BLUE HEAVEN LOFT: Newsletter March 2023

From: PIGEON OBSERVER in THE FAR EAST: The Lost Son


“ Jij bent de architect van je eigen leven en hebt het zelf in de hand.
Kies voor je zelf en open deuren waarvan je dacht dat ze gesloten waren ”

Walter Breukers en Jaap Godrie, filosoof/biomedicus resp. historicus/kunstenaar


Voor we eraan beginnen toch nog even luisteren, mijmeren en genieten van de song: “When die Sehnsucht nach Mir in Dir brennt …Fantasie…Peter CLUSEN”

email: observer@vanlint.be


The Lost Son bij Chiang Kai-shek Memorial Hall.

Taiwan, Taipei (R.O.C.)

Ook in Taiwan is de “Vogelgriep” aanwezig. Wel niet zo uitgebreid als in Europa, maar desniettemin wordt dit fenomeen van nabij gevolgd. Voor de Duivensport alhier zien we momenteel geen ernstige gevolgen en kunnen de trainingen en vluchten voor jonge duiven gewoon doorgaan. Anders is het gesteld met de Kippenindustrie. Een ernstig te kort aan eieren ligt aan de basis en is er ook de oorzaak van dat de prijzen van  kippeneieren gevoelig zijn gaan stijgen. Dit alles te wijten aan het toch wel grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Alsmede het groot aantal kippen dat zich in de ruiperiode bevindt en de uitbraak van Vogelgriep natuurlijk. Ook wijzen de statistieken erop dat heel wat Kippenboeren nog met te veel oude hennen zitten opgescheept, die dus minder eieren produceren. Peiling verricht en gepubliceerd door het :”Poultry Association of the Republic of China”.

De Overheid hier, bezorgd over het probleem, gaat nu Subsidies toekennen aan Kippenboeren die hun installaties gaan verbeteren en van een open huisvesting naar een overdekte locatie met aangepaste ventilatie zullen overgaan. Ook zullen er nog subsidies ter beschikking worden gesteld voor Kippenboeren die zich gaan specialiseren in de kweek van jonge hennen om de vervanging van de oude leghennen te kunnen bespoedigen. Dit alles met het oog op de bescherming van de Ei Industrie en zijn aanverwanten.

Anders is het gesteld in Europa…we raden u aan om even toch naar de onderstaande LINKS te gaan kijken om volledig op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt.

Zalig… om hier tot rust te komen!!!

Even dan toch nog Paniek

Toen bekend geraakte dat een meisje van 11 jaar,uit Cambodja, gestorven was ten gevolge van de Vogelgriep. Nieuws dat in Europa werd onthaald als onbetrouwbaar met een verwijzing dat de sterfte wel eens het gevolg zou kunnen zijn van onderliggende ziektes. Maar toen even later bekend geraakte dat ook de vader van het gestorven meisje positief testte op Vogelgriep, ( zonder ernstige ziekte verschijnselen weliswaar)gingen de wenkbrauwen toch even aan het fronsen . Maar bij nader onderzoek is dan toch gebleken dat alle andere inwoners van hun dorp (gelegen in het zuidoosten van de provincie Prey Veng) negatief testten op het Vogelgriep Virus. Gezondheid specialisten aldaar blijven toch nog hun bezorgdheid uiten over de Vogelgriep die zich nu reeds meer dan anderhalf jaar wereldwijd is gaan verspreiden. Toch beschouwen ze de overdracht van het Virus op mensen zeer miniem.

Bloemenpracht in de Wildernis…

The TAIPEI TIMES schrijft nog het volgende :

“WHO takes the risk from this virus seriously and urges heightened vigilance from all countries.” The WHO data show also that there were 56 avian flu cases in humans in Cambodia from 2003 to 2014 and 37 of them were fatal. Globally, about 870 humans infections and 457 deaths have been reported to the WHO in 21 countries, for an overall case fatality rate of 53 percent.

Onweer op komst bij valavond…

Vaststelling:

Niet alleen in P.R.China, maar ook in Taiwan (R.O.C) blijft het geboorte cijfer dalen.
In Taiwan is dat cijfer op het laagste peil sinds het begin van de notering in 1975.
Het bevolkingscijfer alhier stond einde 2022 op 23.264.640 wat een daling aangeeft van 110.674 sedert 2021. Maar het aantal huwelijken(124.997) blijft stijgen en dat is momenteel het hoogste cijfer van de laatste 3 jaar.
Ondertussen echter werden er, verleden jaar, niet minder dan 50.609 echtscheidingen genoteerd… Toch veel, ogenschijnlijk of niet?

Tot zover onze nieuwsbijdrage vanuit Taiwan…

De 3 gezusters, verleden jaar inval bij me thuis, nu in Japanse klederdracht in nabij gelegen Park in Taipei.


En nu dan weer tijd om onze Wetenschapper Jean Louis JORISSEN, Industrie Apotheker en eigenaar van de Firma COMED aan het woord te laten.

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN


Jean-Louis Jorissen  Industrie-apotheker

CONDITIE,  wat is dat eigenlijk?

 

 

Een goede vriend, jurist Stijn Verbist, was naast columnist in het dagblad „ de Tijd „ professor aan de UHasselt in het vak “Rechtsbescherming van de burger tegen de overheid”. Het klinkt een beetje raar maar het is tegelijk zorgelijk voor de democratie. Te veel leidinggevende mensen steken permanent het vingertje omhoog en moraliseren de burgers, stellen inciviek gedrag aan de kaak in de naam van vaderlandsliefde, terwijl zij zelf op een mesthoop staan.  

Idd de recent uitgelekte zelfbevredigende uitkeringen van onze hoogste regering- en vakbond leiders hebben een bittere nasmaak bij iedereen aan wie zware inspanningen worden gevraagd. Zij zouden zich beter bekommeren om de echte problemen waar de mensen mee te maken hebben zoals vb.  de taak van de banken, die nog steeds sociaal waardeloos zijn en woekeren op de samenleving. 

Een interessant artikel ter zake

https://trends.knack.be/geld/als-een-woonlening-een-zonde-is-heeft-islamitisch-bankieren-een-toekomst-in-belgie/

Aan de top vind je nu eenmaal de adelaar …..
en het ongedierte ….. 

Conditie en corticosterol 

In een interessante test (*) werd de invloed van verschillende stressparameters bij postduiven beschreven, zoals de aanwezigheid van ziekten en omgevingsomstandigheden tijdens de vluchten. In totaal werden 96 vliegduiven uit 4 duivenkolonies onderzocht en er werd een gezondheids-monitoring uitgevoerd. Er werden geen wormeieren en coccidiën gevonden. Paramyxovirussen en aviaire influenzavirussen werden niet bevestigd, maar Chlamydia psittaci ( ornithose) werd bevestigd in één groep. Trichomonas sp. werd bevestigd in subklinische vorm. Circovirusinfecties werden in alle groepen bevestigd. 

Trichomonas leeft nu eenmaal in de omgeving van onze duiven, net zoals circo- en herpesvrus die endemisch geworden zijn. Dwz die kiemen blijven aanwezig en onze duiven moeten er leren mee (samen)leven, door te zorgen dat ze inactief blijven slapen en niet opflakkeren (goede weerstand , o.m. door stresscontrole enz ).

Corticosterongehalte en prestaties

Bloedmonsters werden verzameld en HI-antilichaamtiters (respons tegen paramyxovirussen) voor en 25 dagen na vaccinatie werden bepaald. Om de omstandigheden tijdens het spelen en het welzijn van de duiven te verbeteren, werden kritische punten bestudeerd met betrekking tot stressfactoren tijdens het actieve trainingsseizoen. De corticosteronspiegels werden gemeten in het bloedserum van vier verschillende categorieën duiven. Het corticosterongehalte was bijna twee keer zo hoog bij duiven uit de categorie die het hele vliegseizoen actief waren, inclusief de midfond- en fond vluchten, in vergelijking met de andere drie categorieën die niet actief speelden. Afstanden tot 180 km bleken idd nauwelijks een invloed te hebben. Binnen vijf uur na een race was de gemiddelde serum corticosteronspiegel 59,4 nmol/L in de meest lichamelijk actieve categorie (fond).
De gemiddelde serumcorticosteronspiegel in deze categorie bleef een maand na de laatste race op 37,5 nmol/L.

Dit hogere corticosterol peil in het bloed stimuleert de aanmaak van cholesterol en lipiden, zoals de triglyceriden en fosfolipiden die allen krachtige energiebronnen zijn. Corticosterol zou ook voor een euforische factor (goede luim) kunnen zorgen (bij de mens): voorbereidend voor de toekomst, het schikken van het vederkleed, maar ook pijnstillend en ontsteking werend.
Deze eigenschappen verklaren het gebruik van corticosteroïden als doping, want het stoppen van de rui alleen, kan de opmerkelijke prestatieverbeteringen niet verklaren

Corticosterol stimuleert ook de aanmaak van rode bloedcellen (erythropoiesis), die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport naar de spieren.
(ze zijn kleiner dan bij de zoogdieren, o.a. om sneller door de bloedvaten vaten te kunnen)

Conclusie

Wij zien hier duidelijk dat de verhoogde inspanningen (tgv stress en adrenaline)tot hogere corticosterol waarden  leiden, die op hun beurt het vermogen om te presteren verbeteren door energiedragers aan te maken.

Cortisol zorgt voor compensatie van het energieverlies (in de natuur ten gevolge van het vrijkomen van adrenaline tijdens het vechten of vluchten). Deze energie gebruikt het lichaam om terug in evenwicht te komen.  Hoewel cortisol als stresshormoon een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig. Blijft het adrenalinesysteem namelijk actief, dan verbruikt het lichaam binnen de kortste keren alle energiereserves en bezwijkt het op den duur. De productie van cortisol vindt plaats in bijnierschors die een rol speelt in het afweersysteem, het slaap – waakritme en de vertering van voedsel.

Te veel aan stress is echter nadelig, door o.a. het onderdrukken van het immuunsysteem en mogelijk verminderde vruchtbaarheid.

Jean-Louis, Willem en verzorger Wybren op de beurs in Houten 2023

Prestaties leveren op zich leidt kennelijk tot conditie.
Evenwel blijft een goed opgebouwd programma een belangrijke factor in succesvol zijn. De duiven moeten daartoe zowel fysiek als mentaal geselecteerd worden. Helemaal weer zoals Willem de Bruijn altijd voorhield: zorg voor een werkras met tegelijk een degelijk afweer systeem.

Video YouTube Willem

Hoe je het ook draait of keert, je komt vanzelf bij de Comed methode uit ….

Bron: (*)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34573652/

Health Status and Stress in Different Categories of Racing Pigeons

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8880243/

Doping in Racing Pigeons (Columba livia domestica): A Review and Actual Situation in Belgium, a Leading Country in This FieldOp onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.

Wij danken onze Wetenschapper voor zijn gekende en altijd leerrijke bijdragen.

Wetenschapper Dhr. Jean Louis Jorissen “COMED” samen met The Lost Son van “BLUE HEAVEN LOFT”


Mijn steun en toeverlaat in Taipei Taiwan.

F.C.I.

Met genoegen kunnen we U nu de uitslag aanbieden van de “WORLD BEST PIGEON 2022”
Zeker even naar kijken, vooral met veel aandacht.


 

BEAUTY IS A JOY FOREVER


Wij stellen vast :

De Duivensport in België leeft nog, meer nog dan lang geleden. Dat is ons opgevallen door  allerlei festiviteiten van verschillende Organisatoren als:

  • Feest van : L.C.B. “LA COLOMBOPHILIE BELGE”
  • “GOUDEN DUIF VIERING”
  • “FUGARE  2023” : Duivenbeurs.
  • Houten: DUIVENBEURS.LENTE 2023
  • “PIPA” Worldwide Connections.
  • Kampioenenviering: Feest van de maatschappij “DE HOOP” in RUMMEN.
  • En zeker nog een paar andere die me zijn ontgaan…

In ieder geval nog wat positiefs in vergelijking met voorgaande berichtgeving.

History: “Worldwide Famous Pigeons” by Mr.Huang Jian


P.R. CHINA : Even toch nog wat uit de oude doos:

Voor u gelezen:

Feed Restriction (PDF)


Waar het hart van overvloeit: Oogstrelend…

Dat was het dan weer voor vandaag…

Volgende maand , het nieuwe vliegseizoen is dan al van start gegaan… zijn we er terug. Hopelijk wel, bij leven en welzijn…

Aan allen die mij lezen nog het allerbeste. Stel het wel en blijf gezond.

Vanuit Taipei/Taiwan groet u

Je dienaar
THE LOST SON
Pigeon Observer in The Far East

Taipei : 10 March 2023China Racing Pigeon Association
www.crpa.cn

Total Page Visits: 5239 - Today Page Visits: 1