Attention: you are now visiting the former Blue Heaven Loft website. This website is not active anymore.
Please click here to visit the NEW BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Opgelet: u bezoekt nu de voormalige Blue Heaven Loft-website. Deze website is niet meer actief.
Klik hier voor de vernieuwde BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Avertissement: Vous visitez maintenant l'ancien site de Blue Heaven Loft. Ce site n'est plus actif.
Cliquez ici pour ouvrir le nouveau SITE WEB BLUE HEAVEN LOFT.
 
 
 
 
 
 
     
     
 

 


 

 

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Genieten van de liefde is voelen dat je leeft...
bericht gepost op donderdag 20 september 2012

Het speelseizoen 2012 zit erop. Het is geen gemakkelijk vliegseizoen geweest. Andermaal hebben we echter toch kunnen vaststellen dat men duiven, wekelijks gespeeld op vluchten tussen de 350 en de 650 kilometers, niet gemakkelijk meer kwijt speelt op de allerlaatste vluchten, die normaal gezien dan toch als de zwaarste loodjes worden beschouwd, welke weersomstandigheden zich ook voordoen. Bewijst dit dan niet dat duiven, hoe meer men ze speelt, hoe meer ervaring opdoen bij het naar huis terugkeren. Natuurlijk dat men, bij een dergelijk systeem, bij aanvang en even nadien ook wel enige duiven gaat hebben die afhaken. Maar je mag er van verzekerd zijn dat zij die overblijven wel degelijk hun les geleerd hebben en als het ware hun weg naar huis van buiten kennen. Veel selectie moeten wij niet meer maken. De reismand doet haar werk en geeft wel degelijk een duidelijke aanwijzing hiervoor.
Sinds onze terugkeer naar België (2003) vanuit Taiwan passen wij dit systeem nu al 10 jaar toe. Ook in het zopas afgelopen seizoen 2012 hebben we eenzelfde werkwijze gevolgd. Niet alleen voor onze oude-en jaarse vliegduiven, ook onze jonge garde werd niet gespaard, zelfs in die zin dat, al wat overblijft van hen, na de vier Nationale vluchten voor jonge duiven, een plaats krijgt op het vlieghok van de oude - en jaarse duiven. Hier nemen we nu alle duiven weg geboren in 2009 en ook deze die helemaal niet voldoen aan de door ons gestelde normen. We blijven er bij, dat men duiven, die gedurende vier jaar in ons systeem hebben gevlogen en ruim 40.000kilomters aan prijsvluchten op hun actief hebben, niet meer kan motiveren om er nog een succesvol jaartje bij te doen, dat gaat eenvoudig weg niet meer.
Maar deze duiven zorgen er echter wel voor dat ze op het kweekhok waardevolle nazaten produceren. Het intelligent  zijn of niet wordt volgens ons wel vererfd. Dus kweekt men best uit duiven die bewezen hebben dat ze de weg naar huis op hun duimpje kennen.
Dat dit een succes verhaal is werd in 2012 nogmaals bewezen in BLUE HEAVEN LOFT. Wie het seizoen aanvangt op Nanteuil(252 kilometers) met een overwinning en het seizoen, twintig weken later kan afsluiten met een overwinning op Gueret(572 kilometers), mag toch, zonder groots te willen doen, zowel spreken of niet soms?
Intussen wil ik toch je aandacht vragen voor een paar punten. Het seizoen 2012 zit er nu wel op, maar vergeet niet dat van nu af aan je de voorbereiding van het Kweek- en vliegseizoen 2013 , moet beginnen. Zo hebben we, de dag na de thuiskomst van de laatste vlucht, alle duiven vrijgemaakt van Trichomoniase en Coccidiose . Ter zelfde tijd hebben we ze ook behandeld tegen luizen, door bij iedere duif een druppel  Ivermectine( in de handel Endo-Ecto) in de nekstreek(op het nekvel) te laten vallen. Het is een antiparasitair geneesmiddel dat werkt tegen darmwormen(met uitzondering van lintwormen), parasitaire mijten en luizen. Opgepast, de aanwezigheid van vederluizen en stuitluizen bij onze duiven mag je niet onderschatten. Zij verhinderen de duiven om van een verdiende en noodzakelijke rust te genieten. We zijn niet voorbarig of verlegen om te zeggen dat we met grote angst gezeten hebben, de paar dagen na de inkorving op de laatste nationale vlucht. En ik maak het je duidelijk. Je weet dat onze oude –en jaarse duiven tijdens hun laatste vluchten kunstmatig op nest werden gebracht, dat we hen ten gepaste tijde ook jongen hebben ondergeschoven.

Goed tegen luizen
en ander ongedierte
Niet vergeten aan te wenden
Rennen voor de vlieghokken,
van groot nut tijdens de rui
Onmisbaar tijdens de rui

Welnu, deze jongen waren vlug en klaar om gespeend te worden  op de dag dat onze vliegduiven de mand in gingen voor hun laatste vlucht. Toen ik, samen met mijn vrouw, deze jongen uit de nesten nam, vond ik bij verschillende piepers vederluizen. Normaal kan zoiets niet bij ons. Maar je ziet het dat wie te veel aandacht gaat besteden aan de details soms het principiële over het hoofd gaat zien. En dat mag en kan eenvoudig niet : MEA CULPA dus(mijn schuld). Maar ja, wie maakt er nu geen fouten meer? Wij zijn er intussen wel zeker van dat ons dit in de toekomst niet meer zal overkomen. En toch…toen ik een paar jaar terug de opmerking maakte aan een bestuurslid van een maatschappij, waar nog steeds gebruik gemaakt wordt van  houten, rieten manden, dat onze duiven waren thuis gekomen, overstelpt met vederluizen, gaf hij mij als antwoord dat negen van de tien melkers die bij hen komen inkorven niet eens weten of hun duiven luizen meedragen of niet. Ons besluit was toen gauw gemaakt. Geregeld onderzoek doen dus en desnoods dan ingrijpen. Ontluizen kan op verschillende manieren. Kijk even naar de producten die wij steeds in huis hebben.( VermiKILL van beaphar, Anti-spray ongedierte van Natural en Ardap spray van Quiko) Maar dat volstaat niet alleen, je moet ze dus ook ten gepaste tijde gaan gebruiken. Wie deze les onthoudt, doet er zeker zijn voordeel bij op.
Bij ons in BLUE HEAVEN LOFT is het zo dat we onze vliegduiven, een paar uur na de thuiskomst van de laatste Nationale vlucht, uit elkaar halen. We laten hen niet opnieuw op nest komen, eieren leggen en jongen azen. Neen, ze moeten nu niet meer stouwen en eieren produceren. Ze moeten nu hun pluimen gaan verwisselen zonder al te veel inspanningen te moeten leveren. Volledige rust speelt hierin ook een grote rol. Het ruien bij onze duiven is een natuurlijk verschijnsel dat het best verloopt op een regelmatige basis, liefst dan nog ononderbroken. Om dit effect te bekomen gebruiken we een tijd lang de METHIO FORTE( HAP) en grijpen we terug , zoals ieder jaar, naar “EMDOTRIM”van de firma Ecuphar. Vraag dat maar aan je Dierenarts. Hij kent dat zeker en kan je dat bezorgen.. Wij geven dit aan een dosis van 3 ml. per liter drinkwater en dat gedurende 21 dagen(drie weken), onafgebroken. Startsein hiervoor  : 20 september. Vergeet echter niet dagelijks een verse bereiding te maken. In ieder geval ga je hiermede veel ongemakken vermijden en gaan je duiven zich, na afloop, fier als een pauw laten bewonderen.
Onlangs hebben we ook onze jonge duivers van 2012 overgebracht naar de vlieghokken voor oude-en jaarduiven. Ze mogen daar nu een nestvak kiezen wijl we de oude vliegduiven, die nog een jaartje door moeten gaan, verhuisd hebben naar een lege afdeling  op het hok van de piepers, waar ze kunnen uitvliegen, beurtelings of een zuurstofkuur kunnen ondergaan in de voor de hokken aangebrachte, overdekte rennen. Natuurlijk dat je hun nestvakken hoeft te sluiten om latere vechtpartijen zoveel mogelijk uit te schakelen.
De bedoeling is om deze jonge duivers (2012) nu zo snel mogelijk aan hun nieuwe omgeving te laten gewennen. Het geeft ons ook meteen een algemeen overzicht van de bezetting op de vlieghokken voor 2013. Plannen op voorhand is een goede eigenschap. Wie deze niet heeft of aanleert zal immers altijd achter de feiten moeten aanlopen. En dat willen we in BLUE HEAVEN LOFT ten allen tijde voorkomen.

Uw dienaar

THE LOST SON



 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller