Attention: you are now visiting the former Blue Heaven Loft website. This website is not active anymore.
Please click here to visit the NEW BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Opgelet: u bezoekt nu de voormalige Blue Heaven Loft-website. Deze website is niet meer actief.
Klik hier voor de vernieuwde BLUE HEAVEN LOFT WEBSITE.
Avertissement: Vous visitez maintenant l'ancien site de Blue Heaven Loft. Ce site n'est plus actif.
Cliquez ici pour ouvrir le nouveau SITE WEB BLUE HEAVEN LOFT.
 
 
 
 
 
 
     
     
 



 

 

 

Webmaster: Ruben America

 

 

 

 

 

WIE DEED OOIT BETER ?
Vier jaar duivensport in België en elk jaar doet hij het hem voor
Michel VANLINT , Zoutleeuw  “MISTER ONE NATIONAL”

1 NAT. LA SOUTERRAINE 13918 Jonge
Snelste van 17545 deelnemers

Zijn erelijst wordt uitgebreider en uitgebreider, ik denk niet dat er ooit iemand geweest is die op zulke korte tijd zulks palmares vergaard heeft : 

1          S/NAT ARGENTON 6.924 Yrl.       ‘04
1          NAT. LA SOUTERRAINE   3.150 Yrl. ‘04
1          NAT. VICHY               2.460 Vx.        ‘04
2          NAT. VICHY               2.460 Vx.        ‘04
1          NAT. VICHY fem ‘04
1 - 4 - 6 - 9 - 10 - 31,.... BOURGES I           21.796 Yrl.     ‘05
1-2-3   NAT. BOURGES I Fem.       ‘05
1          NAT. BOURGES 32.724 Px.
1          NAT. LA SOUTERRAINE  13.918 Px.
Snelste van de 17545 deelnemers !!!



Michel Vanlint,
 “Een tovenaar, een kunstenaar, een duivenpsycholoog, slagzinnen, synoniemen etc…. zoeken om de prestaties te beschrijven die hij neerzet, het wordt moeilijker en moeilijker”  Met deze inleidende tekst openden we onze reportage na het behalen van zijn Nationale overwinning Bourges Jonge duiven 2005. En…… de ganse duivenwereld richtte zijn vizier richting Bogaerdenstraat 33…..  Hoe kan dit mogelijk blijven, waar haalt hij ze “verdomme” wel …… de allergrootsten klopten aan, kwamen kijken, probeerden alles in detail te kopiëren ….. er werd gefilmd, gepraat, geschreven en Michel, ‘braaf’ als hij is vertelde en vertelde…….kreeg het moeilijk om zijn doos van Pandora gesloten te houden…. Doch de gevolgen laten zich raden….. de omgeving zet zich scherper en scherper en mede door het systeem “Vanlint” veranderde de streek in een ware “Gouden Driehoek”.
Maar …. mede door het systeem te kopiëren ….. raakte er reeds menig hok leeg te staan.
In weinig woorden ..
2006 werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, de seizoensaanvang verliep twijfelachtig en het was onduidelijk wanneer de grens met Frankrijk zich zou openen voor onze gevleugelde vrienden. Mede hierdoor werd de start van het hafo-seizoen voor ieder uitgesteld, ook Michel zat toen met vraagtekens, en toen de groep in ijltempo werd gekorfd voor de eerste Nationale Bourges-vlucht scoorde hij reeds een toppositie met de 20 Nat. Bourges tegen 11252 Yrl. Doch deze eerste nationale confrontatie eiste op alle hokken zijn pluimen, een vrij moeilijke vlucht en de duiven hadden nog niet de nodige kilometers in de vleugels om top te draaien en snel te recupereren. Doch Michel haalde zijn hulpmiddelen boven, zorgde via een warme badmassage, electrolytes en vitamines dat de groep zo vlug mogelijk herstelde. Vervolgens koos hij voor het volledige programma van de Brabantse Unie en ….bij het afsluiten en publiceren van de eerste kampioenschappen zien we hem zegevieren bij de Asduiven. (let op ! : telkens op vluchten van boven de 450 km ! )

De 1e Asduif Oude wordt behaald met de 2200650-04 en dit met 7 prijzen per tiental , coëf 29,45

De 1e Asduif Jaarse wordt behaald met de 1398656-05 – 7 prijzen per tiental, coëf  21,79
Deze beide titels spreken boekdelen en omvatten in weinig woorden een pracht seizoen van een uitmuntende kolonie.

De voorbereiding op La Souterraine
Michel was uitermate gemotiveerd voor deelname aan de nationale confrontaties, op de Nationale Bourges-vlucht van einde juli opende hij tegen 10759 oude met de 15° en 42° plaats – of twee oude duiven binnen de top 50 nationaal en dit tegen meer dan 10.000 duiven ! Bij de jaarduiven, net geen top 100 maar wel beginnende op de 143° plek tegen 12.898 deelnemers. Wie dit kan verwezenlijken prijst zich gelukkig voor een gans duivenjaar en vindt zijn jaar als geslaagd, doch de omgeving wil steeds meer en kreeg hiermee geen genoegdoening. Twee weken later was er dan de Nationale Argenton-vlucht en hier constateerde hij wederom drie duiven binnen de 60 eerste nationaal, namelijk 11, 36, 59 Nat. Argenton 3735 Oude. En ….wederom was er die vraag, die drang van de toeschouwers die steeds meer willen, die druk brachten op de ketel, die de stemmen smeerden, doch ook zorgden voor motivatie van de meester. Men moet het immers presteren en prestaties neerzetten op Nationaal vlak, kom jongens, ‘t is geen spel van 100 km rond de kerktoren, doch wie gaat ‘letten’ in de Bogaerdenstraat is verwend en verwacht Nationale winnaars te zien neer duikelen. De barbecue-priemen werden heet gemaakt, niet om Michel te laten genieten van enig sociaal leven maar wel om hem te prikken en verder klaar te stomen voor een extra inspanning.
Zo werden meerdere duiven na Argenton samen gelaten, na enkele dagen werden er langzaam eieren ondergeschoven en tussen Argenton en La Souterraine werden ze gemand op enkele dagen broeden, de zondag voor La Souterraine was hij de ganse dag druk in de weer om de koppeltjes jongen onder te steken. En …. inderdaad met engelengeduld en vakmanschap werden ze aanvaard, zo ook door de huidige Nationale winnares “Christina”

Voor deze prachtprestatie was ze reeds wekelijks present en vonden we haar terug op de uitslagen van Toury , Bourges en Argenton ….
Naast het jongske in de schotel, onder de kartonnen doos werd eveneens haar territorium drang uitgebuit. De dozen kwamen dichter en dichter bij elkaar te staan, de jaloezie werd ten top gevoerd en de duifjes waren er klaar voor. De laatste weken kon echtgenote Yu-Chin enkel ‘s avonds na achten genieten van Michel’s aanwezigheid en dochter Linda krijgt dan nog eventjes de kans om in de armen van haar vaderidool te leunen, doch ze steunen hem door en door en weten maar al te goed hoe belangrijk prestaties zijn in Michel’s leven. Immers door zijn drang naar steeds beter en beter isoleert hij zich als het ware van de ‘buitenwereld’. Zijn obsessie voor de duivensport en steeds willen gaan tot in de perfectie , het is wellicht zijn grootste geheim.
Wetenswaardigheden

  1. Duiven selecteren :

Michel heeft beroepsmatig, gedurende ruim 20 jaar duiven uitgeselecteerd voor zijn Taiwanese vrienden, het heeft hem een beeld gegeven van dat wat voor hem het ‘ideale type’ is. Kort omschreven hij heeft het in zijn vingers en bepalend hiermee is de eerste indruk, het goed gesloten zijn van de stuitbeentjes, de levendigheid die er uitstraalt van de duif. De goede keel die zorgt voor de ademhaling, een rijke en zachte pluimage en een mooie grote vleugel doch gepaard gaande aan spierkracht die ervoor zorgt dat de vleugel haar werk kan doen. De ogen ziet hij het liefst goed omsloten, zodat de duiven minder vatbaar zijn voor kopziektes. Het oog moet vitaliteit uitstralen en voor de kweek prefereert hij pigmentrijkdom en de vermijlen cirkel.

  1. Kwaliteit en afstamming :

Alle goede duiven hebben één gemeengoed ze komen uit een goede familie. Immers “goed bloed liegt niet”. Doch wanneer ze niet beschikken over de noodzakelijke eigenschappen mag men zich niet blind staren op de stamboom die de duif met zich meedraagt.

  1. Training zorgt voor conditie doch overdaad schaadt :

Het systeem “Vanlint” bestaat er nog steeds in de duiven twee keer per dag vrij te laten trainen aan huis voor 45 min tot één uur en na de training worden ze dan ‘s ochtends, op maandag, dinsdag en woensdag nogmaals weggebracht met de trailer voor een bijkomende vlucht van 40 km. Doch hier is het de taak van de melker te zien waar en hoe hij moet bijsturen. Immers tijdens de extreme warme zomermaand juli werden er door menig melker fouten gemaakt en sneuvelden diverse goede duiven die het systeem niet kunnen volbrengen.

  1. Wekelijkse deelname aan de vluchten

Bij het hanteren van het totaal weduwschap gaan de duiven wekelijks de mand in voor vluchten van 350 tot 600 km, met als gevolg dat enkel de besten blijven, het is een harde selectie, doch de duiven die dit Spartaans regime aankunnen, getuigen van kwaliteit en uit deze duiven kan men op zijn beurt winnaars kweken. (voorbeeld de huidige nationale winnares werd gekweekt uit twee vliegduiven ploeg Vanlint)

  1. Een goede medische begeleiding en natuurlijke ondersteuners.

Net zoals bij iedere topsporter laat Michel niets aan het toeval over.  Zo zal hij na iedere vlucht contact opnemen met dierenarts Raf Herbots en volgt hij diens advies en begeleidingschema punctueel op. Hierbij wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van natuurlijke ondersteuners, zoals Zell Oxygen, Biergist en Optimix.

  1. Aandacht geven :

De duiven worden hier beschouwd als zijnde zijn kinderen, Michel weet maar al te goed dat, vooral de duivinnen, nood hebben aan de hand van de melker. Hij probeert ze dan ook steeds te geven wat ze nodig hebben, praat ermee, aait ze over het kopje en probeert ze telkenmale een “goed gevoel” te geven.
Noot :
Michel staat wederom op het bovenste schuifje, het streelt zijn ego, bevestigd enkel maar de talrijke superlatieven die er reeds op papier zijn gezet, doch wanneer hij merkt dat zijn systeem, doen en laten de concurrentie alleen maar aanscherpt moeten we er ons voor hoeden dat hij van duivenpsycholoog niet zal uitgroeien tot “duivenfluisteraar” en de talrijke nuttige tips die hij ons de laatste jaren heeft meegegeven niet de laatste zullen zijn. 

 
<<<BACK
 
 
 
 
 
Weblog Michel Vanlint
update 22-08-2013
in het Nederlands
en français
in English
in Deutsch
in Chinese
 
 
 
Languages

Articles in Dutch

Articles in French
Articles in Chinese
 

 

© 2004 Michel Vanlint
Michel Vanlint
Bogaerdenstraat 33 / 3440 Zoutleeuw
Tel: +32(0)475 75 79 58 / Fax : +32(0)11 69 66 78
Email : michel@vanlint.be
Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller