Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICON



All pigeon info
on the web



De Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog

bericht gepost op dinsdag 4 januari 2011

“Vrouwen zijn als duiven, hoe meer belangstelling je voor hen toont hoe meer vertrouwen dat ze je geven”
 

In BLUE HEAVEN LOFT verloopt alles zoals gepland. We zijn volop aan het ringen. Toch nog enkele koppels die wat later met eieren kwamen, hebben nog geen jongen. Maar dat komt straks wel. Er werd maar kort voorgelicht en dat laat zich nu gevoelen. Hiermee wordt dan andermaal het bewijs geleverd dat de forme en de conditie bij duiven afhangt van DRIE grote Factoren : nl. de speling tussen LICHT en DONKER, de TEMPERATUUR (warmte) en de VOCHTIGHEIDSGRAAD op het hok. Wie deze factoren samen weet te combineren, is een stap vooruit op de concurrenten. Maar vaste waarden hierop gaan plakken is haast een utopie... Ze verschillen van hok tot hok en worden beïnvloed en bepaald door de plaats van het hok, de omgeving,de gebruikte materialen waarmee het hok werd opgebouwd, de verluchting,en natuurlijk heeft het min of meer gevoelig zijn voor de weersomstandigheden ook zijn zeg en speelt hierin zeker een belangrijke rol in het nastreven van die bepaalde waarden.

Zo zie je hokken minder goed gaan presteren naargelang de weersomstandigheden veel regen en wind brengen. Maar bij een langere droge periode met veel zon zie je dan diezelfde hokken het weer beter gaan doen. Is dit dan geen bewijs dat er op deze hokken geen constante waarden aanwezig zijn ? VERDUISTEREN, en/of BIJLICHTEN ?  Een lezer stelt ons de vraag hoe BLUE HEAVEN LOFT het fenomeen van Verduisteren aanpakt?  Vooraleer hierop te antwoorden moeten we toch even verduidelijken wat verduisteren en of Bijlichten of belichten in houdt. En waarom het systeem haast overal  zijn toegang heeft gevonden? Met verduisteren wordt er nagestreefd  dat onze duiven hun grote slagpennen, gedurende een langere periode, gaan vasthouden? In tegenstelling tot de klein pluimpjes (kop, nek, borst) die ze wel gaan gooien en ook vernieuwen natuurlijk. En de hormonale werking wordt uitgesteld en vertraagd.

Met bijlichten of belichten krijgt men het tegenovergestelde verschijnsel : de grote slagpennen gaan sneller vallen, doch een per een, nooit twee te gelijk zoals dat dikwijls in het najaar voorvalt. Het is dus de bedoeling om de rem bij het vallen van de grote slagpennen uit te schakelen en naar een normale en natuurlijke procedure bij de rui over te stappen. Daar zorgt het bijlichten voor. Vanaf nu ga je de hormonale werking stimuleren, aanwakkeren.

Als dat nu duidelijk is moet je voor u zelf uitmaken wat je wil bereiken en op welk tijdstip van het jaar je wil uitblinken. Het begin van verduistering speelt hierin een grote rol. En met bijlichten is dat niet anders. Wij doen het als volgt in BLUE HEAVEN LOFT. Onze werkwijze verschilt een beetje van wat de meeste liefhebbers doen. Bij ons worden niet alleen de jonge duiven verduisterd gedurende vier maanden, 14 u per dag in het donker en dat vanaf 1 maart tot einde juni. Maar ook de oude duiven, de vliegduiven dus, gaan we verduisteren, ook 14 u per dag, van half februari tot eind april. Telkens van 18u ‘s avonds tot 8 u. ‘s morgens. Het Bijlichten op de meeste plaatsen vangt aan bij de langste dag en de kortste nacht. Dat lijkt een normaal en algemeen verschijnsel. Wij mogen wel zeggen en hebben dat ook kunnen vaststellen dat deze hokken het gaan volhouden tot ongeveer half Augustus. Bij ons gaan de lichten veel later aan omdat wij onze duiven , allemaal, iedere week willen spelen tot half september… Het stimuleren van de hormonale huishouding vangt bij ons pas aan eind juli, begin augustus...

Ook onze vliegduiven, ingeschakeld voor winterkweek, hebben licht bij gekregen. Toen we thuiskwamen van de KBDB dagen in Oostende (nov.20) hebben we het licht aangestoken. Maar eens het tweede ei gelegd wordt de stekker uit het stopcontact getrokken. Wat ook van belang is dat je de vliegduiven tijdig en opnieuw gaat scheiden, ook al is hun jong nog niet zo groot. Je moet perse  verhinderen dat de duivinnen een tweede keer gaan leggen. Dit is alleen maar verspilling van krachten en dus ook verloren moeite. Het gevaar is niet denkbeeldig dat ze hun eerste pen gaan stoten en dat willen we voorkomen door vroegtijdig de duivin over te plaatsen naar het hok waar ze constant zal verblijven tijdens het vliegseizoen . Vroeg uit elkaar halen dus... Daar echter waar niet met de duivinnen gespeeld wordt ligt de bal ergens anders.  Hier steekt het niet zo nauw...

Eens de duivinnen in hun afdeling begint in BLUE HEAVEN LOFT het circuleren. Dat wil zeggen  dat de duivinnen twee maal per dag naar buiten gaan en zo terug bij hun jong komen, wijl de doffers intussen verhuisd werden naar het compartiment van de duivinnen. Terwijl de doffers buiten trainen krijgen de duivinnen ruimschoots de tijd om te eten en hun jong(en) te azen. Ze worden vervolgens weer teruggedreven  naar hun afdeling, waar alleen een gemeenschappelijke drinkpot op de vloer staat en waar ze, na een beetje vrijheid worden opgesloten.

De tijd is nu aangebroken om alle duiven eens even ter hand te nemen en  aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Het zal u opvallen dat je hier en daar duiven aantreft met blauw vlees rond het borstbeen. Dat is normaal te wijten aan het minder goed functioneren van de lever wat ook kan leiden tot een belasting van de nieren. Opletten hiervoor dus. Minder zwaar gaan voederen en ook de hoeveelheid granen gaan verminderen is een oplossing. Een behandeling met bvb. Sedochol is aangewezen. Maar zorg er vooral voor dat er meer zuurstof in de hokken binnen kan zonder echter wel tocht te veroorzaken.

En als je dan, een paar uur na het invallen van de duisternis, op inspectie gaat... Moet je echt eens doen en je even stil houden en luisteren, zonder het licht aan te steken. Het is mogelijk dat je duiven hebt die trappelen en die tijdens de dag meer dan normaal met hun bek in het gevederte zitten te pluizen. Van de tien negen keer hebben deze duiven last van ongedierte. Hoogstwaarschijnlijk gaan bloedluizen niet ver weg zijn en moet je hier wel rekening mee houden.

Besluit : nu lopen we al twee jaar rond met de gedachte om pas te gaan koppelen met Lichtmis (2de februari), zoals dat de gewoonte was in de goede oude tijd. Met de jongen die hieruit voortkomen kan men ook gerust al de Nationale vluchten voor jonge duiven spelen op voorwaarde dat je  ze op nest brengt. Het koppelen aan een oudere partner vergemakkelijkt dit aanzienlijk. En verduisteren hoef je ook al niet meer. En de kinderziekten verminderen daar de natuur zijn werk zelf kan doen zonder dat er ingegrepen moet worden…Maar ook nu hebben we het weer niet gedaan…Nochtans is de winter lang en streng en moeder de vrouw heeft het ook wel een beetje koud bij de verzorging. Ze vroeg mij onlangs: ”Is het allemaal wel de moeite waard om aan winterkweek te doen, als je ziet hoeveel vroege jonge duiven er sneuvelen nog lang voor dat de Nationale vluchten er aan komen?” Ja, dat is een vaststelling waar je niet onderuit kunt. Maar intussen is het voor mij wel duidelijk: Iedere keer als mijn vrouw iets merkt en het ook uitbrengt, slaat ze telkens de nagel op de kop, in zoverre dat ik uiteindelijk toch zal moeten geloven dat : "Vrouwen van Venus komen en wij mannen van Mars". Vrouwen hebben voortdurend behoefte om zich bijzonder te voelen, wijl ik als man meer leef van waardering. Het is voor mij dus wel belangrijk dat vrouwen zien dat ik ergens mee help en dat ze mij hiervoor ook bedanken. Maar dat doen ze gewoonlijk ook zonder dat er naar gevraagd wordt. Nog tot de volgende keer want dan zijn we er weer...

THE LOST SON
stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller