Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICONAll pigeon info
on the webDe Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Ieder nadeel heeft ook zijn voordeel…
bericht gepost op donderdag 31 mei 2012

BLUE HEAVEN LOFT :
Het weekend(19/05) voor Bourges (26/05) stond er Orléans(400km.) op het programma. Alle duiven waren mee met het oog op de komende Nationale vlucht. We hebben een opdoffer van belang gekregen. Nooit eerder meegemaakt. Een ontgoocheling tot en met. Hoe blijer en tevreden we waren vorige week des te groter was nu onze teleurstelling. Op een paar prijzen na kwamen we er dit keer helemaal niet bij te pas. Onze inleiding bij vorig stukje :”Wie vandaag prat gaat om een overwinning van gisteren zal niets hebben om morgen trots op te zijn.” Is dus ook op ons van toepassing.
We zijn op zoek gegaan naar de oorzaak. Die moet zo snel mogelijk gevonden worden. Dit is van het allergrootste belang. Trouwens onze vriend Willem uit Holland belde ons zondagavond reeds om te vragen wat voor ergs we wel verkeerd hadden gedaan.

  1. Was het een gevolg van de recente omschakeling van één trainingsvlucht per dag naar twee? Telkens een uur verplicht trainen met de ballonnen. Het zou kunnen door een verstoord ritme.
  2. Zou het aan de witte, gepelde pinda’s liggen? Maar die komen van een fabrikant die de pinda’s klaar maakt voor menselijke consumptie. Ik geef ze, bij mate, ’s avonds laat voor ze de nacht in gaan. Ze zijn er dol op en vooral onze duivinnen doen zich hieraan te goed, om na nog eens gedronken te hebben, hun zitplaatsje weer op te zoeken. Onze duiven voelden immers iets zwaarder aan in de hand bij de inkorving.
  3. Maar zouden we het niet moeten gaan zoeken bij de dikke kempzaad? Deze die gebruikt wordt door de vissers. Ook hier hebben we dagelijks ruim gebruik van gemaakt.
  4. En zou het dagelijks verstrekken van gearomeerde grit niet de schuldige zijn?
  5. Nog iets om te overwegen. Onze duivers zaten nog steeds op kapellekens voor hun nestbak op gesteld. Nu voor de inkorving lieten we alles door mekaar lopen en hebben de duiven één voor één opgeraapt en in de manden gestopt. Waren ze hierdoor te opgehitst? Wie zal het weten?
  6. We hadden dit seizoen nog niets gegeven voor de kop. We hebben er wel uitvoerig over geschreven hoe men in feite hiermee moet omgaan. Dit zal één van de opties worden in de komende dagen.
  7. Ofwel kunnen onze duiven de hen opgelegde taken niet langer meer aan? Dit is mogelijk, maar daar twijfelen we ten zeerste aan. De nationale vlucht uit Bourges op 26/05 zou hier meer klaarheid in moeten brengen.
Opbouw van Energie
naar de vlucht toe
Super Recuperatie
middel

Intussen hebben we wel ingegrepen en wat gegeven voor de koppen (Suanovil) en een pilletje tegen trichomoniase.  De vlucht uit Bourges  heeft geen antwoord kunnen brengen op het probleem dat zich stelt.  Er was een opvallende verbetering maar we komen nog altijd niet aan het percentage prijs dat we normaal, bij iedere vlucht nastreven:(60 per cent prijs).
Wat ons echter opviel is dat we geen enkele duif thuis kregen die door de poten ging. Op Orléans waren dat er verschillende…Nu dus niet, na een harde vlucht van meer dan zes uur vliegen over een afstand van 460 kilometers, aan snelheden tussen de 1100 en 1200m./m. en tegen een soms bonkende  en hard blazende oostenwind. Toch hadden onze twee eerste duiven slijk aan hun poten, een teken dat ze naar water hebben gezocht en dat ze waarschijnlijk ook wel gevonden hebben. We zien dat niet graag, maar bij dergelijke weersomstandigheden is dat nog te begrijpen en te verklaren.
Straks staat er weer een Nationale vlucht uit Chateauroux op het programma. De vluchten volgen elkaar nu snel op. Duiven waar iets aan scheelt hebben geen schijn van kans voor de overwinning. We doen er alles aan om de tij te doen keren… Laten rusten is een optie. Maar ze moeten mee, thuisblijven staat hier niet op het programma. Dus zien we wel weer…
Zoals de meeste melkers met wat prestaties op hun naam dacht ook ik alles te weten over duiven. Een meer dan vijftig jaar ervaring zou je dat toch laten vermoeden. Maar juist het tegendeel is waar. We weten veel maar lang niet genoeg om zo maar, voor ieder probleem dat zich stelt een oplossing uit de mouw te schudden. Zo hadden mijn vliegduivinnen op dubbel weduwschap gespeeld, in een maand tijd geen bad meer willen nemen. Natuurlijk had ik wel wat wijzigingen aan gebracht in ons training programma. In de maand april mochten de duivinnen slechts naar buiten in de late namiddag,tussen 15-16 u., naar gelang de weersomstandigheden. Ondanks het feit dat ik hen een vrije vlucht toekende, wilden ze toch geen bad nemen, wel gingen ze ervan drinken, maar baden deden ze niet en  hierover maakte ik mij toch zorgen. Tot ik nu, na afloop van de eerste halve fondvlucht uit Toury, hen verplichtte om reeds om 08:00 u. ’s morgens de lucht in te gaan en dan een tweede training te geven, dus in de late namiddag. Wel, je gelooft het natuurlijk niet, maar alle duivinnen wilden het bad in, ze stonden te dringen onder mekaar om toch maar eerst het water in te duiken. Ze vlogen al wel eens verschrikt op, maar telkens ze terug vielen doken ze weer het water in.
Wist ik dus niet dat duivinnen liever ’s morgens baden dan wel in de late namiddag. Zo zie je maar dat we lang niet alles over duiven weten. Over vrouwen is veel meer geweten en staan veel dingen vast als een paal boven water. Vrouwen kunnen heel lief zijn en uitdagend heel verleidelijk. Maar ze kunnen ook pisnijdig zijn en vals als een kat die je krabt op de meest onverwachte ogenblikken. Ze zijn steeds ook argwanend en jaloersheid in de hoogste graad is bij hen nooit vreemd. Dat ze meer dan dertig drogredenen te hunner beschikking hebben om een man af te wijzen als die toenadering zoekt, dat weten we allemaal. Nochtans dacht ik dat een beloning in het circus pas gegeven wordt na de uitvoering van het kunstje, in ieder geval nooit ervoor. Het ergste van al is nog dat vrouwen alles onthouden wat je hen vertelt en dat ze alles gaan geloven wat er elders over u wordt gezegd. Positief is echter dat ze wel kunnen vergeven maar nooit iets vergeten. Vrouwen weten dat heel goed, maar we gaan hen deze mentaliteit nooit kunnen afleren. Natuurlijk ben ik geen vrouwen hater, integendeel , ik kan vrouwen lief hebben,  onstuimig, hartstochtelijk en
Intiem zelfs en ik zou echt zonder hen niet kunnen leven. Selfservice is tenslotte echt niets voor mij, al denk ik dat dit voor veel mannen,heel dikwijls, een voor de hand liggend noodmiddel is.
Inspectie : Het is van groot belang om de duiven geregeld aan een onderzoek te onderwerpen.  Als de oogranden of de neuswratten van onze duiven niet krijt wit meer zijn, dat kan men zien, ook van op afstand. En als de pluimpjes langs hun oororganen niet glad en plat tegen de kop liggen, ook dat valt op. Alhoewel meestal deze symptomen zich van zelf oplossen  als men de duiven laat rusten en dus op het hok houdt. Maar wie doet dat nu? Het seizoen draait op volle toeren. Wil men mee doen moeten dergelijke duiven wat steun krijgen en dient er ingegrepen te worden en behandeld. Alhoewel ik toch voorstander ben om eerst naar de oorzaak van dit euvel te gaan zoeken. Is de oorzaak niet te vinden doet men er goed aan zich te wenden tot de man van de Wetenschap. En een ervaren en up to date Dierenarts als Dokter Raf Herbots kan je hierbij wis en zeker helpen.
Tot over twee weken. Stel het wel en blijf gezond.

Uw dienaar

THE LOST SON 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller