus brengen betekent niet alle knoppen op maximum draaien. In tegendeel, hier geldt vooral: teveel is teveel.
Voor een voedingssupplementfabrikant is het een groot aandachtspunt er voor te zorgen dat de verstrekte dosering juist is. Een probleem is vaak dat de liefhebber denkt “ach het zijn maar onschuldige voedingsmiddelen” ’dus een beetje meer geven kan niet veel kwaad…
Dat kan wel zo zijn voor sommige bestanddelen, maar meestal worden de nadelen groter als we overdrijvingen gewoon beginnen te vinden…Van groot belang is om het juiste te doen, want de werking van onze producten wordt danig gehinderd door onzorgvuldig gebruik. Het verschil in resultaat tussen al of niet juist doseren is groot en daarom jammer.

We blijven herhalen dat het zeer voornaam is om elke dag ( behalve de inkorf dag) hetzelfde te verstrekken. De smaak van water en voer is voor de duif dan steeds dezelfde en bovendien moet de stofwisseling zich niet steeds aanpassen aan nieuwe evenwichten, tgv wisselende doseringen.
De eenmalige “verrassing” tgv over te schakelen op helemaal “naturel” op de inkorf dag,  kan de stofwisseling een natuurlijke boost geven.

Een belangrijk voorbeeld zijn de vetten omdat ze meer dan dubbel zo calorierijk zijn dan suikers of eiwitten en verantwoordelijk zijn voor 70% van de energie tijdens de wedvlucht.
Ze zijn de veel lichtere brandstof voor hart en spieren en aldus van cruciaal belang bij de wedvluchten.
Zonder vet is er geen enkele zware prestatie, zoals de gemiddelde wedvlucht mogelijk, erger nog, bij tekort wordt prompt overgeschakeld op eiwitverbruik, (de spieren worden opgevlogen) wat gepaard gaat met het afscheiden van ammoniak in de darm, hetgeen de deur openzet voor besmettingen.
We berekenden daarom de ideale hoeveelheden om ze juist te doseren in functie van de gevraagde arbeid.
Bij het verbranden van vet komt er ook dubbel zoveel water vrij in het bloed, als bij de verbranding van suikers en koolhydraten, zodat een voldoende vetvoorraad ook beschermd tegen uitdroging tgv de vlucht.

Voor de Vitesse is het vet iets minder nodig dan voor de fond , zodanig dat we voor deze laatste programma’s, extra vetstof ( ovv Loadcaps of Loadpull ) voorschrijven.
Ook werd voor dit efficiënt product, logischer wijze in verhouding met het aantal af te leggen kilometers een aangepaste hoeveel berekend.
Wanneer we teveel olie of vetstof geven kan de vertering van andere nutriënten verdrongen worden of kunnen ook de vet oplosbare vitamines, namelijk A,D,E en K uitgesleept worden.

Glucose of druivensuiker in de drank kan nuttig zijn en wordt verbruikt tijdens de vlucht
Deze koolhydraten moeten wel eerst omgezet worden naar vet en kunnen bij de inspanning geoxideerd worden tot zuivere energie ( met koolzuur en water als bijproduct, net zoals bij het verbruik van vet uit granen en peulen)
Hoe langer de periode tussen de inkorving en de vlucht, hoe beperkter hun inbreng dan ook is.

 

Ook de gekozen voeding (waaraan de producten toegevoegd zijn) speelt een belangrijke rol, met als uitstekende vet-leveranciers de sojaboon , de zonnebloempit , het lijnzaad, de hennep en de pindanoot.
Als men evenwel te zwaar voedert kan de conditie wat achterblijven.
Idealiter is het  gooien van enkele pluimpjes dons op het ochtend mest, een aanduiding dat er een juiste balans is tussen voeding en conditie… Als we te zwaar bezig zijn, blijft de dons achterwege en dienen we simpelweg wat (Vb 10%) gerst of rijst bij te voederen
Let op, overvloedig veel dons is vaak een teken van slechte form.

Hou met al deze gegevens rekening voor een ideale dosering en vertrek steeds van de opgegeven dosis… .en het gezond verstand.

We ondervinden dat nog veel liefhebbers met vragen zitten of het moeilijk hebben om de nieuwe schema’s toe te passen en vaak in hun oude systeem vastgeroest zitten.

Laat ons daarom gerust weten indien je hierover nog wil spreken.
Wij willen graag intensief samenwerken om zo de voordelen van de Comed methode maximaal te benutten

Tot spoedig

Jean-Louis Jorissen


Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.

Wij danken onze Competente Wetenschapper voor zijn leerrijke en overzichtelijke bijdrage, gebracht in een voor eenieders verstaanbare taal.

Wetenschapper Dhr. Jean Louis Jorissen “COMED” samen met The Lost Son van “BLUE HEAVEN LOFT”


Alles onder ogen ziende…


F.C.I.

Nieuws van de International Racing Pigeon Federation en van de Olympiade 2024. Klik hieronder voor meer informatie:


The Lost Son in diepe gedachten weggezonken


EN HET OOG MAG OOK WAT HEBBEN…

“BEAUTY IS A JOY FOREVER”


Dat was het dan weer voor nu. Geniet nog van het leven, het mooie weer en de zon, want na zonneschijn komt zeker regen…
Wij hopen bij u terug te komen tegen half juli.
Aan allen die mij lezen nog  het allerbeste…

Vanuit Zoutleeuw (België) juni 09 2023, groet u

Je dienaar

The Lost Son

Pigeon Observer in de FAR EAST
Ambassador and Senior Adviser van de F.C.I.




China Racing Pigeon Association
www.crpa.cn

Total Page Visits: 5851 - Today Page Visits: 3