Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICON



All pigeon info
on the web



De Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Succes is krijgen wat je wilt… maar geluk is willen wat je krijgt…
bericht gepost op donderdag 26 januari 2012

Het merendeel van onze jonge duiven 2012 , de eerste ronde van de kwekers is geboren bij volle maan. We hebben dat niet op voorhand gepland. Het is louter toevallig. We konden niet vroeger koppelen omdat we in een tijdspanne van twee maand druk in de weer waren voor allerhande duiven manifestaties, zowel in binnen- als buitenland, waarvan driemaal in China. Een beetje van het goede te veel. Maar wat wil je…het is zo moeilijk om negatief te reageren op gedane voorstellen. En natuurlijk moet ik ook bekennen dat we er nogsteeds graag bijbehoren. Dus mag ik niet klagen. Het is en was onze beslissing om zo dikwijls weg te zijn van huis, telkens minstens voor enkele dagen. Mijn vrouw gewent er stilaan  aan om geregeld een paar nachten alleen te moeten slapen. Ze vindt dat zalig omdat ze dan even tot rust kan komen en nieuwe energie opstapelen. Natuurlijk moet ik ook niet gaan overdrijven  bij het afwezig zijn. Want je weet het toch dat : “Als de kat is van huis, dansen de muizen thuis.” En zo is seks net als geloof, er wordt te veel over gepraat en te weinig beleefd. Vaststaat ook dat iedereen liegt over seks, de meeste liegen zelfs tijdens de seks. En zo kunnen vrouwen orgasmen faken, mannen een hele relatie… Jongens,jongens toch, we zijn weer afgedwaald… Komaan…

Naar het schijnt zouden jonge duiven, geboren bij volle maan, waardevoller  zijn dan hun vroeger of later geboren broers en zusters? Ze zouden ook hokvaster zijn en ook begaafder met als gevolg dat er onder hen dus minder verliezen te betreuren vallen. We gaan er dit jaar eens nauwkeurig op letten of dit inderdaad  zo is. Wij kunnen dat doen omdat onze tweede ronde jonge duiven van de kwekers slechts een paar weken later geboren zijn en samen met de eerste ronde in hetzelfde hok worden ondergebracht. Na het seizoen 2012 hier dus tekst en uitleg hierover…

Duivenhappening in Dortmund(Duitsland) 14-15 januari 2012. Ook hier waren we te gast, traditioneel. We zijn dus goed geplaatst om een vergelijk te kunnen maken. Wat ons opviel? Alles is wat kleinschaliger geworden. Standen van de exhibitors ingekrompen,stonden ook dichter bij elkaar wat toch de indruk gaf dat er veel deelnemers nog waren. Wat het aantal bezoekers betreft, zeker toch op zaterdag, mag van een succes gesproken worden. Ook in Duitsland leeft de duivensport nog. Al is het gesleur met eetbakken en andere zware , diverse toebehoren voor het duivenhok, er niet meer bij. De verkoop van duiven(op zaterdag) en het duivenforum op zondag, lokte heel wat belangstelling. Maar de feestavond, zaterdagavond, kreeg niet de gewenste bijval en kon nooit de begeestering halen die aanwezig was tijdens de voorlaatste  Duiven Olympiade in 2009, ook gehouden in Dortmund.
Het gebeuren in Kassel (Duitsland) is van heel andere makelij, uitgebreider, sfeervoller en met meer aandacht besteed aan de versterking van de innerlijke mens. Kassel valt ook in de smaak van veel liefhebbers die er in grote getallen naar toetrekken. Stemmen doen nu echter de ronde dat men er aan werkt om de twee sportevenementen (Dortmund en Kassel) samen, tot één, heel goed georganiseerd evenement terug te brengen. Hopelijk lukt dit, al zie ik het, op korte termijn, nog niet zo rap gebeuren.
Terug thuis uit Duitsland ging onze aandacht onmiddellijk uit naar wat er zich zoal moet afgespeeld hebben op onze vlieghokken. En ja, opnieuw zou ik een pluim moeten steken op de hoed van mijn vrouw, maar ja ze draagt geen hoed maar wel de broek. De ganse bende heeft ze meer dan behoorlijk, onder controle kunnen houden. Maar een dag later echter, na zelf de teugels weer in handen te hebben genomen, hadden we prijs. De eerste vechtpartijen op bevruchte eieren waren een feit. Bebloede neuswratten, stuk gevochten oogranden en een beschadigd gevederte was het resultaat. Een jaarlijks weerkerend schouwspel en dat ondanks alle zorg en tijd hieraan besteed om dit te verhinderen. Eigenaardig dat het probleem zich vanzelf oplost. Na een paar dagen ruziën keerde de rust terug op het hok. Stukgevochte eieren moet je dan wel vervangen door kalkeieren en best van al geef je dan ook een verse nestschotel met een matje en wat stro erin.
Nogmaals hebben we ondervonden dat pas gekoppelde vliegduiven best dagelijks naar buiten moeten. Vooral voor de duivinnen is dat een goede zaak. Zij moeten nog volledig wennen aan het hok en de omgeving. Het in en uit vliegen bevordert dat juist. Maar toevallig echter las ik op de website van de K.B.D.B.  dat we er best aandeden om onze duiven NIET uit te laten tussen 24/12/2011 en 15/01/2012, wegens de jacht op Bosduiven. Wij hebben ons strikt gehouden aan dit verzoek. Maar hebben wel vastgesteld dat op meerdere plaatsen de duiven gewoon rond de hokken toerden.  Toen ik één van hen wees op het verzoek, keek die me aan als iemand die het hoorde donderen in Keulen. Hij wist dus van niets. Hier dus weeral een gebrek aan een goede communicatie tussen werkgever(KBDB) en werknemer(Liefhebber). En ja, niet iedereen heeft een computer en die er eentje heeft, gaat toch niet alle dagen kijken naar wat er op de website van de K.B.D.B. verschijnt. Misschien moet het verspreiden van dergelijke berichtgeving eenvoudig gebeuren via de verenigingen(lokalen)? Zoiets onderhoudt bovendien de relatie met elkaar, vooral tijdens de lange wintermaanden vind ik dat de melkers te weinig betrokken worden bij wat  er zich afspeelt in het Clubgebouw. Er zijn te weinig activiteiten om de melker een paar uur van huis weg te lokken. Er is nochtans behoefte hiervoor…Normaal moet men eerst behoefte creëren, maar dat vraagt tijd en inzet. En niet iedereen is hier voor te vinden. Vooral vrouwen weten meer hierover. Zij zitten soms te gillen om wat ze echt willen of ze zitten te springen om hun behoefte te bevredigen. Dat zijn vrouwen die branden van liefde, met meestal langs hen een man die dat niet ziet of aanvoelt…stel U voor.

Op veel plaatsen zijn de eerste jonge duiven reeds gespeend. Bij ons dus nog niet. Vermijd klein voer te geven althans toch de dagen juist na het spenen. Wie tasmanie erwten kan vinden is een stap vooruit. Het jong volkje eet ze graag en met een paar keer pikken hebben ze hun kropje vol. Wij geven deze erwten alleen(zonder andere granen) tot een week na het afzetten. Pas nadien wordt er geleidelijk overgeschakeld naar een licht verteerbare mengeling : De Gerry Plus mengeling van Versele-Laga.  Zorg ervoor dat de jonge duiven voldoende ruimte krijgen. Overbevolking is te vermijden. En wanneer ze straks beginnen rond te fladderen en van de vloer naar de spoetnik en terug vliegen is de tijd aangebroken om hen iedere week een dagje  te laten vasten. Zo lukt het je ook vlug  om hen snel te doen luisteren. Wetenschappers en dat zijn toch mensen die we moeten geloven, wel die beweren dat het oriëntatie vermogen bij jonge duiven zich vooral ontwikkelt tijdens de eerste maanden na de geboorte. Maak er dus geen soepkiekens van maar zorg voor speelzieke duiven die voortdurend in beweging zijn. Om met jonge duiven te lukken, ben je echt verplicht om ze scherp te houden bij iedere voederbeurt. Wie slechts eenmaal per dag gaat voederen , moet wel opletten dat zijn jonge duiven met een goed gevulde krop de nacht ingaan.

En nog iets belangrijks : we moeten de jonge duiven, zo snel mogelijk aan het vliegen krijgen, desnoods met een stok of een bal hen  het luchtruim doen kiezen. Geloof me, het heeft zijn voordelen.  Ik deel nu mijn ervaringen met U, maar betrap me er ieder jaar op dat ook ik veel te lang wacht om met de jonge duiven op stap te gaan. In Taiwan spelen ze voor grof geld met jonge duiven die amper 90 dagen oud zijn. En dan moet je weten dat deze duiven dan al meerdere vluchten van 200 kilometers in de vleugels hebben. Dat is geen onzin, ik weet waarover ik spreek, heb hier 20 jaar romantisch geleefd. Ken hun systeem door en door, maar we slagen er niet in om hetzelfde te doen , uit voorzichtigheid. En ja, haast 70 jaar terug moest ik van vader zaliger met een rieten mand de baan op. Daarin zaten een paar oude duiven en een stel jonge duiven , ze piepten nog….herinner ik mij nog vrij goed. Wel de duiven die eerst thuis kwamen waren dikwijls deze piepende jongen…hoe oud waren die toen denk je????
Waar we wel moeten op letten is de gezondheid van het jonge volkje…geef hen dus alle dagen  verse grit (HERBOMIX en/of ALL IN ONE en COMBIMIX, en mineralen, die zorgen er wel voor dat hun gezondheidstoestand optimaal blijft…
Meer nieuws nog hierover krijg je in mijn volgend bericht. Intussen , aan allen die mij lezen, nog veel plezier en vooral :”BLIJF GEZOND!”
En als je wil dat je dromen uitkomen…ga dan niet slapen…

xxx

THE LOST SON



 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller