Michel Vanlint only uses
the perfect system : BRICONAll pigeon info
on the webDe Belgische Reisduif

 

Blog in het Nederlands

Blog en français Blog in English Blog in Deutsch
 

« keer terug naar de weblog
 

 Kraaien en duiven vliegen nooit samen...
bericht gepost op donderdag 28 juli 2011

Hier zijn we dan weer terug even van weg geweest te zijn. Onze Webmaster heeft ook recht op wat verlof en dat was de reden waarom ik verplicht werd een kleine onderbreking van mijn Blog in te lassen. Dat is nu voorbij. Van nu af aan dus kan je mijn berichten weer regelmatig lezen om de twee weken. Bedankt alvast voor de aandacht hiervoor.
We hebben het de laatste keer gehad over mijn goede vriend Peter Trost uit Essingen(Duitsland). Peter gaat stilaan terug duivenmelker worden, na een onderbreking van enkele jaren wegens zijn  succesvolle zeiltocht om de wereld. Ik heb het met u uitvoerig gehad over hoe hij alles zag en overwoog en hoe hij zijn genomen beslissingen realiseerde en tot een goed einde bracht. Iets moet ik er echter nog aan toevoegen, ten einde volledig te zijn. Ik ben vergeten u te vertellen dat Peter in zijn drang en zoektocht naar Super duiven ook geregeld langsging bij de Familie Herbots in Halle-Booienhoven, de “ ALWAYS LOOKING FOR NUMBER ONE LOFT”, het enige hok ter wereld met de meeste Nationale overwinnaars en Asduiven in hun kweekhok. Ook deze investering was voor Peter Trost rendabel. En bij Jos Deno uit Leefdaal, op één van diens publieke verkopingen in 1982, het jaar dat ik naar Taiwan verhuisde,  kocht Peter Trost, samen met Jan Grondelaers zaliger gedachtenis, de”002”, die Asduif was van de BRABANTSE UNIE.  De aankoop van de “002” heeft in Essingen veel meer dan zijn kostprijs opgebracht. Zijn nazaten waren echte winnaars en bovendien ook nog super verervers. Een zeldzaam feit. Niet alle dagen worden dergelijke duiven geboren. Wie zulke duiven  op de kop kan tikken is gekleed voor enkele jaren. Peter wist hier handig en dankbaar gebruik van te maken. Als niet één begreep hij hoe om te springen  met deze “002”. Met dat steeds in gedachte en voor ogen is het dus geen wonder dat Peter nu opnieuw op zoek is naar zo’n duiven, dat moet voor iedereen toch duidelijk zijn.
Even, heel even maar naar BLUE HEAVEN LOFT. De duiven doen het goed, ieder weekend vroege duiven met natuurlijk een paar uitschieters als de 1ste Provinciaal  Brabant, en de snelste duif van de Provincie, tegen 3.484 duiven, aan een snelheid van 1.160m/m. op de nationale vlucht uit Argenton(540km.)Goed voor de 2de plaats Nationaal in de Zone C, slechts geklopt door een duif uit de voorkant die 60 km. korter vliegt. De week nadien was er dan de Semi-Nationale vlucht uit Moulins(495km.) en andermaal werd de 1ste prijs  Provinciaal Brabant gewonnen aan een snelheid van 1.538m./m. En dan nu, het voorbije weekend werd Limoges Nationaal voor Jaarduiven gespeeld(625km.) . We beginnen wel niet met de eerste prijs, maar plaatsen toch 6 duiven aan de 25ste prijs in OBRAFO Tienen. Dat werd zelfs 6 duiven aan de 16de prijs in Obrafo Tienen, Zone OOST, tegen 288 duiven.
Zoals je zelf kunt zien vordert het seizoen snel. En het aantal aan wedstrijden deelnemende duiven, zowel oude-als jaarduiven daalt zienderogen. Bij de meeste melkers is dat een steeds weerkerend verschijnsel. De prestaties zijn en blijven ondermaats…Hun oude-en jaarduiven winnen nog nauwelijks prijs. Hun aandacht gaat nu volledig overslaan naar het spel met de jonge duiven. Hier is er nog hoop op beterschap en je weet het :”Hoop doet leven!” Waarom niet eens gezocht naar de reden van het falen bij de vliegduiven? Waarschijnlijk is er wel een besmetting , latent, aanwezig? Misschien zijn de duiven aangetast door Trichomonen? Nu, eenieder van ons zou er toch moeten in slagen om de inval van deze Parasieten tot een minimum te beperken.  Want wees er van overtuigd dat duiven, aangetast door Trichomonen, weinig of geen prijzen winnen. Bovendien, en dat is wetenschappelijk bewezen, is deze infectie steeds een wipplank voor andere ziektes. Vandaar dat ik jullie met genoegen graag de zienswijze  hierover neerschrijf van een Specialist ter zake : zijn naam :  JeanLouis Jorissen van de Firma COMED. Hij is een bekwaam, onderlegd  en ervaren Wetenschapper. Een man die weet waarover hij praat . Van zijn hand nu een eenvoudige en ware toelichting, in een voor iedereen verstaanbare taal, aangaande “het geel” of “Trichomonas”(Columbae):
Trichomonas is wereldwijd verspreid en alom aanwezig op de hokken. De ziekteverwekker overleeft gemakkelijk verschillende uren in de drinkpot. Trouwens 80% van de volwassen duiven zijn drager zonder symptomen of last(soms als enig symptoom een beetje rode en/of gezwollen keel). Het overdragen  van de ziekte gebeurt van bek tot bek vooral bij het afvoederen van de kropmelk overgedragen op de jongen. Het zijn vooral de jonge duiven die het slachtoffer zijn van complicaties.
Via kleine letsels in het slijmvlies raken de trichomonaden binnen bij de gastheer. Als de ziekte doorbreekt zijn er verschillende graden van besmetting volgens de agressiviteit van de stam, maar vooral volgens de weerstand van de duif.
In eerste instantie zijn de keel ,strottenhoofd en kropslijm positief op trichomonaden. Zolang de duif weerstand biedt ontstaan de gelige plakkerige(keel)vlekken nog niet. Maar bij verzwakking door virale aandoeningen o.m. steeds weerkerende Herpes kunnen bij besmettingen met Trichomonas de letsels dieper in de duif dringen(lever,navel…grote vaten…ingewanden…)
De klassieke geneesmiddelen dimitridazole, carnidazole en ronidazole hebben een aantal nevenwerkingen, en tasten de conditie aan. Bovendien is er een steeds grotere resistentie tegen deze (imidazole)middelen.
Trichomonas is nagenoeg altijd aanwezig op de slijmvliezen van de duif met het doel binnen te geraken. Het is een kwestie van hem uit het bloed te houden.
Een gezonde duif kan dat… met de hulp van een waakzame liefhebber…met goede nutriceutica…
Wat men kan zien en voelen? Wanneer de duif niet dof maar glad aanvoelt, niet triestig zit of slecht eet en voor de rest zich normaal gedraagt is een positieve test een reden tot waakzaamheid, niet noodzakelijk om medisch te behandelen.
Onderzoek : Vast te stellen door het nemen van staal krop- en of keel slijm. Met een druppeltje water, 100x vergroten onder de microscoop. Bewegende cellen : beschouwd als positief.
Besluit : Nu dan maar hopen dat met deze toelichting, voor eens en altijd, alle taboe en twijfels rondom Trichomonas, zijn opgelost. Weet echter dat niet alleen duiven gemakkelijk Trichomonas op doen. Ook vrouwen hebben hier geregeld last van . Dat is geen troost, alleen maar een gewone vaststelling.  En mannen, met wisselende partners mogen bij de overdragers gerekend worden.  Want weet dat vrijen wel zachtjes praten is en hardop liegen. En hoe langer hoe meer ervaar ik nog steeds dat een man zonder vrouw is als een paard zonder teugel. Bovendien weet ik met zekerheid  en sinds lang dat een dronken vrouw een engel in bed is…die van mij toch.
Loop nu niet weg, maar blijf bij ons, we zijn er zo weer terug…tot de volgende keer.

THE LOST SON

stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller