Michel Vanlint only uses
the perfect system : BRICON



All pigeon info
on the web



De Belgische Reisduif

 

Blog in het Nederlands

Blog en français Blog in English Blog in Deutsch
 

« keer terug naar de weblog

bericht gepost op vrijdag 12 mei 2011

"Wees niet bang langzaam te gaan, wees alleen bang stil te staan..."
 

Het is ons opgevallen, niet de eerste keer,dat een beetje hygiëne veel ongemakken kan voorkomen. Laatst nog zei mijn vrouw tegen mij :”Zie dat je eerst die tafels grondig reinigt, want die zijn niet meer gekuist sedert het eind van vorig seizoen.” Op ieder vlieghok zijn er tafels aangebracht, die op en neer kunnen klappen, juist onder de invliegramen aan de binnenkant van de hokken.

Hierop voederen we de duiven, na trainingsbeurten, lapvluchten en bij terugkeer van de prijsvluchten. Vermits ook wij nog al wat voeding supplementen toedienen via het eten is het niet denkbeeldig dat de plaatsen, waar gevoederd wordt er langzaam maar zeker een beslag, een laagje vet zich gaat afzetten en opstapelen . Bij verloop van tijd heb je dan prijs en schimmelbacteriën zijn het resultaat ervan. Samen met mijn vrouw hebben we deze tafels afgenomen en grondig gekuist met heet water en Dreft. Met een breed scherp steekmes hebben we het bovenvlak van deze tafels bewerkt. Ongelooflijk wat een zootje(vuile boel). “Ge moet hier niet meer op voederen” zei mijn vrouw,”alleen nog wat snoep als de duiven binnenkomen, dat kan.” En inderdaad, ik geloof dat vele melkers het niet al te nauw nemen met de hygiëne op hun hok. Ik heb het hier vroeger al eens over gehad. Maar ik hecht hier zoveel belang aan dat ik het nogmaals in herinnering wil brengen. Vooral de eetbakken zijn heel zeker aangetast en besmet door schimmels en andere ongewenste bacteriën. Dat kan ook niet anders. Men bevochtigt het voedsel met olie of een ander preparaat, doet hier dan biergist, Winmix, Optimix, Tempo 60 over om de granen terug droog te maken, maar het geheel blijft toch nog altijd wat plakkerig. En de gewone eetbakken zijn heel moeilijk zuiver te houden. Ze zorgen snel voor gisting en gevaren die onze duiven beter kunnen missen. Sedert een jaar of vier is bij ons een besmetting, via de eetbakken, praktisch uitgesloten. Hoe zo dan wel, zal je u afvragen? Wel wij hebben op alle vlieghokken, speciale eetbakken voorzien, van Duitse makelij, HERWI eetbakken (Herman Wienekamp), met plastieken containers (zie foto’s).

Ieder weekend, als de duiven van huis zijn, wassen we deze containers uit met heet water en laten ze nadien een paar uur buiten in de zon drogen. Duiven zijn zoals wij, eten ook liever uit een proper bord dan wel uit een zomaar van ver proper gemaakt reservoir. Deze eetbakken zijn hun geld waard, dubbel en dik. In België alleen te verkrijgen bij de firma NATURAL. Winnen of verliezen in onze duivensport hangt soms af van kleinigheden. En het zijn juist zij die het verschil maken tussen zegevieren of geen prijs behalen.

We zijn van start gegaan in BLUE HEAVEN LOFT. Oude-en jaarduiven vlogen Momignies (110 Km.) op 1 mei. Het resultaat was niet denderend. Beschouw dit ook als een laatste oefenvlucht. We hebben vooral gekeken naar hun manier van thuiskomen en die voldeed aan onze gestelde verwachtingen. 35 duiven binnen de 10 minuten aan een snelheid van om en bij de 1200m/m. Ja, het was werkendag geblazen, en de wind blies krachtig uit O.N.Oostelijke richtingen. De duiven zien er goed uit. De laatste week van april hebben we nogmaals bacteriologisch mest onderzoek laten doen en een uitstrijkje laten nemen van zowel de vliegduiven als van de jonge duiven 2011 en de serie late jongen van 2010 waarmee we nu nog verder experimenteren. Toen ik de uitslag kreeg van het onderzoek heb ik toch even mijn wenkbrauwen gefronst…je zou het voor minder. Hier nu in grote lijnen het resultaat van dit onderzoek. Alle duiven waren vrij van wormen,vrij van coccidiose en negatief voor Paratyfus. Een heel klein beetje Trichomoniase bij een paar enkelingen,doch weinig noemenswaardig. Maar bij alle duiven werden Hemolytische stafylococcen en streptococcen gevonden. Niet overdreven veel, maar ze waren toch aanwezig. Bij de duivinnen was er zelfs een verwijzing naar E.coli. En wat zei de man van de wetenschap?” Als ze goed trainen(en dat deden ze) zou ik niets doen.” Maar ik kon niet leven met die gedachte voor ogen. Ik was ongerust en heb dan maar gekozen voor een behandeling.Vijf dagen na mekaar. Zeker spelen zet het licht op groen. Het onderzoek wees ook uit dat alle aandoeningen slechts gevoelig waren voor Chlooramfenicol en/of voor Sulfa-thrimethoprim. Met dit laatste hebben we goede ervaringen. Je kan het kopen bij de apotheker of bij je veearts. De naam van het product is “EMDOTRIM” van de firma Ecuphar.(zie foto) Als je dat geeft bij ’t begin van de rui, gedurende twee tot drie weken, dagelijks te verversen, aan een hoeveelheid van 3 ml per liter water, dan ga je zien dat de duiven er goed mee varen en dat de rui en het ingroeien van de pennen onberispelijk verloopt. Er is ook geen onderbreking tijdens de rui. En zoals je ook wel weet, gewoonlijk zien we wel hoe de duiven aan de rui beginnen , de eerste twee weken. En dan plots zie je dat er wat misloopt. Je vindt minder pluimen, de mest is wat minder gebonden door de een of andere storing in hun Metabolisme . Gewoonlijk lost het probleem zich vanzelf weer op, zonder ingreep. Het enige wat je wel vaststelt is dat het einde van de rui wat vertraagd wordt.

Onlangs hebben we de verduistering (oude-en jaarduiven) opgeheven en met een ook overgeschakeld naar twee uitlaat beurten. ’s Morgens tussen 6 en 8 uur. ’s Avonds tussen 17 en 19u. 1 mei speelden we dus Momignies. Een paar uur na de vlucht hebben we een bad ter beschikking gesteld, buiten op het terras. Zowel duivers als duivinnen hebben hier gretig gebruik van gemaakt en gingen nadien ook weer gezwindig de lucht in. Sedert 3 mei hebben we ook de intensiteit van de trainingen opgedreven tot 90 minuten per trainingsbeurt, zowel ’s morgens als ’s avonds. We hebben ze vandaag ook weer weggebracht naar30 km. Het was slechts 10° Celsius en de wind blies O.N.O. met een kracht van 2-3 Beaufort. Alles verliep perfect en met nu dagelijks 180 minuten training, per dag, moeten ze zeker klaar zijn tegen volgende zondag. We gaan ze nog niet doorsteken naar Toury(376km.), maar ze gewoon SOISSONS(210km.) laten vliegen, zondag 8 mei. Toury volgt op 15/5 en waarschijnlijk vliegen de duivinnen dan op 22/5 Vierzon. De duivers doen dan nogmaals Toury. Ik beslis hierover pas de dag van de inkorving. Op 28 mei spelen we Bourges Nationaal, voor oude-en jaarduiven. Hier leven we naar toe…dit wordt trouwens de eerste confrontatie op Nationaal vlak…vluchten kan dan niet meer…

In het weekend krijgen we een gevoelige weersverandering… de wind gaat eindelijk wentelen naar het Zuiden, tijd dus om jonge duiven stilaan vertrouwd te maken met de grote mand en ze ook al eens weg te brengen tot op een boogscheut van huis…Dus werk genoeg in de komende dagen…Mijn vrouw zal dus weer daadwerkelijk moeten bijspringen, maar dat doet ze telkens, ook ongevraagd. Wij mannen hebben dan misschien wel het vuur uitgevonden, maar vrouwen hebben bedacht hoe ze ermee kunnen spelen… We komen bij u terug voor dat Bourges Nationaal zijn winnaars kent.

THE LOST SON

stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller