Attention: you are now visiting the former Blue Heaven Loft website. This website is not active anymore.
Please click here to visit the NEW BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Opgelet: u bezoekt nu de voormalige Blue Heaven Loft-website. Deze website is niet meer actief.
Klik hier voor de vernieuwde BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Avertissement: Vous visitez maintenant l'ancien site de Blue Heaven Loft. Ce site n'est plus actif.
Cliquez ici pour ouvrir le nouveau SITE WEB BLUE HEAVEN LOFT.
 
 
 
 
 
 
     
     
  

 

 

Webmaster: Ruben America

 

 

 

 

 

MICHEL VANLINT

MIJN DUIVENSPORT EVOLUEERT !

Zoutleeuw �?Het is nog steeds “the place to be�?voor een reportage met peper en zout. Michel Vanlint mag dan wel al 73 jaar oud zijn...maar versleten is hij nog lang niet ! “Wanneer ik om de een of andere reden moet stoppen met duiven...dan zit ik binnen de drie weken terug in Taiwan�?..zegt de ouwe rakker ! Een echt paradijs is het daar...en we geloven hem voor honderd procent !
Wij vroegen “mijnheer Michel�?..wat er zoal veranderd was in zijn duivenliefhebberij sinds hij enige jaren terug in België landde. Eventjes achter het oor gekrabd...en daar gaan we...

Een gewijzigde aanpak ?

“Volières voor de hokken waren een zegen (zuurstof) voor de duiven...maar “open�?volières...de duiven 100 % blootstellen aan weer en wind...doen meer kwaad dan goed. Dus afschermen met dikke glasplastiek...en alleen de voorzijde open laten.
Automatische rolluiken achter de ramen op ieder hok...gekoppeld aan een tijdsklok...hiermee streef ik nog een grotere stiptheid na bij het verduisteren.
De motor van de gestuurde ventilatie...de ventilator-motor was in het plafond geplaatst boven de duiven ...is nu verhuisd naar de nok van het dak. Resultaat...haast geen motorgeluid meer wat zeker ten goede zal komen aan de rust op de hokken.
Versele-Laga blijft het vertrouwen genieten wat de voeding betreft. Er wordt nu ook gretig gebruik gemaakt van de Cribs maïs...aangepast aan de noodwendigheid. Een belangrijk item in het voederschema.
Een aangepast overzicht van de medische begeleiding…in oktober ingeënt tegen paramyxo ... gedurende drie weken een behandeling met Emdotrim...en daarna ingeënt tegen paratyfus met Colombovac PT. Nadien een zesdaagse behandeling tegen tricho met ronidazole (10 %)
Dit voorjaar een “kuur�?met Parasal gegeven met daarna een tweede inenting tegen paratyfus. De duiven waren de dag van de inenting een beetje suf maar waren ’s anderendaags levendiger dan ooit tevoren. Het herhalen van deze inenting is vereist en nuttig...en zo staat het ook op de bijsluiter.
Half maart opnieuw inenten tegen paramyxo...en er wordt een tweedaagse “kuur�?gegeven met Levamycine tegen de wormen. Voor het seizoen eigenlijk van start gaat (1/2 april) gaan we nog een behandeling inlassen tegen luchtwegeninfecties...en dan moeten ze klaar zijn voor het grote werk. Intussen is de training al begonnen...
Ik speel het totaal weduwschap...iedere week inkorven...maar de week voor een belangrijke vlucht gaan we wat gas terugnemen en ons tevreden stellen met een vluchtje van 100 km... met één nacht korf.
De duiven worden wekelijks gespeeld...ook bij slecht weer...op zondag thuis en op donderdag opnieuw de mand in. Op vier dagen tijd ...zelfs met verwarming en ATX-platen...en een drinkwaterbehandeling krijg je soms de klus niet geklaard. Dan worden de duiven ingespoten met een combinatie van Lincospectin + Suanovil + Catosal.
Belangrijk voor mij zijn ook Kuurolie, Winmix & Lysocur Forte, alle drie van Comed.
Zowel de kweek- als de vliegduiven werden bij “volle maan�?gekoppeld...de vliegduiven een maand later. Wij koppelen zoveel mogelijk blauwe met blauwe...en geschelpte met geschelpte duiven...hierdoor bekomt men een intenser kleurpigment.
Sinds een dvd-video over mijn duivenliefhebberij verscheen hebben sommigen mijn duivenliefhebberij proberen te kopiëren...maar slechts enkelen zijn daarin geslaagd. Zou het dan toch aan de duiven ...de hokaccommodatie...en een stipte begeleiding liggen ?�?/p>

Het seizoen 2009 !

“De vliegploeg bestaat uit een team van 36 doffers en 36 duivinnen...waarvan 90 procent jaarlingen die allemaal de 4 nationale vluchten voor jonge duiven achter de kiezen hebben. De vliegduiven werden op 11 januari gekoppeld. In tegenstelling tot voorgaande jaren...toen liet ik steeds één jong bij de doffer...heb ik dit keer de duivinnen met hun jongen van 12 dagen samen op het hok van de jonge duiven geplaatst. Gevolg...de doffers hebben sneller dan gewoonlijk het gewenste “volume�?aangenomen...en de duivinnen kregen door het voederen van de jongen een geweldige conditie. Bedoeling is uiteraard te voorkomen dat er een tweede keer zou gelegd worden. Momenteel...13 maart...zit alles reeds op zijn plaats en is het rotatie- systeem opnieuw van kracht.
Jaarlijks komen er een 20-tal duiven van Willem de Bruijn (Nederland) naar hier...en gaan er ook enkele van mij naar hem toe. Zo blijven de beide kolonies op peil...we hebben hetzelfde spelsysteem...en de selectie gebeurt uitsluitend op basis van de behaalde resultaten.
De belangrijkste objectieven voor 2009 zijn uiteraard...als we mee doen is het om te winnen... daar is niks aan veranderd. Zoals de voorgaande jaren gaan we proberen een nationale overwinning binnen te halen...en we gaan voluit voor 2x nat. Bourges ...2x nat. Argenton ...La Souterraine en Guéret. Dat zijn dus 6 kansen...en we zien wel wat het geeft. Maar we hebben steeds in ons achterhoofd...een oorlog wordt niet gewonnen door een bataljon of een regiment maar wel door een gans leger�?br> Wij gaan voortaan ook meedoen voor de asduif-titels...wij gaan die nu beter kunnen “becijferen�?omdat mijn dochter Linda een handje zal helpen om alle uitslagen direct op te slaan in de computer. Wij gaan nu ook ons best doen om de eerstgetekende duiven op te snorren...en misschien lukt het dan ook om ons tussen de laureaten van de “Gouden Duif�?te klasseren. Vooral de laatste Gouden Duif-viering heeft indruk op mij gemaakt.
Wat we in het verleden klaar maakten...een resem eerste prijzen...8 nationale overwinningen ...ketting-uitslagen...asduiven Brabantse Unie...9e asduif halve fond K.B.D.B. ... Olympiadeduif Porto...6e asduif halve fond K.B.D.B…enz.�?

Op korte en lange termijn ?

“Momenteel werken we aan het creëren van een “eigen familie�?..stamvorming zou je het kunnen noemen. Aan de basis hiervan onze nationale winnaars en asduiven...met hun nazaten ...zij maken de dienst uit en zorgen voor de bevoorrading. Goeie komen uit de goeie...is het niet in de eerste generatie...dan toch bijna zeker in een van de volgende generaties. Eerst het doel bepalen...en daarna de middelen om het doel te bereiken...
En zoals je kunt merken...ik ben nog niet van plan om het bijltje er bij neer te leggen ! Ik was reeds van in mijn jeugd bezig met duiven...na mijn collegejaren was ik een tijd lang voetballer ...nadien werd ik jager op “groot wild�?en leefde 20 jaar in Taiwan...het Paradijs op aarde. Nu ik met pensioen ben is duivensport mijn grootste hobby. Deelnemen aan een wedstrijd betekent dat ik er voor ga en wil winnen. Vandaar mijn onverdroten inzet...en ik heb er alles voor over om de palm te pakken�?

De echte kampioen ?

“Een echte kampioen ligt altijd goed in de hand...of het nu een “peer�?of een “boot�?is ! Beide modellen zijn aerodynamisch...daar gaat het om...het zijn stuk voor stuk duiven die evenwichtig gebouwd zijn...en die heel lang en snel kunnen vliegen. De echte kampioen heeft altijd een goede vleugel...met een dikke voorarm...en de buitenste slagpennen eerder lang dan kort.
De achtervleugel is opmerkelijk korter...dat kan je zien aan de verspringing. De slagpennen zijn niet breed... maar hebben eerder de vorm van een afgesleten tafel(keuken)mes. Er is ook wel altijd een verspringing van de 7e pen...en meestal zijn de laatste vier slagpennen even lang.
Zo’n duiven hebben soepele spieren...bijna als een opgeblazen binnenband van een fiets...je voelt de trillingen...er zit als het ware muziek in. Dergelijke duiven glijden als het ware door je handen...het zijn wringers en dat moet een aanduiding zijn van wilskracht en karakter.
Hun ogen zijn goed gesloten...de pupil is meestal klein en de iris fel gekleurd. Ogen zijn de spiegel van de ziel...en de intelligentie van de gevleugelde atleet staat er in te lezen. Doffe ogen vind je alleen bij ongezonde duiven...ze zeggen als het ware...help me want ik voel me niet goed.
En een kampioen zonder goed verenpak bestaat niet ! Het is een klepper met zijdezachte pluimen ...”vettig�?bovendien...en “oude dons�?is in geen velden of wegen te bespeuren !�?/p>

Wat nergens te lezen staat ?

“Verduisteren stagneert de hormonale werking ! Belangrijk is het aantal uren en de periode van verduisteren...niet de intensiviteit van de verduistering. De conditie van een duif wordt beïnvloed door warmte en het spel met licht en donker. Warmte zorgt voor droge en gezellige hokken...ze creëert een aangenaam milieu. Het is de kunst om deze sfeer zo lang mogelijk ... en zo constant mogelijk aan te houden.
Bijlichten...ook hier is het tijdstip en de duurtijd van de belichting van invloed op het ruiproces...de aard van de lampen is van minder belang. Mijn persoonlijke voorkeur... I-light lampen van Röhnfried. Zij hebben het voordeel dat zij nauwgezet het zonlicht nabootsen... zonder enige flikkering.
Goede keuzes maken in de duivensport is een aartsmoeilijke zaak. Zo heeft men de mond vol van “Oliën�?..Omega 3-6-9...schapenvet...etherische oliën...maar over het gebruik ervan lopen de meningen uiteen. Deze oliën (vetten) worden opgeslagen in de lever...en om deze in energie te kunnen omzetten hebben de duiven veel zonlicht (ook kunstmatig) en een doorgevoerde training nodig. Wat niet iedereen weet is dat er 4 à 5 dagen nodig zijn om dit proces te voltrekken. Wie een beetje snugger is weet wel wanneer dierlijke vetstoffen, etherische oliën, e.d. het best aangewend worden.�?/p>

Participating in the 5 National races : The Results

24/05/08 - Bourges - 460,720Km

National (C): 5774 Old birds : 107-263-454-544, etc...
National (C): 3522 Yearlings : 26-45-84-106-144-149-167-206-283-291,...

27/07/08 - Bourges - 460,720Km

National (C): 5278 Old birds: 48, etc...
National (C): 6628 Yearlings: 9-52-85-177-216-261-285, etc...
National (C): 13350 Youngsters: 256,etc...

09/08/08 - Argenton - 540,569Km

National (C): 2504 Old birds: 62-210, etc...
National (C): 2662 Yearlings: 130-148-173-178-227-228-252-256, etc...
National (C): 7422 Youngsters: 33-140-150-165-265-271-303-324-338,etc

23/08/08 - La Souterraine- 576,696Km

National : 25.931 p. : 6-11-18-29-52-88-99 etc...

08/09/08 - Gueret - 571,744Km

National(C.) : 1.162 old : 12-17-31-34-63-72-82-85-101 etc...
National(C.) : 3.926 youngsters : 9-10-32-54-55-136-170 etc...
National : 2.608 olds : 30-41-74-78-138-163-191-192-194 etc...
National :14.784 youngsters :23-25-66-136-141 etc...

 
 
 
Bron : Gert Huyghe - "De Duif"
 
 
 
 
 
Weblog Michel Vanlint
update 22-08-2013
in het Nederlands
en français
in English
in Deutsch
in Chinese
 
 
 
 
 

 

© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller