Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICON



All pigeon info
on the web



De Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Optimale gezondheid leidt tot succes…
bericht gepost op donderdag 22 maart 2012

Reactie op Paratyfus :  In BLUE HEAVEN LOFT werden, zoals gezegd, alle vliegduiven en dat zijn jaarlingen en oude duiven, inbegrepen de duivinnen die op dubbel weduwschap worden gespeeld, gevaccineerd tegen Paratyfus. Vooraf gegaan door een kuur van 10 dagen en een na behandeling van 5 dagen met Emdotrim. Het moet wel zijn dat deze behandeling als voorbereiding op de vaccinatie van groot belang is. In feite hebben we niet kunnen vaststellen dat er duiven bij liepen die last hadden van het vaccin COLOMBOVAC(Paratyfus) van de Firma Pfizer. Wel was de sfeer op het hok, zowel bij de duivers als bij de duivinnen, gedurende enkele dagen wat rustiger dan normaal. Maar echte tekenen van ongemak hebben we niet kunnen vaststellen.
Nochtans hebben we heel wat telefoons en mails van melkers dienen te beantwoorden. Zij ook hadden hun duiven laten vaccineren maar hebben , van op afstand en met veel onrust moeten vaststellen dat deze toch wel erg veel last hadden van het vaccin. Na wat vragen over en weer bleek het telkens dat er geen voorbereidende kuur gedaan werd en ook geen nabehandeling. Nochtans ben ik er van overtuigd dat ook zij de vruchten zullen plukken, door deze ingreep,  in het komende seizoen. Want op plaatsen waar er zo’n danige reactie te aanschouwen viel, mag je er gerust van uitgaan dat de ziekte wel permanent(misschien in latente vorm) aanwezig moet zijn geweest. En het is een geluk voor hen omdat de enting nu zal zorgen dat er, bij een eventuele verzwakking, geen uitbraak van Paratyfus zich zal voordoen. Omdat wij niets dan positieve waarnemingen hebben kunnen vaststellen, hebben we besloten om van nu af aan, iedere zes maand , deze vaccinatie te laten uitvoeren. Waarom zo kordaat? Nooit eerder werd vastgesteld dat binnen de twee weken na de enting, de duiven geleidelijk een boost ontwikkelden, waardoor het hen mogelijk werd , om zonder veel inspanningen, al spelend, ruim een gans uur in het luchtruim te blijven. Pas op ons verzoek komen ze naar beneden en stormen ze naar binnen , precies alsof ze achterna gezeten worden door een sperwer. We zien dat graag. En zij die nog steeds wantrouwig staan tegen de ingreep, kunnen dit best noteren voor volgend sizoen 2013. Wij, van onze kant zien er niets dan voordelen in.
En nu komen de jonge duiven nog aan de beurt. Ze zijn intussen iets meer dan 8 weken oud en volgens Fabrikant Pfizer is dat wel het geschikte moment om het jonge volkje te laten vaccineren tegen Paratyfus.(kan reeds vanaf de ouderdom van 6 weken). Belangrijk bij heel dit gebeuren is de herhaling van de vaccinatie, na drie weken en vervolgens alle zes maanden. Een goede raad : doe de ingreep zoals het door de wetenschap wordt gevraagd en vergeet zeker de herhaling na drie weken niet uit het oog. Je moet dit doen zoals het moet en wordt voorgeschreven. Anders blijf je er beter vanaf met uw handen. Want half werk biedt geen garanties en lost niets op. Een vrouw die naar de dokter gaat om te zien of ze zwanger is….Wel ze is zwanger of niet zwanger…half zwanger bestaat niet.
Ik weet het, nog steeds zullen er melkers zijn die hun schouders ophalen en er anders over denken. Het is hun goed recht.  Maar ik weet een ding, ik kan na het vaccineren met een gerust gemoed en geweten naar bed. Ik hoef niet te piekeren en me zorgen te maken om naar uitvluchten te gaan zoeken als het straks wat minder gaat lopen tijdens het komende vliegseizoen. Het zal dan niet aan mij liggen, maar wel aan mijn gevleugelde vrienden. In de duivensport draait het nog steeds om hetzelfde…Goeie duiven en als je die onder de pannen hebt wordt straks alles heel wat eenvoudiger. Je moet ze allemaal wel een eerlijke kans geven en hen langzamerhand voorbereiden op wat je van hen verwacht.  Dus moet je ze straks gaan africhten en lappen om hen de weg naar huis blindelings te laten leren kennen.

TRICHOMONIASE

Het is wel algemeen geweten dat duiven gemakkelijk vatbaar zijn voor Trichomonen. En als er iets is wat een reisduif het best missen mag is het wel Tricho. Omdat, en dat weten intussen ook de meeste melkers, deze zweepdiertjes als wipplank fungeren voor allerlei andere ziektes.(Vermindering van de weerstand). De oplossing?  Hou je duiven vrij van Trichomonen. Gemakkelijker gezegd dan wel gedaan. Alhoewel ik geen veearts ben(weet wel heel wat af van medicijnen) toch krijg ik geregeld vragen te beantwoorden in verband met ziektes als Trichomoniase. Onlangs nog, een week of zo geleden, de telefoon rinkelt. Ik neem op en aan de andere kant van de lijn klonk het : “ Ben jij het?” “Ja, natuurlijk ben ik het”, was mijn antwoord. “Zeg jongen, mag ik weten wat jij tegen woordig doet tegen Tricho?” .De man aan de lijn was niet de eerste de beste, geen simpele melker, wel iemand waar je van vermoedt dat hij bij de zaak is.”Wel” zei de man, “ ik ben onlangs op bezoek geweest bij een nationaal winnaar in 2011, en wat ik daar gezien heb, kan je nooit geloven.”
De gastheer had zich een dure microscoop aangeschaft met daarbij dan nog een scherm, gekoppeld aan zijn computer. Eén voor één, duif na duif werd er keelslijm genomen en onder de microscoop gelegd. Op het tamelijk grote scherm kon je de uitslag van het onderzoek zien en aflezen. Zweepdiertjes ten alle kanten en in levende lijve…
Dat doet me terugdenken aan een beeld van 40 jaar geleden. De Firma BOSMOLEN, destijds onder de deskundige leiding van A. Scheers, Pluimvee deskundige bij uitstek, en gevestigd in O.L. Vrouw Waver…wel hij had ook zo’n toestel. Toen ter tijd was zo iets een werkelijke openbaring voor al wie het met eigen ogen wou zien. Ik weet het nog, precies alsof het gisteren was,  SPARTRIX was nog niet lang op de markt. Toch hadden we van de firma vertegenwoordiger enkele stalen gekregen met het verzoek deze even uit te testen op onze jonge duiven. Nieuwsgierig als niet één wou ik nu wel eens echt weten of deze Spartrix pil effectief wel dat wondermiddel tegen Tricho was? Wij dus, op een prachtige namiddag , met enkele jonge duiven(de dag voordien hadden we ze een pil door het keelgat gewerkt) naar BOSMOLEN. A. S. toonde ons toen waarvoor we naar hem toe waren gegaan. Spartrix had wel degelijk gewerkt, je kon de afgestorven trichomonaden, beweegloos terug vinden op het scherm. Maar groot was echter  mijn verwondering bij de vaststelling dat er nog steeds enkele zweepdiertjes  te vinden waren , springlevend als het ware… A.S. : zei me toen:”Je hebt gekuurd, maar met onvoldoende resultaat!”
Een geluk mag ik wel zeggen want anders was ik terug naar huis gereden in de mening dat mijn jonge duiven volledig vrij waren van Tricho…de werkelijkheid was wel even anders… Hiermee wil ik aantonen dat kuren tegen Trichomonaden zeer secuur dient te gebeuren.
De juiste en de nodige dosis gebruiken is van het allergrootste belang. Kuren kan je via het drinkwater, met een kuur van 5 dagen, dat is niet overbodig. Wij, persoonlijk houden het bij een individuele behandeling. Een klein pilletje dat je opsteekt wanneer het je best past. Voor of na het eten, ’s morgens, ’s middags of ’s avonds, het heeft allemaal geen belang, want de duiven weten er niet van, voelen zich niet gestoord of krijgen ook geen braakneigingen. Om nu dit hoofdstuk af te sluiten willen we u graag toch nog het volgende ter overweging meegeven. Wij hebben geen microscoop, geen speciaal screen waarop je trichomonaden levendig kan terug vinden indien die aanwezig zouden zijn. Maar iemand die met veel duiven speelt, gaat toch niet wekelijks iedere duif aan een onderzoek onderwerpen?

Dat maakt niemand me wijs. Dus het onderzoek wordt gedaan op enkele duiven van het vlieghok. En zij die Tricho hebben worden behandeld. De andere duiven worden met rust gelaten. Maar wie zegt ons dat tussen de niet onderzochte duiven er geen zitten die wel besmet zijn? Wat is dan het beste? Individuele behandeling en alle duiven aan een kuur onderwerpen? Wij alvast nemen geen risico’s en grijpen geregeld naar individuele toediening bij iedere duif. Als je weet dat alle duiven van BLUE HEAVEN LOFT, jaarlijks meer dan 40 nachten in de korf zitten , samen met andere duiven, wel dan moet je toch beseffen  dat het gevaar voor een besmetting reëel aanwezig is. Van daar dan ook onze regelmatige ingreep. Zonder een beroep te doen op de microscoop om de diagnose te stellen.
Hierbij nu, gelijklopend is een besmetting met wormen. Je zelf of je dierenarts onderzoekt enkele duiven. Wordt er niets gevonden dan wordt er ook niets voorgeschreven. Logisch toch. Maar wie zegt ons dat er in je hok geen duiven aanwezig zijn die toch besmet zijn met wormen? Dus wat kan je doen?...Ofwel stoor je u hier niet aan, ofwel doe je, voor het seizoen, nog vlug een behandeling van 1 dag met LEVAMISOLE(Rippercol) van Janssen Farmaceutica. Gebruik : 5 ml. per liter drinkwater.  Best kan je 3 maal voederen want dan gaan je duiven ook driemaal drinken en krijgen ze dus voldoende  medicijn binnen om de aanwezig zijnde wormen te bekampen. Vind je en zie je spoelwormen dan doe je er best aan om na twee weken de behandeling nog eens over te doen. En als je bevreesd bent dat de gezondheidstoestand van je duiven gaat verzwakken, dan kan je best wat conditiepoeder (OPTIMIX van HAP of WINMIX van COMED) bij het gemedicineerd water doen. Je duiven zullen er u dankbaar voor zijn en je hiervoor belonen tijdens de komende vluchten vanaf begin mei. En is het dat niet wat een melker wil hebben en nastreeft? Zoveel mogelijk plezier en voldoening krijgen voor al zijn inzet en opofferingen die hij zich getroost? Een gezonde geest in een gezond lichaam primeert en maakt gelukkig. Want wie ziek wordt, denkt aan zijn leven,- wie straks dan weer wat beter wordt , denkt aan zijn geld… Moet er nog zand zijn? En ons vrouwvolk heb ik vandaag even met rust gelaten. Ze zullen er zeker blij mee zijn… Tot weldra en dat zal zijn, na onze terugkomst uit CHINA.
Gegroet intussen,
Je dienaar

THE LOST SON



 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller