Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICONAll pigeon info
on the webDe Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 De een zaait, de andere maait…
bericht gepost op donderdag 19 april 2012

Blue Heaven Loft : Woensdag 11 april…gunstige weersomstandigheden.
Eindelijk is het zover. Aangezien de mogelijkheid geboden werd, hebben we hier dankbaar gebruik van gemaakt.We hebben al onze vliegduiven, dat zijn er 72 in aantal, weggebracht naar ongeveer 15 kilometers. De wind blies West Zuid West met een kracht van 3 Beaufort. Alhoewel de zon volop scheen, gingen er voortdurend dreigende stapelwolken aan ons voorbij. Onze vliegduiven zitten verspreid over vijf compartimenten. Manden uit onze Cabine-express worden via een lift naar de hokken gebracht en nadien, vol met duiven weer naar onder gevoerd. Heel deze operatie neemt nagenoeg een goeie 10 minuten in beslag. Onze duiven worden immers in de manden gedreven. De oude duiven kennen dat van vroeger en lopen meteen ook naar binnen in de openstaande mand. De jaarlingen doen wat onwennig maar volgen toch gedwee hun ervaringsrijke gezellen. Kijk even naar onze aanhangwagen met 9 aluminium manden. We hadden in feite maar 5 manden nodig : 2 voor de duivinnen en 3 voor de duivers. Deze manden hebben langs weerzijden een in – en uitlaatklep. Zeer handig , efficiënt en comfortabel bij het gebruik,  zowel bij het inpakken als bij het lossen van de duiven. Rolluiken langs de twee kanten van de aanhanger zorgen ervoor dat het vrijlaten van de duiven kan gebeuren, eender waar er ook maar gestationeerd wordt. Zie foto’s in bijlage.(Info en Bestellingen bij “GERALDY Kfz GmbH. Tel. : +49/68875111- Fax : +49/688788300- E-mail : geraldy-kfz@web.de

 

Maar wat een leven in de brouwerij bij het thuiskomen? Duiver en duivin die elkaar weervinden in de nestbak waar ze voorheen gebroed en jongen geaasd hebben. Nogmaals viel het op hoe jarige duivinnen niet eens hun nestbak herkenden, sommige zelfs hadden angst van hun duiver. In tegenstelling met wat ik steeds zelf aanraadde(de duivinnen geregeld bij de duivers te laten) hebben we dit jaar haast twee volle maanden gewacht om dit te doen. Deels uit gemakzucht,  maar deels ook om de geslachtsdrift zo weinig mogelijk te stimuleren. Hierin zijn ze tot nog toe gelukt omdat de verduistering hierbij ook nog eens een grote rol speelt.

Zowel de oude, jaarduiven en jongen 2012 krijgen momenteel een kuur van 5 dagen tegen Trichomoniase, met Ronidazole(Ridzol) in hun drinkwater.(Op voorschrift te bekomen bij je Dierenarts.) Dit naar rato van 1 koffielepel per twee liter of per ½ kilogram voeder. We doen dit uit voorzorg… Wel is het ons opgevallen dat vooral de jongen van 2012 er toch wat hinder van hebben. Weliswaar trainden ze vanochtend, nagenoeg 70 minuten lang. Ze gingen hoog rondtoeren, maar het laatste half uur verdwenen ze uit het zicht omdat ze zich lieten meedrijven met een sterk opkomende wind.  Om dan terug te keren tegen de koude wind moet geen peulschilletje geweest zijn. Ze vielen uit het luchtruim en bleven enkele ogenblikken versuft op de valplanken rondlopen. Met de stok werden ze dan naar binnen gehaald waar hun rantsoen eten klaar stond.
Ook hier moet je voor opletten. Sommige duiven eten onmiddellijk, sommige doen dat pas na een poos. Daarom doet men er goed aan om de voederbak toch minstens een uur open te laten staan. Dat geeft aan iedere duif de gelegenheid om zich te verzadigen en met een volle krop de 14 uur lange verduistering te overbruggen.
Omdat zowel onze eerste groep jonge duiven als de tweede bende dagelijks meer dan een uur trainen en dat is niet rond het hok toeren maar wel in zigzag op en neer vliegen, hierbij geholpen door een soms hevig waaiende wind, zijn we begonnen met olie/en of Zell-Oxigen op hun voeder te doen en dit dan droog te maken met OPTIMIX(HAP) of WINMIX(COMED).
Het is een kwestie van gewenning want straks gaat daar ook nog GLOBIGEN(*) bijkomen.
Hiermee moeten ze gewapend zijn om de strijd aan te gaan met onze in de weer zijnde , jeugdige concurrenten uit oost Brabant. WAIT AND SEE…
Over vrouwen hebben we dit maal niet gesproken. Ik heb ze in vorige bijdrage ook niet gespaard en denk dus dat ze hiervan nog steeds niet zijn bekomen. Even alles laten bezinken… omdat ik vooral ook met vrouwen goed wil blijven staan en zeker geen oorlog met hen wil voeren. Meer krijg je weer bij de volgende keer…
(*) GLOBIGEN : Wat is het in feite? “ Globigen is een immunoglobin rijk eipoeder aangepast aan het metabolisme van de duif. Het stimuleert bovendien de eigen immuniteit en ondersteunt het stabiel blijven  van een natuurlijke en gezonde Flora.”
Vraag : Een vriend van ons uit het Verre Oosten is op zoek naar oude dingen die met onze duivensport wat te maken hebben. Oude Diploma’s en vroegere constateurs, alles is welkom. Hij wil hier ook voor betalen. Heb je zo iets nog op zolder liggen, geef ons dan een seintje, per e-mail( michel@vanlint.be  ) of per fax : +32/11/696678. Wij zorgen dan wel voor het contact en het afwikkelen ervan. Op voorhand dank.

THE LOST SON 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller