Denken is doen

Voor we er aan beginnen, even luisteren,mijmeren en genieten van de Song : “Always remember us this way” (Lady Gaga)

 

Na onze ontboezemingen in vorige bijdrage is het opnieuw tijd om naar de realiteit terug te keren en misschien toch even ook aan zelfreflectie te gaan doen.
Het seizoen 2020 is uiteindelijk toch van start kunnen gaan, zei het dan in een versneld tempo en aangeboden mogelijkheden die je zeker niet kon missen aangezien alle Nationale – en Internationale vluchten in 2020 toch nog plaats zullen hebben.

Naar de weersomstandigheden zal je niet meer kunnen kijken want de trein is aan het rijden.
Als hij voorbij komt, moet je er op stappen, want er komt geen tweede aangereden een week daarop.

The Lost Son… tot rust komend in Taiwan…

De eerste Nationale vlucht uit Bourges is intussen al gevlogen in wisselende weersomstandigheden en aan snelheden van boven de 1800m/m.

Tijdens het voorbije weekend, 4 juli nl. stonden Nationaal Chateauroux ( 53559 duiven) en Nationaal Limoges  (15950 duiven) op het programma. Opnieuw werden er snelheden behaald van boven de 1800m/m. Maar een overduidelijke West Zuid Westen wind zorgde toch voor een eerlijke verdeling van de prijzen. Einde deze week volgen weeral een paar andere Nationale vluchten… Tijd om even vooruit te kijken aan de hand van bijgevoegd en overduidelijk vlucht programma van de KBDB.


Klik en lees alle info over FCI World Best Pigeon 2020

 

BHL – 2nd generation

Opmerkelijke vaststelling

De laatste paar weken verschillende telefonische oproepen gekregen van liefhebbers die, ondanks hun bezoek bij de Dierenarts, bij mij toch om raad kwamen vragen. Oogontstekingen bij jonge duiven die aan de vluchten moeten deelnemen, zijn blijkbaar weerbarstige en moeilijk te behandelen aandoeningen.

Op de laatst gevlogen vlucht nog een schitterend resultaat neerzetten om een paar dagen nadien de eerste symptomen van pijnlijke, half gesloten, vochtige en gezwollen oogranden vast te stellen. De meeste melkers denken dan seffens aan “ONE EYE COLD”. Maar het kan ook een uitbarsting zijn  van het “HERPES VIRUS”. Het verschil tussen beiden aandoeningen is voor de meeste melkers moeilijk te onderscheiden. En eens de aandoening zich voordoet,raast ze door het hok. De schade kan iet of wat beperkt worden door het geven/aanbrengen van “ZOVIRAX”- en/of “VIRGAN” oog gel. Ook de “LYSOCUR” oogdruppels van de Firma COMED hebben een duidelijke invloed, verzachten de ontsteking en zorgen voor een versnelde genezing. Maar het blijven noodoplossingen want een VIRUS laat zich zo maar niet aan banden leggen.

Herpes aandoeningen kunnen eerder worden voorkomen door een verhoging van de immuniteit van de duiven, bekomen door gevatte en doelgerichte entingen met COLUMBI 2, een entstof die tegelijkertijd Herpes en Paramixo bestrijdt.

Eens de jonge duiven vijf weken oud zijn, kan men aanvangen met een eerste enting gevolgd door een tweede ingreep, een drietal weken nadien. Hiermede vangt men twee vliegen in een klap. Natuurlijk gezien kan het Herpes Virus niet voorbehoedend bestreden worden, maar de entingen brengen blijkbaar soelaas omdat het immuunsysteem van de geënte duiven als het ware een Boost krijgt. Te noteren dus voor 2021.

Bij hoogdringendheid dan toch maar even terug naar de Dierenarts. “Engemycine 10%”/ “(Oxi) Tetracycline” zijn je laatste redmiddelen dan… maar daarvoor moet je dus echt wederom terug naar je Wetenschapper…

De hoogste tijd nu om onze Wetenschapper Jean Louis Jorissen, Industrieel Apotheker (COMED), aan het woord te laten. Zijn zeer interessante bijdrage is en moet een verrijking zijn voor iedereen die zijn horizon nog wil verleggen.

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN

Corona nieuws: heet van de naald

Jean-Louis Jorissen
Industrie-apotheker

Er zijn reeds enkele bemoedigende vorderingen in de behandeling van de ernstige zieken, o.a. met het nieuwe remdesivir dat de tijd aan de beademingsapparatuur met 25-30% inkort en het aloude cortisone “dexametasone” dat de weefselreactie ( cytokinestorm) tempert, waardoor de behandelingstijd, de blijvende longschade en de kans op overlijden fors verminderen.

Nu gaat men (in de USA) in plaats van zuurstofrijke lucht in de longen te pompen via de beademingsapparatuur, het bloed buiten het lichaam omleiden naar een apparaat dat het donkere zuurstofarme bloed voorziet van extra zuurstof tot helrood zuurstofrijk bloed, dat terug in het lichaam gebracht wordt.

Dit heeft het  voordeel dat de gebieden die door zwelling van de longblaasjes afgesloten zijn voor zuurstof via de beademingsapparatuur, nu langs de bloedbaan verzekerd blijven van zuurstoftoevoer, met minder schade en minder overlijden tot gevolg…

Dit wil niet zeggen dat het stilaan allemaal wel weer als vanouds gaat worden, maar het wachten op het vaccin kan nu wat comfortabeler.

Tegen de aanbevelingen van alle virologen in, de mond-maskers niet verplichten in de winkels blijft een onbegrijpelijk schuldig verzuim vanwege de politiek.
Het is mijn inzien de beste manier om de focus op de preventie levendig te houden.

Duiven zijn geen coureurs!

 

Er zijn  tussen de  mens (zoogdier) en de (…tamme) duif (= gedomesticeerde vogel) aanzienlijke verschillen in de lichaamsbouw (anatomie) maar ook in de stofwisseling (fysiologie ). Dus wat werkzaam is voor de mens is dat niet altijd voor de duif of de vogel. Soms zijn er structurele eigen-aardigheden die een impact hebben op gedrag, gezondheid, voeding en ziekte bij duiven  en volièrevogels.

Ik wil daarom graag een overzicht geven van de verschillen.
In tegenstelling tot de meeste zoogdieren hebben vogels:

1) geen middenrif, dus de buik communiceert rechtstreeks met de borstkas  inclusief de longen, het hart en de luchtzakjes.

2) een wisselend aantal pneumatische (met lucht gevulde) holle botten die ook communiceren met de buik en de borstkas.


holle beenderen duif

3) een uitgebreid luchtzaksysteem dat zich door het hele lichaam uitstrekt met een gecompliceerde eenrichtingsluchtstroom (10 x efficiënter als bij zoogdieren). Dit vereist twee ademhalingscycli om de lucht weer uit te ademen.


luchtzakjes

4) een zeer hoog metabolisme.
Dwz stress met de daardoor verhoogde zuurstofbehoefte bij de zieke duif kan snel tot kritieke situaties leiden. Vb vangen van grote aantallen duiven tgv bij inentingen. Stress is een belangrijke factor en de beheersing ervan een hoeksteen. Een zuurstofrijke omgeving is eveneens van cruciaal belang.

5) volledig kraakbeenachtige luchtpijpringen.
Men kan een duif  dus niet “wurgen” (er is geen zwakke plek in de luchtpijp zoals bij de zoogdieren die een tracheaal “ligament” hebben dat  kan samengedrukt worden.

6) een ademhaling die wordt bereikt door vrije beweging van de borst en buik – (er treedt zeer weinig interne long blaasbalg beweging op). Daarom kan overmatige druk op het lichaam bij onhandig vasthouden zuurstofgebrek veroorzaken.

7)  nieren die filteronderdelen (nefronen) bevatten die zowel bij zoogdieren als bij reptielen voorkomen. De reptielnefronen zijn eenvoudiger en bepaalde waterafdrijvers (diuretica)  werken daarom niet op deze filterunits, maar er zijn voldoende zoogdiernefronen om desgewenst diurese te bereiken. Alles staat in functie van zo zuinig- en efficiënt mogelijk  met de watervoorraad om te springen.

8) urinezuur, niet ureum als eindproduct van het eiwitmetabolisme. (Dit is de reden waarom jicht vaak voorkomt bij duiven). Anderzijds heeft een zure pH in de cloaca (duif heeft geen blaas) een ziektekiem bestrijdend effect.

9) Een renale shunt, waarbij veneus (zuurstofarm) bloed dat in het lagere maagdarmkanaal en de caudale extremiteiten (onderste ledematen) circuleert, rechtstreeks door de nieren kan gaan voordat het door de lever wordt gefilterd. Dit is de reden waarom bloedvergiftiging (infectie in de bloedbaan) vaak voorkomt. Om dit te helpen corrigeren, zullen duiven meer water drinken en zowel meer urine als waterige ontlasting produceren met weerom kans op infecties. Dit lijkt voor menig liefhebber vaak onterecht op infectueuze diarree.
Die shunt is ook de reden waarom injecties beter niet in de onderste helft van het lichaam gegeven worden, omdat de medicatie dan gedeeltelijk kan worden uitgescheiden voordat ze de bloedbaan heeft bereikt.

10) zowel een proventriculus of kliermaag als een ventriculus: spiermaag, een vergruisende opslagkamer voor grof materiaal.

11) meestal slechts één functionele eierstok (links).

12) vrouwelijke vogels hebben het vermogen om extra calcium op te slaan in hun holle lange botten ter voorbereiding op het leggen van eieren.

13) een extreem lange en flexibele nek.
In plaats van het gemiddelde van zeven halswervels zoals bij zoogdieren, hebben vogels er tussen de 11 en 25. Daarom kunnen ze hun hoofd goed draaien en met hun bek reiken tot bijna elk deel van hun lichaam om de pluimen glad te strijken. Ze zouden geweldig zijn in de yogales. Omgekeerd zijn hun lumbale (rug) en sacrale (staart) wervels veel stijver dan bij zoogdieren. Dit zorgt voor meer stabiliteit voor het lichaam en de uitgebreide vliegspieren.

14) het vermogen om te vliegen (een groot voordeel) en het onvermogen om op de grond gecoördineerd te bewegen (niet zo’n voordeel, maar grappig om naar te kijken) ….

15) het vermogen van meerdere soorten vogels om menselijke stemmen en andere door technologie gecreëerde geluiden te imiteren.

16) een complete borstbeen- en kielbotrug, de carina genoemd, zonder de tussenliggende uitgesproken ruimtes die zoogdieren tussen hun ribben hebben.


Carina =Borstbeen (25)

Aan deze stijve kiel zijn de sterke borstspieren bevestigd die de neerwaartse slag mogelijk maken.  In deze borstspieren is er opslagruimte voor energierijk vliegvet. Zie beneden (*)

Voor het zeer zware werk worden hiertoe Load pul en Load caps als ideale aanvulling, reeds jaren geapprecieerd door fond- en vooral de zware fond specialisten. (brochure blz.30 – 33)

17) Prokinese, of het vermogen om de bovenste snavel naar voren te bewegen, onafhankelijk van de onderste snavel. In plaats van één kaakgewricht, hebben ze een quadraatbeen, met verschillende elastische bevestigingen, waardoor ze in feite een “dubbele scharnier” aan hun kaak hebben (om beter granen en steentjes etc. te kunnen oppikken).

18) geen tanden – dus geen cariës, recessie van het tandvlees of gênante vlekken (als compensatie: hebben ze een klier- en spiermaag).

19)  slechts één echte sinus, de infraorbitale sinus genoemd.
Bij sommige kromsnaveligen kunnen infecties in deze sinus behoorlijk ernstig zijn.

20) geen epiglottis (niets om de tracheale opening te bedekken en te beschermen).
Dit maakt de opname van voedsel makkelijker en het staat een grote uitstoot van lucht toe die gepaard gaat met een vogelkreet.

21) een vergrendelingsmechanisme waarmee ze kunnen slapen met opgeheven poot, stabiel en zonder bewuste inspanning (kun je je voorstellen dat honden, katten of wij zelf, nacht na nacht staand slapen)?

22) schubben op de poten die doen denken aan reptielen…

23) verschillende soorten veren, die naast het vermogen om te vliegen ook andere functies vervullen, zoals isolatie tegen kou en regen, fungeren als voelreceptoren, ze produceren talg poeder om het vederkleed waterproef te maken.

24) een extra  beschermend knipvlies voor het oog.

25) een choanale gleuf.
Dit is de natuurlijke opening tussen de neus / sinussen en het dak van de mond. Dit waarborgt een groot debiet aan lucht (zuurstof). Indien aanwezig in een zoogdier, zou het lijken op een gespleten gehemelte.

26) een beperkt lymfestelsel zonder echte lymfeklieren zoals aanwezig bij zoogdieren

27) een milt die geen bloed opslaat, maar de witte bloedcellen produceert en oude rode bloedcellen vernietigt.

28) het vermogen om eieren te leggen, of ze nu bevrucht zijn of niet.
Dit is vergelijkbaar met de eisprong bij zoogdieren, maar mogelijk levert het leggen van eieren toch wat praktische problemen op voor vogels in gevangenschap.

29) talloze variaties in hun hormoontypes, uit klieren op specifieke plaatsen en met bijzondere functies.
Zo is suikerziekte niet ongewoon bij vogels, vooral bij valkparkieten. In dit geval is het niet een gebrek aan insulineproductie die diabetes veroorzaakt, maar eerder een toename van de hoeveelheid glucagon (het tegenovergestelde van insuline).

30) het vermogen van botten om snel te genezen, vooral bij jongen.
Voordat eventuele veranderingen die verband houden met genezing zichtbaar zijn op een röntgenfoto, vormt zich een fibreus eelt rond (soort natuurlijke spalk ) dat het gebroken bot  een uitstekende stabiliteit geeft.

31) behouden een “prooi” achtige verdedigingstactiek.
Dit zorgt ervoor dat ze tekenen van ziekte zo lang mogelijk vermommen om aanvallen door roofdieren te voorkomen, omdat deze meestal de zwakkere exemplaren aanvallen( zie mijn blog El Condor Passa – https://comed.be/el-condor-pasa/)

Daarom moet men de minste ziektetekenen herkennen om achteraf ernstige verzwakkingen te voorkomen.
Je krijgt daarom vaak te horen: ..mijn duif deed de dag voordien nog vrij normaal en s’ anderendaags was ze plots dood.

32) het vermogen om meer geluid te maken, (door de resonantiefrequentie van de sinussen, per cm2 lichaamsoppervlak), dan enige andere soort.


 

Hiermee wil ik aangeven dat vogels in het algemeen en duiven in het bijzonder heel aparte wezens zijn en dus ook andere noden hebben.

Ik heb me -met het COMED apothekersteam- er gedurende bijna 50 jaar op gefocust.
Daarom durft COMED uw vertrouwen vragen.

Daarom werken de COMED producten ook merkbaar na slechts enkele dagen.
Test het eens, vb met Myobol 

(*)Weldra komen de warme dagen gecombineerd met zware prestaties.

Deze uitdagingen vergen grote hoeveelheden aan energie en specifieke aanvullende voedingsmiddelen zoals Load pul en Load caps.

Het recent ontwikkelde Myobol is een uitgelezen hulpmiddel voor alle disciplines en het kan gecombineerd worden met Load pul en Load caps.
Het beschermt tegen de last van de hitte en reserveert hierdoor extra energie voor de vlieg-inspanningen.

Vraag een gratis staal Myobol 300 g aan. (info@comed.be)

Gebruik : 2 soeplepel per kilo voer de ganse week bij zware omstandigheden ,is zeker in deze coronatijden een voor onze duiven zinvolle aanvulling.

Deze actie loopt tot einde juli.

Apr. Jean-Louis Jorissen


Lees en bekijk ook de volgende bijdrage van Comed  over Choline Chloride:

Intussen klaart de hemel op, hoewel de Corona weermannen aan de horizon nog altijd donkere wolken zien. Bij ons in de apotheek is het gebruik van de antibiotica enorm afgenomen wat wijst op zeer weinig besmettingen van bacteriële aard. Dit is een rechtstreeks gevolg van de impact van de handhygiëne -inbegrepen geen handdrukken meer- de mondmaskers en de afstandsregel . Ook het buiten vertoeven in de frisse lentelucht kost niets en heeft alleen maar voordelen. Er werd inderdaad een verband gevonden tussen vitamine D en Corona. Wie te kort aan vitamine D heeft ( tot 30% van onze bevolking tijdens de winter) loopt meer kans op ernstige longschade bij een Corona besmetting. Ondanks veel goede supplementen blijft de beste bron van vit. D alsnog de veilige blootstelling aan de zon. Probeer bij geschikt weer minstens een paar keer per week een halfuurtje naakt in de zon te staan. De beste tijdstippen zijn voor 10 uur en na 17 uur. Positief is dat we hebben leren waarderen hoe mooi het is om normale eenvoudige dingen vrij te “mogen doen”.

Het FAVV verplicht ons volgende waarschuwing over choline chloride op bepaalde etiketten te drukken.

Gelijktijdige toediening met drinkwater waaraan reeds choline chloride is toegevoegd, moet worden vermeden.

Dat vraagt wat toelichting:

Choline chloride is gebruikelijk geclassificeerd als vitamine. Het komt in de duivenwereld in vele producten voor (Comin Cholin B -complex, Jovati Sedugolll, Tollisol etc…). Het behoort tot de familie van in water oplosbare B-vitamines.Het was voorheen bekend als vitamine B4. Net als andere vitamines speelt het een belangrijke rol in de voeding, maar de dagelijkse behoefte lijkt honderden keren groter te zijn dan die van andere vitamines. Het is een veelvoorkomende stof in de levende wezens. In voedingsmiddelen komt choline zowel in vrije vorm voor of als fosfatidylcholine (lecithine). De hoogste gehaltes zijn te vinden in eigeel, maar ook in rund- en kippenvlees en orgaanvlees (lever). De sojabonen zijn ook rijke bronnen. In kleinere hoeveelheden is het aanwezig in granen (bijvoorbeeld tarwekiemen) evenals in fruit en noten.

Waarvoor dient het?

* Als bestanddeel van lecithine is het belangrijk voor de opbouw van het celmembraan en zorgt het voor het transport van lipiden uit de lever naar andere lichaamsdelen ,waardoor vetophoping in de lever wordt voorkomen. Lecithine speelt dan weer een emulgerende rol in de darm waardoor het voer beter wordt opgenomen. Zoals geweten is het bij de duif van groot belang dat er voldoende vet aanwezig is in de borst- en hartspier om grote prestaties te kunnen neerzetten.

* Het is een voorloper in de synthese van de neurotransmitter acetylcholine, die een wisselwerking ondersteunt bij de spiercontrole o.a bij stress die op zijn beurt het immuunsysteem sterk beïnvloedt.

* Het is een bron van losse methylgroepen, die essentieel zijn voor tal van biologische processen en daarom een ​​belangrijke factor voor een gezonde groei.

Het FAVV verplicht ons op het etiket volgende waarschuwing te vermelden

  • Gelijktijdige toediening met drinkwater waaraan reeds choline chloride is toegevoegd, moet worden vermeden.

Dit veroorzaakt wat onzekerheid en verwarring.

Sommige fabrikanten die deze bepaling niet volgen stellen zich bloot aan sancties bij inspectie , meestal zijn ze gewoon niet op de hoogte . De wetgeving is zeer complex en bovendien steeds in evolutie. Bijna dagelijks zijn er grote of kleine wijzigingen. Omdat België onze duiven nog steeds als voedsel producerende dieren beschouwt, zijn de bepalingen zeer strikt geïnterpreteerd.

Als je een duifje bestelt op restaurant kan je er niet meer aan zien of ze een van de sportduifjes uit het hok van een kweker was, dan wel een consumptieduif van bij de poulier die er duizenden zitten heeft onder de bepaling pluimvee…

Choline bijgeven is altijd populair geweest als groeibevorderend middel. Er werden onnoemelijk veel testen op gedaan in de pluimveesector en de aanbevolen dosissen werden grondig gecontroleerd op hun juistheid. Feit is dat men niet exact kan zeggen hoeveel te veel is. Alleszins moet je dus vermijden om vb. Comin Cholin B-complex met een van de vele varianten die ook extra Choline bevatten op de markt, samen in het water te geven. Inderdaad, we weten dat de ideale dosis en de overdosis kort bij elkaar liggen. Het positieve effect op de groei ligt bij duiven tussen 0,7 tot 2 g per kg voer of 2 liter water. Meer geven zou volgens studies een averechts effect hebben met minder ipv meer groei tot gevolg.

Er zijn ook zeer veel factoren die de opname en de verwerking door het lichaam beïnvloeden. De aanwezigheid van vb vit B12 beïnvloed de opname in gunstige zin en ook van zekere voedings-middelen. Sommige voedingsmiddelen bevatten ook nog een extra hoeveelheid choline ( soja is vb een goede bron). Andere testen wezen dan weer uit dat vb een tienvoudige dosis geen risico’s voor het dier zelf, noch voor de mens die het dier zou opeten noch voor het milieu, inhoudt.
De sterke vis geur bij hoge dosissen zou niet meteen irriterend werken voor de ogen en de luchtwegen.
Maar -en hier nijpt het schoentje- er zijn onvoldoende studies die aantonen dat mensen die werken in kwekerijen waar permanent choline chloride in het drinkwater is toegevoegd en die blootgesteld staan aan de indringende geur, volledig veilig zijn.  De verplichte waarschuwing is dus zeker zinvol zowel voor de industriële pluimveehouderij als  voor ons duivenliefhebbers.
Het is van belang te weten dat het tegelijk geven van verschillende preparaten die choline chloride bevatten hun doel voorbij schieten en de groei eerder verminderen ipv verbeteren.

Trop is te veel… Ik pleit al lang voor een samenhangende aanpak. Liefhebbers die met allerlei producten van diverse producenten een systeem in elkaar puzzelen riskeren dergelijke gevoelige informatie te missen en kunnen teleurstellingen oplopen. Bij Comed bevatten Comin Cholin B-complex, Tempo 60, Myobol en Lysocur Forte een supplement aan choline chloride. Mochten deze 4 producten tegelijk toegepast worden dan blijft men nog altijd onder de opgegeven dosis van 2g per kg voer of 2 liter water.

Bij bestellingen via onze website (https://comed.be/product-categorie/wedstrijdduiven/) wordt er bij elk order een gratis staal meegestuurd. 

Apr. Jean-Louis Jorissen


Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.

Comed NV | O.L. Vrouwstraat 2 | B-3730 Hoeselt
T +32 (0) 89 51 01 35 | info@comed.be | www.comed.be

The Lost Son” op bezoek bij Wetenschapper, Industrieel Apotheker Jean Louis Jorissen in Hoeselt.

P.R.CHINA:

Nergens anders in de hele wereld is de stijging van het aantal Duivenliefhebbers zo groot als in de P.R.China…

Uit goed ingelichte en betrouwbare bron vernomen dat er in 2020 niet minder dan 393 ”ONE LOFT RACES” georganiseerd worden in China waaraan drie miljoen duiven het onderling met elkaar zullen moeten gaan uitvechten om eer en glorie en een hoop Renminbi voor de eigenaar/kweker te bezorgen.

C.R.P.A. (China Racing Pigeons Association) verkocht in 2020  : 27.930.000 (nagenoeg 28 miljoen) ringen.  En hun streefdoel voor 2021 gaat naar de 30 miljoen… Ambitieus misschien, maar zeker haalbaar. Maar wat een verschil met Europa en de rest van de Wereld?

Evolution…

Bekijk zeker dit artikel met filmpje over de evolutie in P.R.China: https://mp.weixin.qq.com/s/_GvcUoL8zlkSsAF7lvji4A

VERSELE-LAGA

Versele-Laga blijft zeer actief, ook tijdens de COVID-19 periode, maar zeker nu, na de versoepelingen van de opgelegde strenge maatregelen. Hun duivenmengelingen en voedersupplementen zijn en blijven outstanding. Wie ze aanwendt, zit goed en hoeft zich zeker geen zorgen te maken over allerlei tekorten in voeding van onze reisduiven.

Dat was het dan weer voor deze maand.

Vanuit Zoutleeuw groet u

Je dienaar

The Lost Son

07 juli 2020

 


logo-versele-laga logo-comed

bridge-sydney

Total Page Visits: 1022 - Today Page Visits: 3