Blue Heaven Loft
only uses
the perfect system : BRICON



All pigeon info
on the web



De Belgische Reisduif

 

in het Nederlands

en français in English in Deutsch in Chinese
 

« keer terug naar de weblog
 

 Sluit uw mond meer en uw ogen minder…
bericht gepost op donderdag 12 januari 2012

Het koppelen van onze kweekduiven tijdens de tweede week van december 2011 is minder goed verlopen dan in 2010. De reden hiervoor lag wel voor de hand. Als je alle kwekers, geboren in 2003 en 2004 zo maar van het hok neemt, weet je ook dat die moeten vervangen worden door jongere en meer dynamische krachten. En dat loopt niet altijd van een leien dakje. Gelukkig wist mijn vrouw, met haar engelengeduld, alles weer in goede banen te leiden. Wat ben ik toch een gelukzak? Van 20 jaar jachtig leven in Taiwan heb ik ook enorm veel geleerd. Ook dat wie een mooie, goede en slimme vrouw zoekt, er niet een zoekt maar drie. Een goede raad daarom nog : zoek voor je zelf een spaarzame vrouw al moet je daarbij een paar schoenen verslijten. En denk er vooral aan dat een vrouw pas mooi is wanneer ze naakt mooier is dan half naakt.  Toch vind ik en ervaar ik nu dat één te weinig is maar drie Te veel.

“Producten die Winterkweek
succesvol doen verlopen”

Duiven gewennen aan hun nieuwe broedhok is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn kerels bij die, om de haverklap, misvliegen en zich vergissen van nestbak. Als je  er niet tijdig bij bent, krijg je gegarandeerd stukken. Het wisselend opsluiten en openen van de broedhokken dragen bij tot gewenning aan de nieuwe woonst. Dat kost wel tijd en ook veel onverwachte energie verspilling. Al bij al is het toch nog meegevallen zodoende dat we tussen Kerst en Nieuwjaar de eerste ronde eieren hebben kunnen plaatsen bij de voetster duiven. Dit houdt dus in dat we, net als in 2011, de mogelijkheid zullen hebben om normaal gezien 4 jongen te bekomen van ieder kweekkoppel met slechts een verschil in ouderdom van 10 tot 12 dagen. Mooi meegenomen toch?
De vliegduiven in BLUE HEAVEN LOFT zitten dus ook weer samen sinds een paar dagen voor Kerstmis. Mijn vrouw wou niet anders en je weet het dat het beter is om vrouwen steeds hun gelijk te gunnen dan hun ongelijk te moeten bewijzen. Eigenlijk zouden we onze vrouwen weer moeten leren bekijken zoals we de vrouw van een ander bekijken. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik van vrouwen en duiven nooit genoeg krijg.
Ik had in feite toch liever gewacht tot begin februari om onze vliegduiven te koppelen; de reden dus waarom ik nog wat wou wachten, was de vaststelling dat meerdere duiven, zowel duivers als duivinnen hun laatste pen nog maar voor de helft was ingegroeid. Gezien dit kleine handicap heb ik , uit voorzichtigheid, dubbel zoveel aandacht moeten besteden bij het gewennen aan hun nieuwe broedplaats. Dat heeft nagenoeg 5 volledige dagen in beslag genomen. Opsluiten, wisselend vrijlaten, één per één bij de aanvang, je moet het er maar voor over hebben. Om dan pas na 3-4 dagen te komen tot de helft van het aantal broedbakken dat vrij in en uit kan voor enkele uren. Als je dan nog nestvulsel op ieder hok beschikbaar stelt, verloopt dat in- en uitvliegen van en naar de nestbak zonder al te veel kleerscheuren. En dat is van groot belang. Bij duiven die vechten is er steeds een winner en een verliezer. De winner is trots en blij natuurlijk, ook al heeft hij wat schade opgelopen aan neus en ogen. Voor de verliezer is dat meestal veel erger. Hij is overbeten, heeft heel wat schade aan de pluimen en het minst goede van al is dat hij zijn vertrouwen kwijt is en begin dat maar eens terug op te bouwen. Dat vraagt tijd. Twee drie maanden hiervoor is niet te veel om die zelfzekerheid te doen weerkeren. In dat opzicht is een koppeling rond de jaarwisseling  misschien wel beter omdat, geleden schade, dan nog tijdig kan hersteld worden voor dat het nieuwe seizoen van start gaat. Intussen geven we afwisselend PROVIT-FORTE en SEDOCHOL in het drinkwater en worden de granen lichtjes bevochtigd en gedroogd met achtereenvolgens 4 OLIEÊN en BMT biergist.
En ja, reeds een tweetal jaren zouden we de onderste bakken op de vlieghokken gaan toe nagelen. Dat zou een vermindering zijn van 9 doffers en 9 duivinnen. Maar tegen dat de tijd aanbreekt om het jonge volk te plaatsen, valt het moeilijk om duiven op te ruimen om nestbakken leeg te laten staan.
Een lezer schrijft en vraagt :” Hoe kan ik het beste handelen om oude dons kwijt te geraken, ik heb nog niet gekoppeld?”
Antwoord : Duiven die te vet staan laten hun donsveren niet gemakkelijk los. Je moet hen dus een 2-3 dagen laten vasten en alleen maar wat grit ter beschikking stellen, ook geen water. SEDOCHOL met het voeder mengen, 3-4 dagen lang is ook een goeie oplossing. Ofwel een kuur doen met Botermelk(Karnemelk), enkele dagen , aan een verhouding van 1 op 3. Dus één liter botermelk met drie liter water mengen , dat is ook een mogelijkheid.  Of gedurende een week een kuur doen met thee( THEE FORMULE HERBOTS bijvoorbeeld). Of ten allerlaatste kan je ook wat zwavelbloem(Solfer) aanwenden : 1 soeplepel per kilogram granen, bevochtigd met een goeie Omega 3 olie.
Nog een andere, vrouwelijke lezer schrijft en vraagt : “Ik heb me verwarmingsplaten gekocht voor op de bodem te leggen met een hygrometer, op hoeveel moet de hygrometer staan voor een ideaal hok en staan deze het hele jaar op bij jou?”
Antwoord : Verwarmingsplaten met hieraan gekoppelde hygrometer?...En hiermede zou alles opgelost zijn om het ideale hok te bekomen. Geloof het maar!!!  Het systeem en de combinatie is niet zo eenvoudig als men het voorstelt.  In werkelijkheid is voor ieder hok en iedere afdeling de ideale vochtigheidsgraad verschillend.(Is de waarde die de hygrometer aanduidt). Men heeft dus twee standen. Eén stand die men wenst en dus kan instellen. Een andere stand die automatisch de vochtigheidsgraad aangeeft op het moment zelf. In wintertijd, en dus nu in deze periode, is er geen probleem en is het zelfs nuttig om zich te bedienen van dergelijke verwarmingsplaten die constant verbonden zijn aan het elektriciteitsnet. Deze platen gaan dus zolang warmte produceren tot de gewenste vochtigheidsgraag bereikt is. Maar wat gezongen tijdens de zomermaanden? Als de vochtigheidsgraad gevoelig gaat dalen, meestal onder de geïnstalleerde waarde? Wie denkt dat verwarmingsplaten met hieraan gekoppelde hygrometer dat probleemloos gaan oplossen, heeft het dus verkeerd voor. Natuurlijk kan je het systeem tijdens het vliegseizoen volledig uitschakelen.  De waarden van een  hygrometer ga je dan automatisch zien op en neer gaan naargelang de weersomstandigheden. Bij ons in BLUE HEAVEN LOFT hebben we gekozen voor het ATX systeem uit Zwitserland. Het voordeel van dit systeem is dat de platen een warmte afgeven die de aanwezige zuurstof op het hok ongedeerd laat.  En aan dit systeem hebben wij nog een vernevelingapparaat  laten koppelen dat ons toelaat om de hoeveelheid en de duur van het vernevelen te regelen. Hiermee kunnen we wel de vochtigheidsgraad beïnvloeden. Maar maak u geen illusies, want de op het hok heersende temperatuur, die er de oorzaak van is dat de vochtigheidsgraad daalt onder de normaal ingestelde waarde, gaat het vernevelingsysteem wel in werking stellen, maar zal slechts met een paar graden de aanwezige temperatuur op het hok verlagen. Eén groot voordeel is er nochtans : het klimaat op het hok voelt aangenamer aan en geeft een behaaglijk gevoel. Ook de duiven voelen zich lekker in dit kunstmatig verworven milieu. In de winter is een vochtigheidsgraad van 65 een ideaal streefdoel. Tijdens de zomermaanden is het onze bedoeling om de vochtigheidsgraad nooit te laten dalen  beneden de 50 graden.
Nog wat anders nu :  We hebben zojuist de vluchtkalender van de Waalse Fondclub(C.F.W.) even  nader en van nabij bekeken. Wij die dachten dat men zou gaan snoeien en tot schrapping van enkele overtollige vluchten zou overgaan, komen bedrogen uit. Alles blijft weer zoals het was en alles laten gelijk het was is wel de meest gemakkelijke oplossing. Nee, als ik goed zie zijn er, in vergelijking met vorig jaar, nu in 2012 , nog een paar vluchten bijgekomen. Het begint al bij de eerste Nationale vlucht uit Bourges 460Km. op 26 mei 2012. Diezelfde dag speelt Fleurus ook nog een Toury(373Km.) en een Dijion(+-400Km.van Brussel).Je houdt zoiets toch niet voor mogelijk? Maar ja het staat hier voor mij, zwart op wit op papier. En kijken we dan even naar het eerste weekend van juli? Dan krijgen we een Toury, een Nevers, een Brive, een Libourne en op de koop toe ook nog eens Barcelona. Dat zijn vijf vluchten op één weekend. Van het goede echt wel te veel. De gevolgen hiervan  zullen niet te overzien zijn. Waarschijnlijk zijn dat de laatste stuiptrekkingen van het oude bewind?  We zien het wel eind september. Want geloof me maar, de nieuwe bewindsploeg gaat niet anders kunnen dan hier werk van maken. Het is nog altijd waar dat nieuwe bezems goed keren. Maar dat is al te ver vooruitkijkend, want 2013 ligt nog zover af. En zeggen dat 2012 een overgangsjaar zal zijn , ik kan het niet geloven. Hopelijk vergissen we ons en wordt het dit jaar dan toch nog een boeren seizoen met veel duiven op alle vluchten. Maar is het niet zo ,dat waar je van droomt, daar kan je niet van wakker liggen?

THE LOST SON



 
 
 
  stuur uw reactie

« keer terug naar de weblog

 


© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken

Eigen homepage website teller