Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICONAll pigeon info
on the webDe Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Tijd vliegt snel... gebruikt hem wel...
bericht gepost op donderdag 14 juni 2012

We zeggen en schrijven : Half juni : het vliegseizoen vordert snel. De eerste vluchten van 2012 zijn niet gemakkelijk geweest. Kopwind en snelheden tussen de 1100 en 1200 meter per minuut zorgden ook voor verliezen her en der. Vooral op Bourges Nationaal waren er heel wat duiven die blijkbaar de weg naar huis niet meer kenden, onder hen zelfs heel geroutineerde vliegers. Bij koude kopwind hebben, niet ingevlogen duiven, het altijd heel erg moeilijk.
“BLUE HEAVEN LOFT” schijnt opnieuw alles weer onder controle te hebben. We hebben de indruk dat de forme langzaam nadert en de prestaties wekelijks verbeteren. Chateauroux Nationaal, dat is voor ons 512 kilometers. Het ganse
Traject diende afgelegd te worden met een wind, niet als bondgenoot,  maar voortdurend blazend en beukend uit Oostelijke richting. Normaal dus geen schijn van een kans  voor de hokken aan de oostkant van ons land gelegen, om Nationaal vroeg te spelen, laat staan een vroege duif te klokken. Nochtans slaagde onze “LAILA” : 2068061/10 (zie haar afstamming hierbij) er in om een merkwaardige prestatie op papier te zetten. Ze was in het sterke Samenspel van OBRAFO (telt 732 actief spelende leden) de eerste oude duif op de uitslag van 543 deelnemende duiven. Maar ze is tevens de snelste duif van het ganse samenspel tegen 1011 duiven. Provinciaal Brabant wint ze slechts de 5 van 823 duiven en Prov. Brabantse Unie tegen 1312 duiven was ze 7de. Maar eigenaardig  genoeg wint ze ook de 2de Nationaal in de Zone C. tegen 3888 duiven. Onze eerder al vermelde vaststelling  wordt hiermede weer eens kracht bij gezet.  We herhalen dit nog eens voor de goede gang van zaken . Het staat vast dat bij Westenwind er nooit een vroege duif zal zitten aan de Westkant. Daarentegen kan men geregeld vaststellen dat bij oostenwind er steeds een paar duiven zijn die zich vroeg op de uitslag weten te klasseren. Zulke duiven moet men als uitzonderlijke vogels omschrijven.
Sinds we op de weduwnaarshokken de nestbakken half geopend hebben is de onderlinge na-ijver onder de duivers weer gaan stijgen. Maar let er maar eens goed op, heel spoedig is er wel eentje die zich dan meester maakt op de vloer. Zijn hokgezellen krijgen nauwelijks maar de tijd om wat te eten of te drinken. Als je niet ingrijpt wordt dit een echte ramp. Wat dus gedaan? Een goede oplossing is om in iedere nestbak een voeder potje te plaatsen en dus lokaal, plaatselijk  en individueel te gaan voederen. Dit is wel wat meer werk maar de duiven gewennen hier snel aan. Ze komen dan weer vlug op het vereiste gewicht en volume. Omwille hiervan en uit voorzorgsmaatregel zijn we twee drinkfonteinen gaan plaatsen in iedere afdeling. We willen absoluut zeker er van zijn dat elke duif voldoende water tot zich neemt. Vooral de laatste dagen voor de inkorving is dit van primordiaal belang.

Voedingssupplement
bij uitstek

Bij de inkorving voor Chateauroux Nationaal(vlucht van 9/06/2012) heb ik vastgesteld dat er, niettegenstaande de behandeling met Suanovil, er toch nog een paar duiven bij waren bij wie de pluimpjes rond het oor niet glad en  strak genoeg tegen de kop lagen. Bij de thuiskomst van de Semi-Nationale vlucht gaan we zeker, individueel weer moeten ingrijpen. Het probleem stelt zich en als je wekelijks dezelfde duiven speelt, ononderbroken, op afstanden tussen de 460 en 575 kilometers, ben je wel verplicht om een handje toe te steken. Zo niet zijn verliezen onherroepelijk. De keuze ligt natuurlijk bij de melker. Ik weet het : weinigen zijn zo streng als wij, die geen duif thuis kunnen laten. Ook al zou dat misschien wel lonen…vooral met het oog om te gaan pieken op bepaalde vluchten. Maar wij willen alleen maar duiven doorhouden die een dergelijk zwaar programma tot een goed einde weten te brengen. Onze kweekduiven trouwens, hebben allen, zonder onderscheid, een dergelijke selectie achter de rug. Onlangs las ik ergens iets waar ik echt niet naast kijken kon : “Waarom mannen van domme vrouwen houden? Cari Goetz, een Amerikaans onderzoekster heeft vastgesteld dat: “ Vrouwen die er slaperig, dom of dronken uitzien, door mannen vaker aantrekkelijker worden gevonden omdat ze denken hen makkelijker in bed te krijgen. Veel mannen verkiezen en zoeken zo’n vrouw uit voor een onenightstand. En ze vervolgt : En promiscue mannen die weinig liefde en warmte ervaren in hun dagelijks leven, zouden het snelst misbruik maken van dergelijke vrouwen.” Dit is nu echt eens iets over mannen, gezien door de ogen van een vrouw, een wetenschapper dan nog. Gewoonlijk komt hier veel fantasie bij te pas. Vooral mannen met weinig overtuigingskracht horen hierbij thuis. Maar deze keer toch ben ik er vast van overtuigd dat deze onderzoekster de nagel op de kop slaat. Alhoewel ik weet dat niet alle vrouwen als heiligen kunnen worden afgebeeld. Bij duiven ligt dat niet anders . Eens dat men de geslachten scheidt van elkaar(spel op weduwschap) kan men vaststellen dat niet zo zeer de doffers, doch veeleer de wijfjes, wiens driften niet in toom te houden zijn, al vlug op zoek gaan naar een alternatief. Het is niet de eerste keer dat een hitsig wijfje met een vreemde en vurige doffer ergens mee naar binnen loopt. Bij duivers gebeurt dit zeldzamer omdat die meer hokgebonden zijn en hun territorium niet in de steek willen laten. Vreemd gaan wordt dus niet alleen vastgesteld in het Dierenrijk, ook bij het Mensdom zijn er geregeld uitschuivers. En zo zie je dus maar : Vrouwen en duiven, ze hebben veel gemeen, maar beiden zijn gezelschapspelen voor de man. En waarschijnlijk is het daarom dat ik beiden liefheb en er nooit op uit gekeken raak.
Uitgebreider nieuws krijg je van ons over twee weken. En als het straks zomer wordt, hopen  we op mooi weer, veel zon en niet al te veel verliezen bij de jonge duiven.

THE LOST SON 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller