Attention: you are now visiting the former Blue Heaven Loft website. This website is not active anymore.
Please click here to visit the NEW BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Opgelet: u bezoekt nu de voormalige Blue Heaven Loft-website. Deze website is niet meer actief.
Klik hier voor de vernieuwde BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Avertissement: Vous visitez maintenant l'ancien site de Blue Heaven Loft. Ce site n'est plus actif.
Cliquez ici pour ouvrir le nouveau SITE WEB BLUE HEAVEN LOFT.
 
 
 
 
 
 
     
     
 

 


 

 

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Eenmaal gedaan is nog geen gewoonte...
bericht gepost op donderdag 18 oktober 2012

Ongeveer een tweetal maanden terug kregen we bezoek en hadden we een gesprek met een ervaren Wetenschapper, een deskundige op gebied van ornithose en virussen. Het onderhoud dat we met hem hadden, bracht voor ons een en ander aan het licht.
Toevallig wisten we , uit goed ingelichte bron, dat veel hokken op dat ogenblik geplaagd werden met duiven, vooral dan jonge duiven, die gezwollen, ontstoken en geïnfecteerde ogen hadden. Tot nu toe werden al die duiven behandeld met oogdruppels die één of meerdere antibiotica’s bevatten. Gretig werd er gebruik gemaakt van Fucithalmic oog gel, Aureomycine oogzalf, Gentamycine(Clinagel), Neo-Bacitracin en noem maar op. Ook een injectie met Lincospectine was geen uitzondering. In het verleden  allemaal werkzaam en heilzaam bij “one eye-cold” en het zogenaamde” vliesje.”Nu echter bleek er plots geen verbetering op te treden na toediening van oogdruppels met voornoemde antibiotica’s.

”Zovirax” wordt aangewend bij
verzorging van HERPESVIRUS
Bezoek uit Rusland

Toen ik met mijn gesprekspartner dit probleem aankaartte, glimlachte hij even en zei kordaat dat het hier wellicht en haast zeker ging over een inval van het Herpesvirus. En hij gaf hiervoor de volgende uitleg. De maanden Juli en Augustus waren rijk aan zonneschijn. Veel zon heeft zijn invloed op het immuunsysteem zowel bij mens als bij dier. Duiven die veel zon krijgen zien hun weerstand opgebouwd door het immuunsysteem verminderen. Hun afweer mechanisme wordt aangetast en natuurlijk dat virussen hier dan dankbaar gebruik gaan van maken om het lichaam binnen te dringen. En zoals je wel weet heeft een behandeling met Antibiotica niet de minste invloed op duiven die aangetast zijn door een virus, in dit geval gaat het namelijk om het Herpesvirus. Eigenaardig genoeg stak het Herpes virus in deze periode ook zijn kop op bij mensen ,en vooral dan bij hen, die veelvuldig het zonnelicht hadden opgezocht. Een bekende Dierenarts had het vroeger reeds over een afdoende remedie en behandeling tegen het Herpesvirus bij duiven. Hij schreef “ZOVIRAX” voor; En van “Zovirax” is geweten dat het de groei en de vermenigvuldiging van virussen afremt. Maar het heeft wel als nadeel dat het vlug een zwart vettig bandje nalaat rond de ogen van de aangetaste en in behandeling zijnde duiven. Onze Wetenschapper wist hiervan.
Persoonlijk hadden wij dit reeds opgemerkt toen we vroeger zo’n paar duiven op het hok vonden met gezwollen oogleden. We hebben toen ook Zovirax in huis gehaald en toegediend. Na een paar dagen was er verbetering maar de volledig genezing nam nog eens twee dagen in beslag. Voor ons duurde de hersteltijd in feite te lang en was ik verplicht om de aangetaste duiven een weekje te laten rusten. Wij vroegen onze Specialist ter plaatse dus naar een alternatief. En dat had hij voor ons ook op zak. Het was intussen in de late namiddag toen we afscheid namen van onze gesprekspartner, na hem eerst en uitvoerig bedankt te hebben voor het bezoek en de verkregen informatie. De man was nog maar pas de deur uit of ik, ongelovige Thomas die ik ben, rende naar de dichts bijgelegen apotheek voor aankoop van een paar stalen van het alternatief bij de behandeling van het Herpesvirus bij duiven.
Terug thuis zijn we onmiddellijk begonnen met te experimenteren. Er waren toen bij ons ook nog een paar duiven aanwezig die onze aandacht trokken en tekenen vertoonden van een gezwollen(ontstoken) ooglid. We druppelden handig met een streepje gel in ieder oog. De dag nadien nog tweemaal en wat zagen we? Alle onheil was verdwenen en er was ook geen spoor te bemerken van een zwarte vettige band rond de ogen. Beide duiven werden Donderdag  ’s avonds al weer ingekorfd op een zware halve fondvlucht en wonnen prijs per tiental. Experiment dus geslaagd en ook optimaal effectief. We hebben er speciaal aan gehouden om jullie de naam van het product te onthouden. Opgelet, wees gerust, het staat niet op de lijst van de verboden producten. En volgend seizoen, indien er andermaal een uitbraak en aanval komt van dit zo gevreesde Herpesvirus, zullen we niet nalaten om jullie tijdig paard en kar te vernoemen. Maar zo zie je maar hoe een gesprek met een Wetenschapper af en toe toch ook zijn vruchten kan afwerpen, alleen op voorwaarde dat er een wederzijds vertrouwen en feedback aanwezig is.
Het is rustig in BLUE HEAVEN LOFT nu. De rui vordert snel. Per 20 duiven geven we ’s morgens een handvol snoep en muitzaad en in de late namiddag een ruime dosis rui mengeling  Super Subliem van Verzele-Laga,zodanig dat er nog wat gerst blijft liggen voor de hongerlijders en voor ’s morgens vroeg de volgende dag.
Intussen doen de Kampioenendagen alweer hun intrede. Ieder weekend is er wel wat  te doen waar je naar toe kan. Het schenken van bonnen voor een duif hebben we inmiddels ook gaan beperken tot het strikt noodzakelijke. Er zijn immers kapers op de markt die zulke bon verkopingen afschuimen en voor een appel en een ei je bon dan kopen om deze duif dan, enkele maanden later via het Internet zelf door te verkopen voor flink wat geld. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van de schenkers?

Overleg en planning, twee
belangrijke begrippen in onze
duivensport
Twee niet te verwaarlozen
voedingssupplementen

We zijn nu terug wat meer actief geworden. Een paar weken onbezorgd ’s morgens wat langer geslapen heeft er voor gezorgd dat de batterijen weer volgeladen zijn. Neen, aan de grote kuis zijn we nog niet begonnen. Hier wachten we mee tot de duiven bijna volledig door de rui heen zijn, dat zal bij ons ongeveer half november worden. De kweekduiven en de voedsters zitten al enkele maanden gescheiden. Zij staan en hebben slechts nog één of twee pennen te verwisselen. Sommigen zelfs van hen hebben reeds hun laatste pen, de tiende, half- was. Alles evolueert dus naar onze zin.  En deze week zijn we dan weer, met een grote mand naar de volières(rennen) getrokken, waar de kwekers en de voedsters gescheiden leven. We hebben opnieuw alle duiven, geboren in 2004, weggenomen. Hierbij ook een paar duivinnen die niet meer met eieren kwamen in 2012. Mijn vrouw houdt dat allemaal bij en dat is dan wel gemakkelijk om deze duiven er zo tussen uit te halen. Dat gebeurt  bij ons ieder jaar opnieuw  als de herfst definitief zijn intrede doet. Want wat wil je nog verwachten van duiven die begin januari 2013 negen jaar oud zullen zijn? Het beste is ook bij hen zeker voorbij. We geven de voorkeur aan de jeugd. Trouwens een goed kweekhok moet meerdere belofte volle duiven huisvesten. Zij zijn vitaler, levendiger en deze eigenschappen worden ook gretig doorgegeven aan hun nakomelingen. En zo wapenen  en verzekeren we ons voor de toekomst die komt.
Op het vlieghok zijn alle plaatsen momenteel ingenomen.  Alle vliegduiven immers die ouder zijn dan 2010  werden zonder pardon en zonder onderscheid naar het kweekhok verwezen. Zij zullen voor 2013 mee moeten zorgen en instaan voor de aanvoer en de geboorte van een nieuwe , jonge en beloftevolle generatie. Wie leeft zal dat zien, zeker weten. We kijken er al naar uit.
Voor U nog even gelezen : Het is goed dat je het weet. Zo is er juist weer een studie gepubliceerd in het Internationaal Dagblad van Sportvoeding, die beweert dat mannen die één tot twee tassen koffie drinken voor een zware inspanning na afloop minder pijn gaan hebben en voelen in hun spieren. In feite is het de Cafeïne die de pijn in de spieren aan banden legt door het blokkeren van de scheikundige stof Adenosin. En Adenosin komt vrij bij ontsteking van gekwetste of vermoeide spieren en zij prikkelt en activeert de pijn in het lichaam. Opgepast echter, Cafeïne staat op de lijst van de verboden stoffen. Dus niet beginnen te knoeien of te experimenteren hiermee. Want ge loopt zeker tegen de lamp, en dat is niet bedoeling van wat ik hierboven gewoon met jullie heb willen delen.

Nog een fijn dag, stel het wel en blijf gezond. We zijn er terug, bij leven en welzijn, op 1 november . Tot dan dus...

Uw dienaar

THE LOST SON 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller