Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICONAll pigeon info
on the webDe Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog

bericht gepost op vrijdag 10 december 2010

Gebeurtenissen sedert half september
 

Laat me even opsommen en teruggrijpen naar wat er sedert half september (einde van het vliegseizoen) 2010 zich heeft afgespeeld in Blue Heaven Loft.

Na het microscopisch- en bacteriologisch onderzoek op alle duiven ben ik er even van door gegaan...

Tien dagen Taiwan heeft me weer deugd gedaan. Ik beschouw dit land als mijn tweede Vaderland. Heb hier trouwens meer dan 20 jaar geleefd in de echte zin van het woord. In het begin heb ik hier ook veel zwarte sneeuw gezien, langzamerhand heb ik het tij kunnen keren. Het verblijf in dit land is een episode uit mijn leven waar ik heel vaak, met wat heimwee aan terugdenk.

Pas goed weer thuis of drie dagen Kassel (Duivenbeurs) kwamen eraan. Kort hierop nog een week China (Beurs in LangFang). Ook hieraan heb ik weer veel plezier beleefd. Gemakkelijk toch als je wat Chinees kunt praten! En zo ging het verder...Een verblijf van drie dagen in Oostende (KBDB dagen) volgde hierop. Zondagmorgen, met de trein teruggekeerd naar Sint-Truiden. Twee-drie dagen wat uitblazen en het was al weer zover... Het nieuwe seizoen 2011 zou van start gaan...

We koppelden vrijdag 26 november 2010. Niet alleen de kwekers maar ook de vliegduiven. De laatste jaren hebben we de vliegduiven pas gekoppeld rond de jaarwisseling. Waarom dan deze verandering? Tacitus (de wijsgeer) zei het al, zovele jaren terug :”Varietas placet” : Verscheidenheid behaagt... En die man kon het weten...

Hier nu het waarom van deze wijziging: uit ervaring hebben we geleerd dat door het systeem en spelen van alle duiven op dubbel weduwschap het beter is om vroeger te gaan koppelen. En dat heeft ook zijn reden.

De door de rui heen zijnde duiven krijgen weer zin naar het vormen van een familie. Vooral de duivinnen hebben het hier moeilijk mee. Komt daarbij nog dat het gescheiden leven hen gaat aanzetten tot lesbische neigingen. Wie dat niet tijdig inziet gaat gedurende het volgende speelseizoen gegarandeerd problemen krijgen. Het dubbel weduwschap sluit dat niet uit. En eens dat ze wederom gescheiden gaan moeten leven vinden deze lesbische duivinnen elkaar weer met alle gevolgen van dien voor hun respectievelijke wederhelften (duivers). Deze neiging kan je dus voorkomen door wat vroeger te gaan koppelen.

Onze kweekduiven worden ieder jaar gewisseld van partner. Er is dus veel werk aan de winkel bij het gewennen aan de nieuwe wederhelft en meestal ook aan een ander territorium.

Waarom wij onze kweekduiven steeds her-koppelen? Wel , ik, geloof niet aan specifieke gouden kweekparen. Ze zijn zeldzaam en in geval we er één hebben gaan ze toch nog uit elkaar en krijgen een nieuwe partner in het nest. De reden hiervoor is eenvoudig : we willen zo vlug mogelijk weten wie de echte vererver is. En dat kan je pas te weet komen als je het gouden kweekkoppel uit elkaar haalt.

Pas op 28 november, zondagnamiddag, hebben we onze voedsterduiven samengebracht. Ze kennen elkaar en ook hun plaats en komen hierdoor telkens een paar dagen vlugger met eieren. Dus gepast uitgerekend om de eieren van de kweekduiven onder te schuiven.

Je moet er wel voor zorgen om de eieren snel weg te nemen na het leggen van het tweede ei. Hiermee voorkom je dat de duivin zich weer gaat sluiten en dus open blijft staan voor het leggen van de tweede ronde... De bedoeling hiervan is om binnen de 10-12 dagen vier eieren en dus waarschijnlijk ook vier jongen te bekomen van een en hetzelfde kweekkoppel!

Mijn vrouw Yu-Chin houdt beneden alles in het oog. Dat zijn het kweekhok, de boxen en de voedsters. Het uitlaten en gewennen van nieuwkomers of duiven van 2009 moet voorzichtig gebeuren. Het vraagt wat tijd en geduld...maar deze eigenschap hebben de meeste vrouwen... dat denk ik toch.

De omgang met vrouwen leerde me dat toch. Boven het werkhuis, in het L-Hok zijn de vliegduiven ondergebracht. De in 2011 jarig wordende duivers hebben sinds eind september een plaats kunnen kiezen. De oude duivers, dus deze die ook in 2011 de weg op moeten hebben we toen van het hok genomen en hun nestbakken gesloten. Het licht gaat automatisch aan vanaf 16u tot 22 u en van 6u. tot 10u ‘s morgens.

We voederen ruim in een eetbak op de vloer en toch moeten we voorzichtig zijn.Sommige doffers laten hun duivin niet eens eten of drinken. Dat moet je zien te voorkomen door wat mengeling en grit bij te geven in een potje in de nestbak.

Het is me ook opgevallen dat van Versele-Laga, Kweek Extra Subliem mengeling heel wat peulvruchten onaangeroerd blijven. Volgens mij is er te weinig mais in deze mengeling. Maar dat komt vooral omdat het koud is ... duiven eten nu meer maïs. Eens dat ze met jongen in het nest liggen verandert de situatie en blijft de maïs tot het laatste liggen. Manueel wat bijpassen is de boodschap.

Nu we een periode van weinig zon doormaken en het kweken onnatuurlijk is doe je er best aan wat vitaminen A D3 bij te geven. Omdat dit een olie-achtige oplossing is doe je dit best over de granen, 10-15 druppels per kilogram eten. Is gewoon bij de apotheek te bekomen onder de naam van A.D.-CURE oplossing (druppels).

Wij hier zelf geven Edele Olie (COMED) over het voer, dit bevat de nodige vitaminen A en D en is praktischer in het gebruik. Eén soeplepel per kilo- gram eten, goed mengen en droogmaken met Winmix (COMED). Eenvoudig en doeltreffend.

4 december : de eerste eieren zijn daar....een geschenk , zegt mijn vrouw, in deze barre wintertijd. Ik geef ze maar gelijk, heb nooit veel gehouden om met vrouwen in discussie te treden, daar schiet je trouwens weinig mee op.

Eén ding weet ik intussen wel heel zeker, het is me ook niet ontgaan in deze toch wel jachtige wereld: vrouwen zijn een geschenk voor mannen. Vrouwen zijn precies hetzelfde als duiven...hoe meer je ze traint hoe betere prestaties dat ze afleveren. Veel van hen heb ik werkelijk geliefd...in het paradijselijk mooie Taiwan, waar de bomen nooit kaal zijn omdat het nieuwe leven er al is nog voor het oude is afgestorven.

THE LOST SON

stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller